Güveçte MantıMalzemeler:
Hamuru İçin:
2 su bardağı un
1 adet yumurta
1 çay kaşığı tuz
Yarım çay bardağı su
Kıymalı İç Malzemesi:
250 gram dana kıyma
1 adet orta boy soğan
1 çay kaşığı toz kırmızı biber ,Tuz
Sosu İçin:
1 çorba kaşığı tereyağı
2 çorba kaşığı sıvı yağ
1-2 adet sivri yeşil biber
1 çorba kaşığı domates salçası
1 çorba kaşığı biber salçası
1 tatlı kaşığı toz kırmızı biber
2 adet domates
7-8 su bardağı sıcak su
2 tatlı kaşığı kuru nane
Güveçte Mantı Hazırlanışı:
Mantı hamuru için; yoğurma kabında yumurtayı, tuzu ve suyu karıştırın. Unu azar azar ekleyerek sert bir hamur elde edinceye kadar yoğurun. Hamuru iki eşit bezeye ayırın ve üzerini örtüp oda ısısında 15 dakika bekletin.
İç malzemesi için; Çukur bir kabın içine kıymayı alın. Soğanları rendeleyip suyunu süzdükten sonra kıymanın üzerine ekleyin. Toz biberi ve tuzu ilave edip karıştırın. İç malzeme hazırdır.
Her iki bezeyi un serpilmiş tezgahın üzerinde oklava yardımıyla ayrı ayrı açın. Her yufkadan 1cm’lik kareler elde edin. Hamurların ortasına nohut kadar kıymalı karışımdan yerleştirin. Hamurların dört ucunu bir araya getirerek birleştirin. Hazırladığınız mantı hamurlarını bir tepside biriktirin.
Çorba tenceresinde tereyağı ile sıvı yağı karıştırın. Çok ince doğranmış biberleri ekleyip karıştırın. Salçaları da ilave edip karıştırmaya devam edin. Tuz ve toz kırmızı biberle tatlandırın. Küp şeklinde doğranmış domatesleri ilave edin. Birkaç dakika karıştırın. En son sıcak suyu ilave edin. Orta ateşte, 10 dakika kaynatın.
Mantı hamurlarını kaynayan sosun içine atın. 10 dakika daha kaynattıktan sonra güveç kaplarına aktarın. Hamurların üzerine sosundan dökün. Önceden ısıtılmış 200 dereceye ayarlı fırında, 5 dakika kadar bekletin. Daha sonra fırından alın ve sıcak sıcak servise hazır edin.