Malzemeler:
Gerdan Ön Pişirme İçin:
> 2 kilo kuzu gerdan
> 200 gram kuru soğan
> 100 gram kök kereviz
> 100 gram havuç
> Tuz
> 1 adet defne yaprağı (Az miktar havlıcan ve ardıç tohumu)
> 1 litre et suyu
Hazırlanışı:
Gerdanları temizleyin ve tuz serpiştirerek mühürleyin. Ufak doğranmış sebzeleri derin bir fırın tepsisinin zeminine yayın. Üzerine gerdanları koyun. Ardıç tohumu, defne yaprağı ve havlıcanı ekleyin. Et suyu ilave edin. Folyo ile 2 kat sıkıca kapatıp, 160 dereceye ayarlı fırında 2 saat pişirin. İşlemin sonunda gerdan etlerini ayıklayın. Döküm (veya ısıya dayanıklı cam) bir kek kalıbının içerisini streçle kaplayıp etleri içine basın.
Karamelize Mantar Sos İçin:
> 2 kilo temizlenmiş kültür mantarı (büyüklüğüne göre 4 veya 2’ye bölünmüş)
> 100 gram soya sos
> 100 gram elma sirkesi
> 15 gram bal
> 2 litre su
Hazırlanışı
Mantarları tereyağında karamelize olana kadar soteleyin. Tencereye bal, soya sos ve sirkeyi ekleyin. Soğuk suyu da ekleyip, mantarları da aktarın. Sıvıyı kaynama noktasına getirdikten sonra ateşi kısın ve 30 dakika tutun. Süre sonunda süzgeç yardımıyla süzdürün ve soğutun.
Bezelye Püresi İçin:
> 1.400 gram Bezelye (donuk)
> 100 gram bezelye (hafif haşlanmış)
> 380 gram kuru soğan (ince doğranmış)
> 20 gram sarımsak
> 50 gram taze nane (Önce sıcak, sonra soğuk suya batırın)
> 6 gram yeşil limon kabuğu
> 45 gram yeşil limonun suyu
> 15 gram tuz
> 3 gram karabiber
> 50 gram zeytinyağı
Hazırlanışı
Soğanları zeytinyağında aşırı renk aldırmadan soteleyin işlem devam ederken tuz ilavesi yapın.
Bezelyeleri ilave edin. Üzerini geçecek kadar su ekleyin. Üzerini kapatıp kısık ateşte 20 – 25 dakika pişirin. Süre sonunda naneler hariç tüm malzemeyi ekleyin ve ocaktan alın ve blenderda pürüzsüz oluncaya kadar çekin. Naneyle süsleyip servis yapın.