Makowiec (Polonya’nın Mavi Haşhaşlı Tatlı Rulo Ekmeği) Malzemeler:
Hamuru İçin:
> 5 su bardağı un > Yarım çay kaşığı tuz
> 3 adet yumurta (2 yumurtanın sarısı + 1 yumurtanın tamamı)
> Yarım su bardağı toz şeker
> Yarım eritilmiş tereyağı > 1 su bardağı süt
> 2 çorba kaşığı vanilya özütü > 3 çorba kaşığı kuru maya
İç Harcı İçin:
> 1 su bardağı mavi haşhaş > 1 su bardağı toz şeker
> 1 adet portakalın rendelenmiş kabuğu > 1 su bardağı sıcak su
> 2 adet yumurtanın beyazı
Makowiec Hazırlanışı:
Hamuru için; Sütü ısıtın ve kuru mayayı ekleyerek karıştırın. Mayanın kabarması için 15 dakika bekletin. Hamur yoğurma kabında elenmiş unun yarısını, şekeri, tuzu, vanilya özütünü, 2 yumurtanın sarısını, 1 bütün yumurtayı ve mayalı sütü ekleyin. Hamuru ele yapışmaz bir kıvama gelene kadar, azar azar un ekleyerek yoğurun. Hamurun üzerini örtüp 2 saat dinlendirin. İç harcı için; Haşhaşı baharat öğütücüsünde veya mutfak robotunda ezin. Üzerine ılık sütü, şekeri, rendelenmiş portakal kabuğunu ekleyerek karıştırın. Ayırdığınız yumurta beyazını mikser yardımı ile köpük köpük olana kadar iyice çırpın. Elde ettiğiniz bu köpüğü haşhaşlı harca ekleyin. İç malzemesi hazırdır. 2 saat boyunca dinlendirdiğiniz hamuru iki eşit parçaya ayırın. Hamurlardan bir tanesini alıp un serpilmiş tezgahın üzerinde, merdane yardımıyla 30×40 cm ölçülerinde dikdörtgen şeklinde açın. Hamurun kenarlarında 5 cm’lik boş bir çerçeve kalacak şekilde harcın yarısını yayın. Hamuru, kısa kenarından tutarak rulo şeklinde yuvarlayın. Hazırladığınız rulo hamuru yağlı kağıt serili fırın tepsisine yerleştirin. Üzerini bezle örtüp yarım saat dinlendirin. Bu arada diğer ruloyu hazırlayın veya kalan hamuru streç folyoya sarıp buzluğa aktarabilir, daha sonra pişirebilirsiniz. Hamuru 180 dereceye ayarlı fırında, yaklaşık 50 dakika pişirin. 20’inci dakikadan sonra üzerinin çok yanmaması için alüminyum folyo ile kaplayın. Pişen ruloyu fırından çıkarın. Ilınınca dilimleyerek servis edin.