Hazırlayan: İnci BAK – Fotoğraf: Hande GÖKSAN – Fotoğraf Asistanı: Murat ERDOĞAN
(1 Tepsi İçin)
Malzemeler:
4 su bardağı un
10 gram yaş maya
Yarım çay bardağı ılık su
1 tatlı kaşığı toz şeker
1 su bardağı süt
1,5 kahve fincanı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı tuz
1 adet yumurta
İç malzemesi İçin:
1 adet közlenmiş patlıcan
1 adet kabak
1 tatlı kaşığı zeytinyağı
1 çorba kaşığı kıyılmış dereotu
1 küçük kase ufalanmış tulum peyniri (tercihen Erzincan tulumu)
Üzeri İçin:
1 adet yumurtanın sarısı
Beyaz haşhaş tohumu
Hazırlanışı:
Yaş mayayı yarım çay bardağı ılık suda eritin. Unu hamur yoğurma kabına aktarıp eleyin. Şekeri ve tuzu ekleyip harmanlayın. Ortasını havuz gibi açıp ılık suda inceltilmiş mayayı, sütü, zeytinyağını ve yumurtayı ilave edin. Pütürsüz bir hamur elde edene dek yoğurun. Hamurun üzerini nemli bir bezle örtüp oda ısısında yarım saat dinlendirin. İç malzemesi için; Közlenmiş patlıcanı, zar şeklinde doğranıp zeytinyağında hafif yumuşayana dek kavrulmuş kabağı, dereotunu ve ufalanmış peyniri ilave edin. İç malzeme hazırdır. Hamurdan, küçük mandalina büyüklüğünde parçalar koparın. Her hamuru elinizde yuvarlayıp açın. Ortalarına sebzeli iç malzemeden (iç malzemenin çok sulu olmamasına özen gösterin) paylaştırın. Hamuru kenarlarından tutarak karşı kenardaki hamurun üzerine kapatın. Yağlı kağıt serili fırın tepsisine yerleştirin. Poğaça hamurlarını, biraz daha kabarması için yarım saat daha oda ısısında bekletin. Poğaça hamurlarının üzerlerine yumurta sarısı sürün, beyaz haşhaş tohumu serpin. Önceden ısıtılmış 170 dereceye ayarlı fırında 40-45 dakika üzerleri iyice kızarıncaya kadar pişirin. Ilık veya soğuk servis yapabilirsiniz.
#yazsebzelipoğaça #poğaçatarifi #poğaça #kahvaltıpoğaça #çaysaati #evdeyemekzevki