Yapım: Doğa Çitci ( Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Mutfaklar Koordinatörü)
(5-6 Kişilik)
Malzemeler:
Köfte İçin:
2 s.b. köftelik ince bulgur
250 gram çiğ köftelik et
1 adet küçük kuru soğan
1 y.k. kırmızı toz biber
Tuz, karabiber
Yemek İçin:
500 gram az yağlı parça et
1 s.b. nohut
1 y.k. biber salçası
1 y.k. sumak ekşisi veya 1 adet limonun suyu
1 y.k. kuru nane
1 adet orta boy soğan
2 y.k. sadeyağ veya tereyağı veya yarım s.b. zeytinyağı
Hazırlanışı:
İri kuşbaşı doğranmış et bir tencerede 5-6 bardak su ve tuz ilavesiyle kaynamaya bırakın. Kaynamaya başlayan etin köpüğünü alın. Etin üzerine geceden ıslatılmış nohut, 1 y.k. domates salçası, yarım y.k. biber salçası ve ince doğranmış soğan ilave ederek, orta hararetteki ateşte, et ve nohutlar yumuşayıncaya kadar pişirin. Bu arada yeterince sumak ekşisi veya limon suyu ekleyin. 10-15 dakika daha kaynatın. Pişmiş et üzerine kuru nane ve karabiber, kırmızı toz biber koyun ve bunların üzerine de kızdırılmış yağ gezdirin.
Köftenin Hazırlanışı:
İnce köftelik bulgur, çiğ köftelik et, kırmızı toz biber, yeterince tuz ve karabiber ile ince doğranmış soğanı iyice karıştırarak yoğurun. Köftenin yoğurulması sırasında ellerinizi azar azar su ile ıslatarak köfteleri avuç içinde dağılmadan yuvarlanabilecek kıvama gelinceye kadar sakızlandırın. Sakızlanmış köfteyi, nohut büyüklüğünde parçalara ayırıp yuvarlayın ve bir süzgece koyun. Uygun büyüklükteki bir tencereye 2 bardak su ve 1 t.k. tuz koyarak kaynatın. Kaynayan bu suyun üzerine süzgeçteki yuvarlanmış köfteleri yerleştirerek ağzı kapalı bir şekilde 15 dakika buharda pişirin. Pişen köfteleri genişçe bir tepsiye boşaltıp soğumaya bırakın.
Servis Şekli:
Pişen etin içine buharda pişirilmiş köfteleri koyup, hafif ateşte ısıtarak sıcak servis yapın. Köftelerin yenecek kadar kısmının pişirilmiş etle karıştırılması önerilir. Çünkü sulu et içinde bekletilen yuvarlanmış köfteler, bir müddet sonra yumuşayacak, böylece yerken yemekten beklenen lezzet alınamayacaktır.
#yemekzevki #ekşiliufakköfte #köfte #ramazan #etlitarifler #tarif #lezzet #türkmutfağı #antepmutfağı #doğaçitcitarifler