Karadeniz Usulü Terbiyeli Kuşbaşılı Pide Malzemeler:
Hamuru İçin:
> 1 kilo un
> 1 litre su
> 1 yemek kaşığı tuz
> 1,5 yemek kaşığı toz şeker
> Ceviz büyüklüğünde yaş maya
İç Harcı İçin:
> 1 kilo tranç eti
> 4 adet orta boy domates
> 5 adet çarliston biber
> 2 adet kapya biber
> 1 çorba kaşığı domates salçası
> Etin Terbiyesi İçin
> 1 su bardağı ay çiçek yağı
> 3 çorba kaşığı yöresel yoğurt
> 2 tatlı kaşığı tuz
Üzeri İçin:
> 1 adet yumurta sarısı, tereyağı
Karadeniz Usulü Terbiyeli Kuşbaşılı Pide Hazırlanışı:
Kuşbaşılı harç için;
Öncelikle dananın tranç kısmını keserek sinirlerini ayıklayın. Daha sonra dilimlere ayırarak küçük küpler halinde kesin. Kestiğiniz kuşbaşı etlere, tuz, yöresel yoğurt ve ay çiçek yağı ekleyerek karıştırın. Etleri 1 gün dinlendirerek salamura edin. Ertesi gün salamura ete, ezme haline getirdiğiniz domatesi, ince doğranmış kapya biberi, çarliston biberi ve 1 çorba kaşığı domates salçasını ilave edin. Tüm bu malzemeleri karıştırarak Karadeniz usulü terbiyeli kuşbaşılı pide malzemesini kullanıma hazır hale getirin. Hamuru için; Unu yoğurma kabına alın ve ortasını havuz şeklinde açın. Su, maya, toz şeker ve tuz ilave edin. Kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edene kadar yoğurun. Üzerini nemli bir bezle örtün ve kabarması için yarım saat bekleyin. Hamurdan mandalina büyüklüğünde parçalar koparın ve üzerlerini örtüp, 1 saat dinlendirin. Her bir hamur parçasını uzunlamasına açın. Hazırladığınız harcı, hamurun orta kısmına yerleştirin ve hamurun iki ucunu birleştirerek pide şekli verin. Diğer tüm hamurlar için aynı işlemi yapın. Hazırlanan pidelerin, kenarlarına yumurta sarısı sürerek, önceden ısıttığınız ve 200 dereceye ayarladığınız fırına verin. Pidelerin üzeri kızarana kadar pişmesini bekleyin. Daha sonra tercihe göre tereyağı ile birlikte sıcak olarak servis edin.