Yemek Zevki
droetker
  • Ana Sayfa
  • Tarifler
    • Balık Yemekleri
    • Çorba Tarifleri
    • Diyet Yemekleri
    • Dünya Mutfağı
    • Et Yemekleri
    • Hamur İşi Tarifleri
    • Salata Tarifleri
    • Sebze Yemekleri
    • Tatlı Tarifleri
    • İçecek Tarifleri
    • İftar Yemekleri
    • Kek Tarifleri
    • Kurabiye Tarifleri
    • Meze Tarifleri
    • Pasta Tarifleri
    • Pratik Yemekler
    • Pilav Tarifleri
    • Pratik Yemekler
    • Reçel Tarifleri
    • Tavuk Yemekleri
    • Yöresel Yemekler
  • Video
  • Galeri
  • Sağlık
  • Hakkımızda
  • Künye
  • Ana Sayfa
  • Tarifler
    • Balık Yemekleri
    • Çorba Tarifleri
    • Diyet Yemekleri
    • Dünya Mutfağı
    • Et Yemekleri
    • Hamur İşi Tarifleri
    • Salata Tarifleri
    • Sebze Yemekleri
    • Tatlı Tarifleri
    • İçecek Tarifleri
    • İftar Yemekleri
    • Kek Tarifleri
    • Kurabiye Tarifleri
    • Meze Tarifleri
    • Pasta Tarifleri
    • Pratik Yemekler
    • Pilav Tarifleri
    • Pratik Yemekler
    • Reçel Tarifleri
    • Tavuk Yemekleri
    • Yöresel Yemekler
  • Video
  • Galeri
  • Sağlık
  • Hakkımızda
  • Künye
No Result
View All Result
Yemek Zevki
No Result
View All Result
Home Sağlık

Akdeniz Tipi Beslenme Karaciğer Kanseri Riskini Azaltıyor

by Yemek Zevki Editör
29 Ocak 2015
in Sağlık
488 5
0
Akdeniz Tipi Beslenme Karaciğer Kanseri Riskini Azaltıyor
739
SHARES
3.5k
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

akdenizKaraciğer hastalıkları, safra kesesi ve pankreas cerrahisi uzmanı Prof. Dr. Kaan Karayalçın, karaciğer kanseri, Hepatit B ve C tedavisi ile ilgili bilinmeyenleri paylaşıyor.

Karaciğer kanseri kansere bağlı ölümlerin arasında üçüncü sırada yer almaktadır. Karaciğer hücrelerinden köken alan bu kanser (HCC) Asya ülkelerinde azalma eğilimi gösterirken Amerika ve Avrupa ülkelerinde artmaktadır. Birçok kanser türünden farklı olarak HCC’de neredeyse bütün hastalarda altta yatan neden bilinmektedir. Bu da teorik olarak olsa da hastaların çok büyük çoğunluğunda bu hastalığın önlenebileceğini göstermektedir. Tüm dünyada bu kanserin yaklaşık yarısından Hepatit B virüsü sorumludur. Hepatit C’ye bağlı kanserlerde %30 civarında görülmektedir. Kronik karaciğer hasarına yol açan diğer nedenler arasında yer alan ağır alkol tüketimi, obezite, diabet ve bunların üzerine eklenen sigara kullanımı da diğer sorumlu faktörlerdir.

“Hepatit C hastalığında sirozu engellemek kanser riskini azaltmada en önemli faktör”

Hepatit B aşılama ile önlenebilir bir hastalıktır. Günümüzde Dünya sağlık Örgütü verilerine göre 180 ülkede bu virüse karşı aşılama rutin aşı programlarına dahil edilmiştir. Hepatit C için aşı yoktur ancak bu virüse karşı geliştirilen ilaçlar ile siroz gelişimini engelleme de son yıllarda büyük mesafe kat edilmiştir. Hepatit C hastalığında sirozun engellenmesi kanser riskini de önemli ölçüde azaltmaktadır. Türkiyede hepatit c taşıyıcılık oranı da %1 civarındadır.

Alkol tüketiminin azaltılması, obesite ile mücadele ve diabetin engellenmesi de kanser riskini azaltmak açısından önemli yöntemlerdir.

Hepatit B ve C hastalarında rutin tarama programları kanserin erken yakalanmasına olanak tanımaktadır.Ancak birçok hasta hepatit B veya C hastası olduğunu bilmemektedir. Birçok hastada bu tanılar kanser geliştikten sonra konmaktadır. Bu nedenle bu virüslerin varlığını siroz veya kanser gelişmeden bilmek çok önemlidir. Basit kan testleriyle bu virüslerin varlığını saptamak kanser gelişimini önlemede çok yararlıdır.

“Akdeniz tipi beslenme karaciğer kanseri riskini azaltıyor.”

İtalya’da yapılan bir çalışmada Akdeniz tipi beslenmenin karaciğer kanseri riskini %50 oranında azaltabileceği gösterilmiştir.

Dünyada birçok ülkede karaciğer kanseri riskini azaltabilmek için çalışmalar yapılmaktadır. ABD’de Ulusal Kanser Enstitüsünün desteklediği araştırmalarda değişik maddelerin bu amaçla kullanımı denenmektedir. Bunlardan bir tanesi olan metformin bir diabet ilacıdır ve farklı kanser türlerinde etkinliği saptanmıştır. Bir diğer araştırılan madde de bir flavanoid olan quercetindir. Quercetin elma kabuğu, soğan ve çayda yüksek miktarlarda bulunur. Anti-oksidan ve yangı önleyici özellikleri nedeniyle hepatit-C hastalarında kanseri önleyebileceği düşüncesiyle etkinliği şu anda araştırılmaktadır.

Tags: dünya mutfaklarıHamur İşleri
Previous Post

KÜLTÜR &; SANAT

Next Post

Çikolataya Batırılmış Çilekler

Yemek Zevki Editör

Next Post
Çikolataya Batırılmış Çilekler

Çikolataya Batırılmış Çilekler

Bir yanıt yazın Yanıtı iptal et

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

  • Künye
  • Hakkımızda
  • Dergimize Abone Olun
Bize Ulaşın: +90 212 454 22 22

© 2025 IMG - Yemek Zevki

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
No Result
View All Result
  • Ana Sayfa
  • Tarifler
    • Balık Yemekleri
    • Çorba Tarifleri
    • Diyet Yemekleri
    • Dünya Mutfağı
    • Et Yemekleri
    • Hamur İşi Tarifleri
    • Salata Tarifleri
    • Sebze Yemekleri
    • Tatlı Tarifleri
    • İçecek Tarifleri
    • İftar Yemekleri
    • Kek Tarifleri
    • Kurabiye Tarifleri
    • Meze Tarifleri
    • Pasta Tarifleri
    • Pratik Yemekler
    • Pilav Tarifleri
    • Pratik Yemekler
    • Reçel Tarifleri
    • Tavuk Yemekleri
    • Yöresel Yemekler
  • Video
  • Galeri
  • Sağlık
  • Hakkımızda
  • Künye

© 2025 IMG - Yemek Zevki