Kış mevsiminde bağışıklık sistemini güçlendirmek için bitki çaylarının etkili olabileceğini belirten uzmanlar, miktarlarına dikkat edilerek tüketilmesini tavsiye ediyor.
Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Gizem Köse, kış mevsiminde bağışıklık sistemini güçlendiren bitki çaylarıyla ilgili önerilerde bulundu. Köse, şunları söyledi:
Kuşburnu
Kuşburnu iyi bir C vitamini kaynağı! Hatta en iyi C vitamini kaynağı diyebiliriz. Özellikle havaların değişken olduğu şu Ocak ayında günde 1 fincan kuşburnu çayı ile bağışıklık sisteminizi güçlendirebilirsiniz.
Ihlamur
Ihlamur hep hastalıklarla beraber anılıyor, başka türlü aklımıza gelmiyor. Bitki çaylarının en masumu olan ıhlamuru bir de balla tatlandırarak hem tatlı isteğinizi azaltabilir hem de hastalıklara karşı koruma kalkanınızı oluşturabilirsiniz!
Chai baharatlı çaylar
Chai aslında birçok baharattan oluşan bir karışım. Hatta bazı kahve dükkânlarında sütle karıştırılmış olarak da rastlamış olabilirsiniz. Tarçın içeriği sayesinde tatlı krizlerinizi atlatmanıza yardımcı olurken, karabiber ve zencefil içeriği ile vücut sıcaklığınızı korumanıza yardımcı olur. Böylece hastalıklar size yaklaşamaz!
Yeşil çay
Yeşil çay, siyah çayın işlenmemiş halidir. Bu yüzden fazla tüketimi ödem oluşmasına sebep olabilir. Ancak metabolizma hızlandırıcı etkisini de bir kenara atamayız. Günde 2 fincan yeşil çay hem sağlığa yarar hem kilolara.
Kayısı çayı
Kayısı çayının en önemli etkisi sindirim sorunlarını azaltmasıdır. Bağışıklık sistemi ile sindirim sistemi beraber çalışır ve biri aksadığında diğeri etkilenebilir. Bu yüzden 2 günde 1 tüketeceğiniz 1 fincan kayısı çayı barsak sorunlarınızı gidermeye yardımcı olur. Dolaylı yoldan virüslere savaş açmış olursunuz.