Ana Sayfa » Haber Turu » Sabri Ülker Vakfı 3. Beslenme ve Sağlıklı Yaşam Zirvesi Yapıldı

Sabri Ülker Vakfı 3. Beslenme ve Sağlıklı Yaşam Zirvesi Yapıldı

sabriSabri Ülker Vakfı 3.Beslenme ve Sağlıklı Yaşam Zirvesi, dünyaca ünlü bilim insanlarına ev sahipliği yaptı.

3.Beslenme ve Sağlıklı Yaşam Zirvesi bu yıl “Beslenmenin dünü, bugünü, yarını: Daha sağlıklı bir toplum için beslenme alışkanlıklarında değişim” temasıyla alanında dünyaca ünlü bilim insanlarını İstanbul’da bir araya getirdi.

Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, dünya genelinde her yıl meydana gelen 57 milyon ölümün %59’u diyabet, kalp damar hastalıkları, solunum sistemi rahatsızlıkları ve kanser gibi kronik hastalıklardaki artıştan kaynaklanıyor. Bu hastalıkların artışında baş sorumlu olarak gösterilen yetersiz ve dengesiz beslenme ile hareketsiz yaşam stilinin değişimi, çözüme giden yolda da en önemli rolü üstleniyor.

Sabri Ülker Gıda Araştırmaları Enstitüsü Vakfı’nın 7 Mayıs 2015 Perşembe günü İstanbul Raffles Otel’de düzenlediği “3. Beslenme ve Sağlıklı Yaşam Zirvesi” bu verilerden yola çıkarak bu seneki temasını “Beslenmenin dünü, bugünü, yarını: Daha sağlıklı bir toplum için beslenme alışkanlıklarında değişim” olarak belirledi.

Beslenme biliminde doğru bilinen yanlışları ortaya koymak ve sağlıklı yaşamı teşvik etmek amacıyla düzenlenen zirve, konunun uzmanları tarafından kamuoyuna anlatılması açısından önemli bir platform oluşturdu.

Sabri Ülker Vakfı Önemli Bir Referans Kaynağı

Zirvenin açılışında konuşan Yıldız Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ali Ülker, Sabri Ülker Vakfı’nın gıda, beslenme ve sağlık alanında dünyadaki tüm gelişmeleri Türkiye gündemine taşıyarak öncü bir rol oynadığına dikkat çekti. Ali Ülker, dünyada her yıl 18 milyon çocuğun ölümüne sebep olan “Gizli Açlık” meselesini de Türkiye gündemine taşıyan Vakfın, kamuoyunu gıda, beslenme ve sağlık konularında doğru bilinen yanlışlara dair aydınlatmayı temel misyonlarından biri olarak benimsediğini vurguladı.

Yıldız Holding’in Türkiye’nin ilk beslenme iletişimi kılavuzunu hazırlayan gıda şirketi olduğuna değinen Ali Ülker, “Tamamen bağımsız Bilim Kurulu Üyelerinden oluşan Sabri Ülker Vakfı son 5 yıl içerisinde Ülker ve alt marka ürünlerinden eksilttiğimiz 20 bin ton şeker ve 550 ton tuz konusunda bizlere önemli referans kaynağı olmuştur. Kendimizi güncellemek üzere çalışmalarımıza devam edeceğiz” dedi.

OKU ➤  Mide Dostu Sebze Çorbası

Daha Fazla Kabuklu Yemiş Ve Sebze Gerek!

Bu yıl zirvenin önemli konuşmacıları arasında, Harvard Üniversitesi Beslenme Bölümü Başkanı ve ABD’de uzun süre çok satanlar listesinde kalan “Ye, İç ve Sağlıklı Ol” kitabının yazarı Prof. Walter Willett da yer aldı. Beslenme konusunda uluslararası alanda en çok atıfta bulunulan ilk beş bilim insanından biri olan Willett, sağlıklı beslenmenin yolunu 3.Beslenme ve Sağlıklı Yaşam Zirvesi’nde açıkladı.

İdeal beslenme modelinde kalorilerin çoğunun tam tahıllar ve bitkisel yağlar arasındaki dengeden elde edilmesi gerektiğine işaret eden Willett, “Oysa son 25 senedir, beslenme tavsiyelerinin odağında toplam yağ alımının azaltılması var. Bu tavsiyeler, doymamış yağların faydalı metabolik etkileri ve koroner kalp hastalığı riskini azalttığını gösteren kanıtlarla çelişiyor” dedi.

Zirvede Harvard Üniversitesi Genetik ve Kompleks Hastalıklar Bölümü ve Sabri Ülker Merkezi Başkanı Prof. Dr. Gökhan Hotamışlıgil’in sorularını yanıtlayan Prof. Willett, protein kaynağının sert kabuklu yemişler, fasulye, balık ve kümes hayvanlarından sağlanması gerektiğine değinirken, meyve ve sebzelerin daha yüksek oranda alınmasının da kardiyovasküler rahatsızlık ve diyabet riskini azaltmaya katkı sağladığını vurguladı.

Aşırı Kilo İle Mücadelede Çocukluktan İtibaren Eğitim Şart

ABD’de “Volümetriks” adıyla geliştirdiği diyetle adından söz ettiren Pensilvanya Üniversitesi’nden Prof. Barbara Rolls ise aşırı kilo ile mücadelede çocukluktan itibaren eğitimin önemine değindi. Çocuklarda dengeli beslenme davranışını geliştirmek için uygulanması gereken stratejiler hakkında bilgi veren Prof. Rolls, kendi geliştirdiği Volümetriks diyetindeki besin değeri ve porsiyon arasındaki ilişkinin etkileri üzerinde durdu.

Surrey Üniversitesi Gıda, Tüketici Davranışı ve Sağlık Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Monique Raats zirvede yaptığı sunumda orta yaş sonrası beslenme ve bu dönemde alınması gereken besin ögelerine değindi. Washington Üniversitesi Halk Sağlığı Beslenme Merkezi Direktörü Prof. Adam Drewnowski de, beslenme ve gelir eşitsizlikleriyle ilgili konularda hükümetlere, vakıflara ve sektöre tavsiyelerde bulundu.

OKU ➤  Ezme Yoğurt Çorbası

Sabri Ülker Bilim Ödülü Sahibini Buldu

Sabri Ülker Gıda Araştırmaları Enstitüsü Vakfı’nın temel misyonlarından biri olan araştırma ve eğitim programlarının desteklenmesi hedefi doğrultusunda bu yıl ikincisi düzenlenen ve uluslararası katılıma açık hale getirilen Sabri Ülker Bilim Ödülü de zirvede sahibini buldu.

Doç. Dr. Cesarettin Alaşalvar’ın “Instant Çay, Kafeinsiz Instant Çay ve Fonksiyonel Instant Çay’ projesi dünyada ilk defa bitkisel steroller kullanılarak üretilen kalp dostu ürün kategorisinde ödüllendirildi ve Doç.Dr. Alaşalvar ve ekibi 100 Bin Türk Lirası’nın sahibi oldu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir