Yemek Zevki
droetker
  • Ana Sayfa
  • Tarifler
    • Balık Yemekleri
    • Çorba Tarifleri
    • Diyet Yemekleri
    • Dünya Mutfağı
    • Et Yemekleri
    • Hamur İşi Tarifleri
    • Salata Tarifleri
    • Sebze Yemekleri
    • Tatlı Tarifleri
    • İçecek Tarifleri
    • İftar Yemekleri
    • Kek Tarifleri
    • Kurabiye Tarifleri
    • Meze Tarifleri
    • Pasta Tarifleri
    • Pratik Yemekler
    • Pilav Tarifleri
    • Pratik Yemekler
    • Reçel Tarifleri
    • Tavuk Yemekleri
    • Yöresel Yemekler
  • Video
  • Galeri
  • Sağlık
  • Hakkımızda
  • Künye
  • Ana Sayfa
  • Tarifler
    • Balık Yemekleri
    • Çorba Tarifleri
    • Diyet Yemekleri
    • Dünya Mutfağı
    • Et Yemekleri
    • Hamur İşi Tarifleri
    • Salata Tarifleri
    • Sebze Yemekleri
    • Tatlı Tarifleri
    • İçecek Tarifleri
    • İftar Yemekleri
    • Kek Tarifleri
    • Kurabiye Tarifleri
    • Meze Tarifleri
    • Pasta Tarifleri
    • Pratik Yemekler
    • Pilav Tarifleri
    • Pratik Yemekler
    • Reçel Tarifleri
    • Tavuk Yemekleri
    • Yöresel Yemekler
  • Video
  • Galeri
  • Sağlık
  • Hakkımızda
  • Künye
No Result
View All Result
Yemek Zevki
No Result
View All Result
CaliforniaWalnut CaliforniaWalnut CaliforniaWalnut
Home Haber Turu

‘Modern Margarin’ Sağlıklı Beslenmenin Parçası

by Yemek Zevki Editör
24 Mayıs 2013
in Haber Turu
488 5
0
739
SHARES
3.5k
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter


Margarinin kamuoyunda bilinenin aksine dengeli beslenmedeki rolü ve ‘Modern margarin’e dair az bilinen gerçekler Süleyman Demirel Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü öğrencileri ve akademisyenleri ile paylaşıldı.

Mutfak Ürünleri ve Margarin Sanayicileri Derneği (MÜMSAD) Yönetim Kurulu Başkanı Metin Yurdagül gelişen teknolojiler ile yenilenen tamamen bitkisel, trans yağ içermeyen ve kolesterolsüz “Modern Margarin” hakkında bilinmeyenleri interaktif bir ortamda katılımcılara sundu.

Mutfak Ürünleri ve Margarin Sanayicileri Derneği (MÜMSAD) Yönetim Kurulu Başkanı Metin Yurdagül, Süleyman Demirel Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü öğrencileri ile gerçekleştirdiği seminerde gıda endüstrisinin kendini yenilemesi ve yeni nesil teknolojiler ile margarinin dünden bugüne yaşadığı değişimi anlattı.

Metin Yurdagül, üniversite öğrencileri ile interaktif bir ortamda gerçekleşen konuşmasında, 144 yıllık bir ürün olan margarinin bugün gelinen noktada yeterli ve dengeli beslenmede büyük rol oynadığına dikkat çekerek “Modern margarin yüzde 100 bitkisel yağlardan üretiliyor, trans yağ ve kolesterol içermiyor. Doymuş yağ oranı neredeyse sıvı yağlarla aynıdır. İşte biz bu margarini ‘Modern margarin’ olarak adlandırıyoruz.” dedi.

