Makine mühendisi Müge Pekpak, işi iş yerinde bırakan ve kızlarıyla vakit geçirmeyi seven bir anne. Kızları Ayda ve Bade’nin hayatlarına girdikten sonra onlar için doğal ve katkısız ürünleri kullanmaya maksimum çaba gösterdiğini ve 15 dakikada nasıl organik tereyağı yapıldığını anlattı…
– Bize kendinden biraz bahseder misin?
Aslında uzun yıllar boyunca kendimi Ankara doğumlu şeklinde başlayarak anlatırdım ama bir süredir Ayda ve Badenin annesi olarak başlıyorum. Hepimizde olduğu gibi onlar benim için de yeni bir hayatın başlangıcı oldular. Çok kısa olarak makine mühendisiyim daha sonra işletme yüksek lisansı yaptım ve uzun yıllar kurumsal firmalar da çeşitli yöneticilik pozisyonlarında görev aldım. İstanbul’da yaşıyorum, işi işyerinde bırakan ve çocukları ile keyifli zaman geçirmeyi çok seven bir anneyim.
– Tereyağını Kendin Yap fikri nasıl oluştu?
Öncelikle bu bir buluş değil, tereyağının tek hammaddesi süt yağıdır. Evimizde son 4 yıldır tereyağını bu şekilde yapıyor, kahvaltı ve bütün yemeklerimizde kullanıyoruz. Uzun zamandan beri ve özellikle de Ayda ile Badenin hayatımıza girişinden sonra katkısız ve doğal olan ürünleri kullanma yönünde maksimum çaba göstermeye başladık. Eşim, işi sebebi ile yüksek yağ oranı olan katkısız pastörize süt kaymağını (süt yağı) getiriyor ve bizde hiçbir ekipman kullanmadan 15dk içinde saf ve katkısız tereyağına dönüştürüyoruz. Tek değerli çocuk benim çocuklarım değil, hepsi birbirinden daha değerli ve ilk olarak komşularımız sonra çocukların arkadaşlarının aileleri derken bir anda bizimle beraber yaklaşık 100 ailelik bir grup olduk. Bunu yapan herkes hem lezzet hem de çok kolay olması sebebi ile tekrar tekrar talep ettiler. Her gün yeni talepler gelmeye başlayınca 2017 yılı başında neden bunu daha çok aile ile paylaşmayalım dedik ve ilk olarak bu şekilde yola çıktık. Ve sadece sosyal medya ve web sitesi üzerinden sipariş aldığımız bir yapı kurduk. Ürünlerin siparişi geliyor ve soğuk zincir ile dağıtımı yapılıyor.
– Yapılışı konusunda bizi biraz bilgilendirir misin?
Biz kendi yoğurdumuzu da evde yapıyoruz ve kesinlikle yoğurt yapmaktan çok daha kolay.Süt kaymağımızın yağ oranı çok yüksek olduğu için tereyağına dönüşmesi çok kolay oluyor. Hiçbir ekipmana da ihtiyacınız yok. Bütün ihtiyacınız olan bizim size göndereceğimiz Tereyağını Kendin Yap saf ve katkısız süt kaymağı, boş bir kase ve soğuk su. Kaseye aldığımız kaymağı bir elimiz ile hamur yoğurur gibi yoğuruyoruz. İlk olarak kaymağımız kar görüntüsü alacak ve arkasından suyunu (ayranını) bırakacak yani tereyağı oluşumu başladı ve çıkan suyubir kaba boşaltıyoruz ta ki artık suyu çıkmayana kadar ve daha sonrasında bir bardak soğuk su içinde tereyağımızı yoğurarak yıkıyoruz ve işte bu kadar kolay; saf ve katkısız tereyağımız hazır. Tereyağını Kendin Yap sosyal medya hesaplarından ve www.tereyaginikendinyap.com sitemizden yapılış videosunu izleyebilirsiniz. Toplam süre en fazla 15dk ve bunu ayda bir veya iki ayda bir kere yapıyorsunuz. Kesinlikle buna değer.