Prodüksiyon: İnci BAK – Fotoğraflar: Özgür Bakır – Tarif: Gülümser Karadayı
(6 Kişilik)
Malzemeler:
1 adet orta boy lahana
1 su bardağı baldo pirinç
50 gram çam fıstığı
1 kilo soğan
1 su bardağı zeytinyağı
500 gram temizlenmiş kestane
Yarım demet dereotu
5-6 dal taze nane
50 gram kuş üzümü
1 çorba kaşığı dolma baharatı
1 tatlı kaşığı tarçın
Tuz
1 çorba kaşığı toz şeker
Nar Ekşili Sosu İçin:
2 su bardağı sıcak su
1 çorba kaşığı nar ekşisi
Tuz
Hazırlanışı:
Lahananın sap kısmını temizleyin ve lahanayı kaynar suda yumuşayıncaya kadar haşlayın. Pirinci yıkayıp süzün. Soğanı soyup yemeklik doğrayın. Zeytinyağını tencerede ısıtıp soğanı ve çam fıstıklarını kavurun. Pirinci ilave edin. 10 dakika boyunca sürekli karıştırarak kavurun. Tuzu, baharatı, kıyılmış dereotu ile naneyi, şekeri, kuşüzümünü ve kabuğu soyulmuş bütün kestaneleri ekleyin. En son 1 bardak sıcak suyu ilave edin. Karıştırıp suyunu çekene dek pişirin ve ocaktan alın. Haşladığınız lahananın yapraklarını tek tek ayırıp orta boy çukur bir cam kasenin içine tek tek sererek, kat kat (yaklaşık 10 kat) olacak şekilde yerleştirin.
İç malzemeyi içine doldurup kenarından sarkan lahana yapraklarını ortasında birleştirin. Ağız kısmı aşağı gelecek (tas kebabı gibi) şekilde tencereye kapatın. Nar ekşili sos için tüm malzemeyi karıştırın ve bu sosu lahananın üzerine dökün. Tencerenin kapağını kapatın. Orta ateşte 40-45 dakika pişirin. Ocaktan alın. 10 dakika kadar dinlendirdikten sonra dilimleyip servis yapın.
#kestanelilahanadolması #kestanelidolma #lahanadolması #dolma #food #yummy #dessert