Aşure

Fotoğraf: Hande GÖKSAN – Yapım: İnci BAK

8-10 Porsiyon İçin:  

Malzemeler: 
1 su bardağı aşurelik buğday
1 çay bardağı nohut
1 çay bardağı kuru bakla
1 çay bardağı kuru fasulye
1 kahve fincanı pirinç (tercihen kırık pirinç)
500 gram toz şeker
Bir tutam tuz
1 portakalın rendelenmiş kabuğu

Süslemek İçin:

Nar taneleri, doğranmış kuru meyveler, Antep fıstığı içi, file badem, fındık içi, tarçın, kavrulmuş susam

Hazırlanışı:

Kuru bakliyatları (buğday, nohut, bakla, kuru fasulye) yıkayıp ayrı kaplara aktarın. Üzerlerini geçecek kadar su ilave edin. Arada bir yıkayıp süzdükten sonra suyunu değiştirerek en az 6 saat kadar suda bekletin. Suda beklettiğiniz bakliyatları daha sonra ayrı tencerelerde, diri kıvamda haşladıktan sonra süzün.

Büyük bir tencereye bol suda yıkanmış buğday ve pirinç, rendelenmiş portakal kabuğu ve 10 bardak soğuk suyu aktarın. Buğdayları ve pirinçleri jölemsi bir kıvam alıp ezilinceye kadar iyice haşlayın. Buğdaylı karışıma diri kıvamda haşladığınız bakliyatları ilave edin. Tekrar ocağa alıp birkaç taşım daha kaynatın. Aşureyi tatlandırmak için şekeri ve bir tutam tuzu ekleyin. Koyu bir muhallebi kıvamına gelene dek tencerenin ağzı açık kalacak şekilde ara sıra tahta bir kaşıkla karıştırarak pişirin. Ocaktan alın. Ilınınca kaselere paylaştırın. İstediğiniz malzeme ile dekoratif bir şekilde süsleyin. Soğuyunca servis yapın.

Püf noktaları:

Aşurenin kıvamını çok yoğun istemiyorsanız azar azar sıcak su ilave ederek istediğiniz yoğunlukta pişirebilirsiniz. Ancak aşureyi buzdolabına aktardıktan sonra da beklediği sürece daha yoğun bir kıvam alacaktır.

Aşureyi gül suyu ile tatlandırmak istiyorsanız ocaktan aldıktan hemen sonra 1 çorba kaşığı kadarını ilave edebilirsiniz.

Kuru bakliyatları haşlayacağınız suyun temiz su olmasına özen göstermelisiniz.

Kuru incir aşurenin hem tadını hem de rengini değiştirir. Bu yüzden kuru inciri aşure pişerken eklemek yerine üzerini süslemek için kullanın.

Şekeri kendi damak zevkinize göre ayarlayabilirsiniz.

Aşureyi nar taneleri ile süslemeyi tercih ediyorsanız narın tadına önceden bakmalısınız ki ekşi olduğu takdirde o kadar emeğiniz narın boşa çıkabilir. Siz siz olun narın çok ekşi olmamasına dikkat edin.

#aşure #aşuregünü #muharremayı #yemekzevki #food #yummy #dessert #anadolumutfağı #türkmutfağı

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir