Ana Sayfa » Haber Turu » 3. Uluslararası Beyaz Et Kongresi Antalya’da başladı

3. Uluslararası Beyaz Et Kongresi Antalya’da başladı

etbeyaz3.Uluslararası Beyaz Et Kongresi’nde bilimsel gerçekler ve gelişmeler masaya yatırıldı.

Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçıları Birliği Derneği tarafından geleneksel olarak iki yılda bir düzenlenen Uluslararası Beyaz Et Kongresinin üçüncüsü başladı. 22-26 Nisan 2015 tarihleri arasında Antalya’da yapılan kongrede tavukla ilgili tüm sorulara bilimsel yanıtlar verildi. BESD-BİR Başkanı Dr. Sait Koca, uzman olmayan kişilerin tavuk üzerinden reyting elde etmeye çalıştıklarını belirterek; “Bilimsel verilerden uzak açıklamalarla hem vatandaşın kaliteli protein alması hem de sektörün rekabet gücü engelleniyor. Kişi başına piliç eti tüketimi 1990 yılından bu yana 2,9 kg’dan, 20,7 kg’a çıkmıştır. Dünya tavuk eti üretiminde Amerika Birleşik Devletleri, Çin ve Brezilya açık ara öndedir. Türkiye piliç eti üretiminde 2014 yılı itibariyle dünyada 10. sırada yer almaktadır. Bu sektörü korumak ve geliştirmek milli bir görevdir” diye konuştu.

3.Uluslararası Beyaz Et Kongresi’nde, alanında uzman yerli ve yabancı bilim adamları ve kanatlı sektörünün sektör paydaşları hem kanatlı sektörünü hem de tavuk eti ile ilgili tüm soruları masaya yatırdı. 22-26 Nisan tarihlerinde 3.ncüsü gerçekleşen Uluslararası Beyaz Et Kongresi Antalya Starlight Convention Center’da düzenlendi.

Kongrenin açılış konuşmalarını Kongre Başkanı Prof. Dr. Necmettin Ceylan, BESD-BİR Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Sait Koca, TBMM Tarım ve Köy İşleri Komisyonu Başkanı İbrahim Yiğit ve Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Hayvancılık Genel Müdür Yardımcısı Dr. İbrahim Özcan gerçekleştirdi.

Kongrenin açılışını yapan Prof. Dr. Necmettin Ceylan, sektörün yasal ve mevzuat zorluklarından dolayı büyümesinin engellendiğini, biyogüvenlik yasasının Avrupa Birliği’ne tam uyumlu olmadığını vurgularken, Sağlık Bakanlığı’nın konusunda uzman olmayan kişilere getirdiği ekran akreditasyonunu desteklediklerini belirtti.

Kongreye yerli yabancı 100’ün üzerinde akademisyen katılırken, BESD-BİR Başkanı Dr. Sait Koca, sektörün sadece Türkiye’de değil, dünyada da büyüyen bir sektör olduğunun altını çizerek konuşmasına başladı. Türkiye’nin 2014 yılı büyümesinin %2,9 olduğunu ancak kanatlı sektörünün 2014 yılında %8,8 büyüme kaydettiğini söyledi. Koca, 2000 yılında 662 bin ton olan Türkiye piliç eti üretiminin 2014 sonunda 1 milyon 942 bin tona ulaştığını belirterek sözlerine devam etti.

OKU ➤  Mide Dostu Sebze Çorbası

Dünyada hızla artan nüfusun dengeli beslenmesi ve hayvansal protein ihtiyacının karşılanması için bu artışın önümüzdeki yıllarda da devam edeceğini söyleyen Koca; Dünyada, 2000 yılında 58,5 milyon ton olan tavuk eti üretiminin %62 artışla 2014 yılında 95,3 milyon tona ulaştığını açıkladı.

Sektörde 15 bin adet kayıtlı kümesle üretim yapıldığını belirten Koca, sektörün 2014 yılı itibarıyla yıllık cirosunun 5 milyar dolar olduğunu söyledi. 600 bin kişinin istihdam edildiğini, yan sektörlerle birlikte bu 2,4 milyon kişinin sektörden geçimini sağladığını belirtti.

Çok değerli bir protein kaynağı olan tavuğun ve ülke ekonomisi için vazgeçilmez önemde olan kanatlı sektörünün son dönemlerde bilimsel olmayan tartışmalarla baltalanmaya çalışıldığını ifade eden Dr. Sait Koca; “Gerçeği yansıtmayan bilgilerle reyting yapmaya çalışan bazı kişilerin varlığı bizi üzüyor. Bu kişilerin verdiği yanlış, gerçek dışı bilgiler tüketicileri yanıltıyor. Her türlü besinde olduğu gibi tavuk eti konusunda da kafalar karıştı. Bugün yediğimizi yarın yemiyoruz. İnsanları en değerli ve ucuz protein kaynağından bilimsel olmayan görüşlerle uzaklaştırmak yanlış ve tehlikelidir. Bu, toplumun sağlıklı beslenmesini engellerken ülke ekonomisini de baltalıyor. Dünya’da 2030 yılında en fazla kümes hayvanları eti üretimi artacak. 143.3 milyon ton olması bekleniyor. Türkiye, Dünya’da tavuk eti üretiminde 10.sırada. Bunun daha yukarılara çıkması ve kilo başına Türk insanının daha fazla tavuk tüketmesi gerekiyor. Avrupa’nın çok altındayız. ” diye konuştu.

İbrahim Yiğit: Beyaz Et Sektörü Irmak Olup Coşacak

Kanatlı sektörünün AB ile rekabet eden birkaç sektörden biri olduğunu ifade eden TBMM Tarım ve Köy İşleri Komisyonu Başkanı İbrahim Yiğit; “Sektör hayal kırıklığına uğramasın, sorunların çözümü için konuşacağız. Tek başına olursan damla, birlikte olursan ırmak olursun. Biz sektörle birlikte ırmak olup coşacağız.”

OKU ➤  Domatesli Sarı Mercimek Çorbası

Dr. Özcan: 2023 Hedefi 40 Milyar Dolar İhracat

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Hayvancılık Genel Müdür Yardımcısı Dr. İbrahim Özcan da Türkiye’de yumurtacılık dahil sektörün 18 bin kümesle üretim yapıldığını, 186 ülkeye 1730 çeşit tarımsal ürün ihraç edildiğini belirterek 2023 hedefini 40 milyar dolar ihracat olarak açıkladı.

Kongre, Kanatlı Yetiştirme, Yem Yasa ve Yönetmelikleri, Tavuk Eti Kalitesi ve İşleme, Kanatlı Yetiştirme, Kanatlı Sağlığı ve Hastalıklar, GDO, Atık Değerlendirme, Kanatlı Besleme, Beslenme ve Beyaz Et, Kanatlı Eti Güvenilirliği, Kanatlı Eti Kalitesi ve İşleme, Kanatlı Hayvan Refahı ve Kanatlı Besleme başlıklı oturumda 3 gün boyunca ele alınacak.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir