Ana Sayfa » Sağlık » Bayramda Eti Fazla Kaçırdıysanız Portakal Suyu İçin

Bayramda Eti Fazla Kaçırdıysanız Portakal Suyu İçin

etEtin baş tacı olduğu bayram sofrasının nasıl olması gerektiğini Hisar Intercontinental Hospital Beslenme ve Diyet Uzmanı Diyetisyen Elif Karacanoğlu’ndan öğrendik.

Et, demir, B 12, folik asit ve birçok vitamin-mineral yönünden zengin olsa da metabolizmamızı çalıştıran posa ve C vitamininden oldukça fakirdir. Et tüketimi arttıkça kişinin vücudundaki toksin oranı da artar; bu da C vitamini gibi bir antioksidana ihtiyacı açığa çıkarır. Öğününüzü planlarken bunu göz önüne almanız gerekir. Bunun için;

•Etinizi olabildiğince posa ve C vitamininden zengin olan çeşitli sebzeler ile pişirin veya tüketin.

•Etli yemeklerde portakal veya domates suyu için.

•Posa ve su içeriği yönünden zengin salataları sofranızdan eksik etmeyin. Böylece sindirimi zor olan etlerin, gaz, şişkinlik, kabızlık gibi rahatsızlıklar yaşatmasına engel olabilirsiniz.

•Demirin emilimini artırdığı bilinen C vitamininden zengin sebze ve meyvelerin tüketin. Kansızlık probleminiz varsa faydalı olur.

İkramlara Hayır Demek Zorunda Değilsiniz. Ama…

•Abartıya kaçmadan küçük porsiyonlarda yiyin.

•İkram edileni seçme şansınız varsa hamurlu tatlılar yerine daha hafif olan sütlü tatlıları tercih edin.

•Hamur tatlı yediyseniz kan şekeri kontrolü için tatlı tüketiminin ardından süt veya ayran için.

•Kahve ve çay yerine bitki veya meyve çaylarını tercih edin. Bayramda artış gösteren kahve ve çay tüketimi aşırı miktarlara ulaştığında uykusuzluk, mide problemleri ve kalp ritim bozukluklarına neden olabilir.

•Sağlıklı beslenmeyi yaşam tarzı haline getirin. Böylece diyet yapmak ve bayramlarda diyetinizi bozmak zorunda kalmazsınız. Her ortamda var olan seçeneklerden kendi mönünüzü belirleyebilirsiniz.

•Şeker hastası iseniz ara öğünleri atlamayın ve çok uzun süre aç kalmayın. Bunun için gideceğiniz yere ara öğününüzü de beraberinizde götürebilirsiniz.

Bayrama özel mönü

Kahvaltı

•Açık çay

•Beyaz peynir, dil veya kaşar peynir

•Bol maydanoz, dereotu, nane, taze biber

OKU ➤  İstanbullu kadınlar Teknosa Mutfağı'nda buluştu

•Zeytin

•1 dilim börek

•2 dilim tam buğday unundan ekmek

Ara

•4 kayısı veya 1 incir ve 5 badem

Öğle

•Bol salata (zeytinyağı ve nar ekşili sos ile)

•Zeytinyağlı sebze yemeği

•1 kase yoğurt

•Fırın makarna/ börek veya ekmek

Ara

•1 fincan sütlü kahve ve kuru meyve veya sütlü tatlı ve ya meyve tatlısı

Akşam

•Bol salata

•Izgara et veya köfte

•1 ayran veya cacık

•Bulgur pilavı (sebzeli)

Gece

•Taze mevsim meyveleri

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir