Akıtma Sakız Böreği Malzemeler:
150 gram dana ve 150 gram kuzu kıyması (tercihen orta yağlı)
1 adet orta boy soğan
1 diş sarımsak
Tuz, karabiber
Birer tutam maydanoz, fesleğen
15 gram toz tarçın
Taze baharat
100 gram çekilmiş ceviz içi
70 gram rendelenmiş eski kaşar peyniri
Krep İçin:
200 gram un
40 gram sıvı yağ
1 adet yumurta
Ilık su
Lezzet Tamamlayıcıları:
50 gram süzme yoğurt
Tereyağı
Pul biber
Akıtma Sakız Böreği Hazırlanışı:
Öncelikle kıymaları kıyılmış soğan ve sarımsakla birleştirerek geniş sıcak bir tencere içerisinde (kıymayı sulandırmadan) 10 dakika pişirin. Lezzetlendirmek için; tuzu, karabiberi, ceviz içini ve baharatını ekleyin. Karıştırıp geniş bir tepsiye dökün. Oda ısısında 1 saat kadar ılınmasını bekleyin.
Bu arada krep için; öncelikle unu, tuzu, yumurtayı ve sıvı yağı çırpın. Ilık suyu azar azar ekleyerek akıcı bir kıvam alana dek çırpmaya devam edin.
Orta sıcaklıkta teflon tavada krepleri ince tabaka olacak şekilde her iki taraflı pişirin. Önceden hazırladığınız kıymaları bir fırın tepsisine kreplerin üzerlerini ince bir tabaka halinde baklava katları gibi serpiştirerek 4-5 kat
olacak şekilde dizin. Her katta bir krep olmak kaydıyla en son katına rendelenmiş kaşar peyniri serpin. Önceden ısıtılmış 180 dereceye ayarlı fırında, 8-10 dakika pişirin. 1 saat dinlenmeye bırakın. Ardından dilimleyerek tabaklara paylaştırıp servis yapabilirsiniz. İsteğe göre yoğurtlu ve pul biberli tereyağı ile birlikte servis yapabilirsiniz.
Not:
Akıtma Sakız Böreği, Türkmen dilinde her şeyin incesi anlamına gelen ve özellikle Türkmen bayanlarının incecik açtığı yufkalardan ilham alınarak hazırlanırmış.