Yemek Zevki
droetker
  • Ana Sayfa
  • Tarifler
    • Balık Yemekleri
    • Çorba Tarifleri
    • Diyet Yemekleri
    • Dünya Mutfağı
    • Et Yemekleri
    • Hamur İşi Tarifleri
    • Salata Tarifleri
    • Sebze Yemekleri
    • Tatlı Tarifleri
    • İçecek Tarifleri
    • İftar Yemekleri
    • Kek Tarifleri
    • Kurabiye Tarifleri
    • Meze Tarifleri
    • Pasta Tarifleri
    • Pratik Yemekler
    • Pilav Tarifleri
    • Pratik Yemekler
    • Reçel Tarifleri
    • Tavuk Yemekleri
    • Yöresel Yemekler
  • Video
  • Galeri
  • Sağlık
  • Hakkımızda
  • Künye
  • Ana Sayfa
  • Tarifler
    • Balık Yemekleri
    • Çorba Tarifleri
    • Diyet Yemekleri
    • Dünya Mutfağı
    • Et Yemekleri
    • Hamur İşi Tarifleri
    • Salata Tarifleri
    • Sebze Yemekleri
    • Tatlı Tarifleri
    • İçecek Tarifleri
    • İftar Yemekleri
    • Kek Tarifleri
    • Kurabiye Tarifleri
    • Meze Tarifleri
    • Pasta Tarifleri
    • Pratik Yemekler
    • Pilav Tarifleri
    • Pratik Yemekler
    • Reçel Tarifleri
    • Tavuk Yemekleri
    • Yöresel Yemekler
  • Video
  • Galeri
  • Sağlık
  • Hakkımızda
  • Künye
No Result
View All Result
Yemek Zevki
No Result
View All Result
CaliforniaWalnut CaliforniaWalnut CaliforniaWalnut
Home Sağlık

Antioksidan zengini biberiye çayı ile sağlık ve keyif bir arada

by Yemek Zevki Editör
25 Haziran 2014
in Sağlık
473 20
0
Antioksidan zengini biberiye çayı ile sağlık ve keyif bir arada
739
SHARES
3.5k
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

bitkiTürk Fitoterapi Derneği Başkanı Prof. Dr. Ekrem Sezik, biberiye yaprağının hoş kokulu, içimi güzel şifalı bitki çayı hazırlamada kullandığını belirtiyor. Sezik, hem hazımsızlığı önlemek hem de antioksidan etki için günde 2 – 3 kupa biberiye çayı içmeyi öneriyor.

Halk arasında biberiye yaprağına, şeklinden dolayı “kuşdili” isminin de verildiğini belirten Sezik, son yıllarda batı dillerindeki karşılığı “rozmarin”in de kullanılır olduğunu ifade etti.

Türk Fitoterapi Derneği Başkanı Prof. Dr. Ekrem Sezik, biberiye yaprağının kullanım şekilleri ve faydaları ile ilgili şu bilgileri verdi: Biberiye yaprağı çok eski devirlerden beri değişik amaçlar için kullanılmıştır, hâttâ eski Yunan’daki tıp metinlerinde hafıza kuvvetlendirici olarak kullanıldığı kayıtlıdır. Avrupa İlaç Kurumu, biberiye yaprağının hazımsızlığın belirtilerini hafifletme ve sindirim sistemindeki hafif kasılmaları giderici olarak kullanıldığını kabul etmektedir. Bu geleneksel kullanım şekli hakkında aşağıdaki bilgileri vermektedir:

“Bitki çayı olarak hazırlanışı şu şekildedir: 1-2 g. kaba parçalanmış biberiye yaprağı üzerine 150-250 ml. kaynar su ilâve edilip, 5-10 dakika kadar bekletilip süzülerek hazırlanır. Günde 2-3 defa içilebilir.”

Prof. Dr. Ekrem Sezik biberiye yaprağının etkileri ile ilgili bilgiler vermeye devam ediyor: “Son yıllarda yapılan çalışmalarda antioksidan, orta derecede enflamasyon giderici hâttâ farelerdeki tümörlerin büyümesini yavaşlatıcı etkilerinin olduğu bulundu. Özütleri sentetik antioksidanla mukayese edilebilir derecede yüksek antioksidan etkiye sahip. Antioksidan etki, yapısında bulunan karnasol ve karnosik asit adlı maddelerden dolayı. Bu maddeler takviye edici gıda olarak da kullanılıyor.”

Prof. Dr. Ekrem Sezik, biberiye yaprağının, hoş kokulu, içimi güzel şifalı bir bitki çayı hazırlamada kullanıldığını belirterek, hem hazımsızlığa karşı hem de antioksidan etki için günde 2-3 kupa içilebileceğini söylüyor: “Piyasada sadece biberiye bulunan veya karışım poşet çaylar bulunuyor. Poşet çay bir kupaya konur üzerine, biberiye uçucu yağ taşıdığı için çok sıcak olmayan yani kaynama noktasına gelmemiş, sıcak su ilâve edilir, 4-5 dakika beklenir ve içilir. Biberiye çayını hem keyif hem de sağlık için kullanmakta yarar var.”

 

Tags: Ana Yemeklerdünya mutfakları
Previous Post

Tropicana’dan Yepyeni Bir Lezzet Daha

Next Post

Ramazanda Vücut Detoksunu Güçlendirmenin 7 Yolu

Yemek Zevki Editör

Next Post
Ramazanda Vücut Detoksunu Güçlendirmenin 7 Yolu

Ramazanda Vücut Detoksunu Güçlendirmenin 7 Yolu

Bir yanıt yazın Yanıtı iptal et

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

  • Künye
  • Hakkımızda
  • Dergimize Abone Olun
Bize Ulaşın: +90 212 454 22 22

© 2025 IMG - Yemek Zevki

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
No Result
View All Result
  • Ana Sayfa
  • Tarifler
    • Balık Yemekleri
    • Çorba Tarifleri
    • Diyet Yemekleri
    • Dünya Mutfağı
    • Et Yemekleri
    • Hamur İşi Tarifleri
    • Salata Tarifleri
    • Sebze Yemekleri
    • Tatlı Tarifleri
    • İçecek Tarifleri
    • İftar Yemekleri
    • Kek Tarifleri
    • Kurabiye Tarifleri
    • Meze Tarifleri
    • Pasta Tarifleri
    • Pratik Yemekler
    • Pilav Tarifleri
    • Pratik Yemekler
    • Reçel Tarifleri
    • Tavuk Yemekleri
    • Yöresel Yemekler
  • Video
  • Galeri
  • Sağlık
  • Hakkımızda
  • Künye

© 2025 IMG - Yemek Zevki