MARGARİN HAKKINDAKİ GERÇEKLER…

Şimdiye kadar margarin hakkında birçok yanlışın doğru olarak kabul edildiğini söyleyen Yurdagül, “Margarin doymuş yağ değildir. Bitkisel yağlardan üretilir, kolesterol ve trans yağ içermez. Zeytinyağı ve margarin arasındaki doymuş yağ oranı arasında bir fark yoktur. Kase margarinlerin ve zeytinyağının doymuş yağ oranı yüzde 15-17’ye eşittir. Günlük enerjinin yüzde 30’u yağlardan alınmalıdır.” açıklamasında bulundu.

Metin Yurdagül margarinin Türkiye’deki tarihi gelişimini özetlediği konuşmasında; gerçek margarinin Türkiye’de 62 yılı doldurduğunu, margarin sanayiinin teknolojik gelişmeleri Avrupa’ya paralel olarak takip ettiğini ve 2000 yılından itibaren trans yağsız margarin üretimine başlandığını belirterek 2007 yılında “Trans yoktur” beyanının yürürlüğe girdiğini ve aynı yıl MÜMSAD üyelerine trans yağ yoktur beyanını kabul ederek ürünlerinde bu beyanı kullandıklarını belirtti.

Metin Yurdagül trans yağ oranı ile ilgi olarak yaptığı açıklamada “Geviş getiren hayvanların ürünlerinde örneğin kırmızı et, tereyağı, peynirde trans yağ bulunduğunu hatırlatmak isterim. Bu yüzden yüzde 1’in altında trans yağ bulunan margarinlerde trans yağ yoktur beyanı kabul edilmiştir.” söyleminde bulundu.

“Margarin nedir?” başlıklı oturumda konuşmasına devam eden Yurdagül, margarinin Türkiye’de bitkisel olarak başladığını ve öyle devam ettiğini belirterek, tamamen bitkisel olan margarinlere bitkisel margarin denildiğini ve kesinlikle hayvansal yağların kullanılmadığını açıkladı.

MÜMSAD Yönetim Kurulu Başkanı Metin Yurdagül, dünyada kişi başına ortalama yağ tüketiminin yılda yaklaşık 20 kilogramı bulduğunu bunun ABD’de 55 kg, Belçika’da 26 kg, Kenya’da 5 kg. buna karşılık Türkiye’de 20 kg. olduğunu belirtti. Yurdagül ayrıca Türkiye’de margarinlerin kişi başı yıllık tüketiminin 7.5 kg. olup sadece ev margarinlerinin tüketiminin bunun için 1.8 kg. olduğunu kaydetti.

Tags: Basit Yemeklerdünya mutfakları
Previous Post

4. Gıda Güvenliği Kongresi’nde Gıda Güvenliğinde 2023 Vizyonu Masaya Yatırıldı

Next Post

Tamek Lezzetlerine Altın Heykel Ödülü

Yemek Zevki Editör

Next Post

Tamek Lezzetlerine Altın Heykel Ödülü

Bir yanıt yazın Yanıtı iptal et

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

  • Künye
  • Hakkımızda
  • Dergimize Abone Olun
Bize Ulaşın: +90 212 454 22 22

© 2025 IMG - Yemek Zevki

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
No Result
View All Result
  • Ana Sayfa
  • Tarifler
    • Balık Yemekleri
    • Çorba Tarifleri
    • Diyet Yemekleri
    • Dünya Mutfağı
    • Et Yemekleri
    • Hamur İşi Tarifleri
    • Salata Tarifleri
    • Sebze Yemekleri
    • Tatlı Tarifleri
    • İçecek Tarifleri
    • İftar Yemekleri
    • Kek Tarifleri
    • Kurabiye Tarifleri
    • Meze Tarifleri
    • Pasta Tarifleri
    • Pratik Yemekler
    • Pilav Tarifleri
    • Pratik Yemekler
    • Reçel Tarifleri
    • Tavuk Yemekleri
    • Yöresel Yemekler
  • Video
  • Galeri
  • Sağlık
  • Hakkımızda
  • Künye

© 2025 IMG - Yemek Zevki