Yeditepe Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü, “Grandma’s Design” projesinde Türkiye’yi temsil ediyor.
Türkiye’nin ilk Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü’ne ev sahipliği yapan Yeditepe Üniversitesi, Avrupa Birliği’nin Kültür Projesi “Grandma’s Design” kapsamında yapılan yarışmada finale kaldı.
Geleneksel yemek tarifleri ile tasarımı bir araya getiren yarışmada ilk olarak Türkiye, İtalya, Belçika, Hollanda ve Finlandiya’dan seçilen 85 büyükannenin geleneksel olarak hazırladıkları tatlı ve ekmek tarifleri, hazırlanan kısa belgeseller aracılığıyla yarıştı ve www.grandmasdesign.com adresinden Avrupa’da tasarım dünyasına tanıtıldı. Daha sonra büyükannelerin tarifleri yiyecek ve gıda tasarımı çerçevesinde yeniden yorumlandı ve yapılan yarışmanın birinci aşamasında 46 projeye ilham verdi.
Yeditepe Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü, yarışmaya Türkiye’den katılan tüm belgesel ve tariflere imza atarak “Grandma’s Design” projesinde Türkiye’yi temsil etme ayrıcalığını da yakalamış oldu. Bu tarifler arasında Sivas Ketesi, Toprak Fırında Pişirilen Ekşi Mayalı Köy Ekmeği, Konya’nın Tahinli Katmeri, Alanya- Antalya yöresinin Arap Kadayıfı, Pileki taşında pişirilen Üzümlü Ekmek, Trabzon yöresine ait fındıklı Sarıburma baklava, Saray tatlısı Hanım Göbeği ve Orta Asya Mirası Samsa tatlısı gibi pek çok özel lezzet yer aldı.
Amsterdam’da 16 Mayıs 2013’te yapılan yarı finalde, Yeditepe Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü adına proje yöneticiliğini üstlenen Yrd. Doç. Dr. Özge Samancı’nın kısa belgeselini çekmiş olduğu, Mahmure Yılmaz’ın Üzümlü Ekmek tarifinden esinlenerek Eva Zavodna tarafından kurgulanan “Community Bakery” adını taşıyan bir iç mekan tasarımı, Belçika, İtalya ve Hollanda ile birlikte sekiz aday arasından finale kaldı.
Belçika’nın Ghent şehrindeki House of Alijn müzesinde 22 Ekim’de yapılacak olan büyük finalde yarışmada dereceye kalanlar belirlenecek ve ödül töreni gerçekleştirilecek. Ödül töreninde dereceye giren tasarım ve tarifler, projenin “Food Inspires Design” başlıklı kitabı ve sergi aracılığıyla kamuoyuyla paylaşılacak.