Malzemeler
700 gram derisiz fileto
4 çorba kaşığı ince kıyılmış badem
4 çorba kaşığı ince kıyılmış fındık
4 çorba kaşığı susam
1-2 çorba kaşığı zeytinyağı
Yeteri kadar tuz, karabiber
Sosu için:
300 gram mantar
4-5 adet arpacık soğan
1 çorba kaşığı zeytinyağı
Yarım su bardağı su
Yeteri kadar tuz, karabiber
Yarım demet maydanoz
Badem ve Fındık Kaplı Somon Fileto Tarifi:
Somon filetoyu 4 eşit parçaya kesin. Üzerine tuz serpip 5 dakika dinlendirin. Daha sonra somonu üzerindeki tuz gitsin diye yıkayıp temizleyin. Filetoları kurulayın. Fırını 170 derecede ısıtın. Badem, fındık, susam ve karabiberi karıştırın. Somon filetoların üzerlerini bu karışım ile kaplayın. Filetoların üzerine zeytinyağı serpin. Pişirme kağıdının üzerine koyup fırın tepsisine yerleştirin. Filetoları fırının orta bölümünde 8-10 dakika arası içi pişene kadar pişirin. Mantarları yıkayıp küp şeklinde, arpacık soğanları da bütün veya halka şeklinde doğrayın. Mantar ve soğanları zeytinyağında 5 dakika kadar kızartın. Su ilave edip soğanlar yumuşayıncaya kadar pişirin. Tuz, karabiber ve maydanoz ekleyin. Pişmiş somon filetolarının etrafına mantarlı sos karışımı gezdirerek servise sunun.