Ana Sayfa » Sağlık » Sağlıklı Bir Yaşam İçin 5 Alışkanlığınızı Değiştirin

Sağlıklı Bir Yaşam İçin 5 Alışkanlığınızı Değiştirin

hayat-guzelYoğun iş hayatı, trafik, stres ve ekonomik kaygılar yaşam şartlarını düzensiz hale getirirken, beslenme alışkanlıklarımızı ve sağlığımızı da olumsuz etkiliyor. İdeal kiloya ulaşmak ve sağlıklı bir yaşam sürmek için birkaç alışkanlığın değiştirilmesi yeterli olabiliyor.

Memorial Wellness Beslenme Danışmanı Dr. Dyt. Yonca Sevim, sağlıklı ve dengeli bir hayat için dikkat edilmesi gerekenler hakkında bilgi verdi.

Öncelikle kendi potansiyelinizi belirleyin

Metropollerdeki aşırı trafik, yoğun iş hayatı ve bunlara bağlı olarak birçok insanın yaşamak zorunda kaldığı stres, yaşam alışkanlıklarını düzensiz ve kontrolsüz hale getirmektedir. Bu durum, pek çok insanı kilo sorunu ve sağlıksız bir yaşam ile karşı karşıya bırakmaktadır. Genellikle aşırı kilolardan kurtulmak için hızla diyet programları uygulanmaya çalışılır. Bir an önce zayıflamak isteyenler tüm alışkanlıklarını tek seferde değiştirmeye çalışırlar. Kendi potansiyelinin farkında olmadan ve kendini zorlayarak yapılan programlar ise birçok insanda hayal kırıklığına ve motivasyon eksikliklerine neden olur. Kısa zamanda ulaşılması çok zor hedefler belirlemek yerine, ulaşılabilir hedefler belirlemek çok önemlidir. Kişi hayatını ve alışkanlıklarını baştan sona değiştirmeye çalışmak yerine, birkaç önemli değişiklikle hayatını yeniden planlayabilir.

Hayatınızı listeleyin

“Beslenme ve fiziksel aktivite olarak neler yapıyorum?” Kişi öncelikle bu soruyu kendine sorabilir ve tüm yaptıklarını bir liste olarak kaydedebilir. Bir kağıda yazıp, ev ve işyerinde sürekli görebileceği bir noktaya asması yeterli olacaktır. Yapılanlar ortaya çıkınca, yapılmayanlar daha net hale gelecektir ve kişi böylece bir başlangıç planı belirleyebilir.

Beslenme alışkanlıklarınızla ilgili küçük düzenlemelerle zinde ve sağlıklı kalabilirsiniz

  1. Sağlıklı kahvaltı alışkanlığı edinmeye çalışın, tam taneli tahılları ekleyin, kızartmaları hayatınızdan çıkartın
  2. Yemek yerken veya atıştırma esnasında televizyon izlemeyin, dikkat dağıtıcı aktivitelerden kaçının
  3. Günde kaç porsiyon sebze ve meyve tükettiğinizi hesaplayın, hedefinizin 3 olmasına dikkat edin. Zamanla günde 5 porsiyona çıkılabilir.
  4. Su tüketiminizi artırın, belki de düşündüğünüzden daha az tüketiyorsunuz, 2 litreye ne kadar yakınsınız? Bunun değerlendirmesini yapın ve suyunuzu yanınızdan ayırmayın.
  5. Haftada 3 kez, minimum 30 dakika olacak şekilde, bireysel hazırlanmış, orta yoğunlukta fiziksel aktivite yapın.
OKU ➤  Tereyağı, Keçi Sütü Lezzetiyle Buluştu

Beslenmeyi keyifli hale getirin

Bu düzenlemelerdeki ilk ve en temel hedef, sağlıklı beslenme alışkanlığının kazanılmasıdır. Bunun yolu da bireysel olarak hazırlanmış bir plandan geçer. Kötü beslenme alışkanlıklarını değiştirmek bu konudaki maddelerden sadece bir tanesidir. Doğru bir beslenme programı uygulamak için mutlaka bir uzmandan destek alınmalıdır. Kişi ekip çalışması ile bu işin aslında ne kadar kolay ve keyifli olduğunu görüp, tüm bakış açısını değiştirebilir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir