Yemek Zevki
droetker
  • Ana Sayfa
  • Tarifler
    • Balık Yemekleri
    • Çorba Tarifleri
    • Diyet Yemekleri
    • Dünya Mutfağı
    • Et Yemekleri
    • Hamur İşi Tarifleri
    • Salata Tarifleri
    • Sebze Yemekleri
    • Tatlı Tarifleri
    • İçecek Tarifleri
    • İftar Yemekleri
    • Kek Tarifleri
    • Kurabiye Tarifleri
    • Meze Tarifleri
    • Pasta Tarifleri
    • Pratik Yemekler
    • Pilav Tarifleri
    • Pratik Yemekler
    • Reçel Tarifleri
    • Tavuk Yemekleri
    • Yöresel Yemekler
  • Video
  • Galeri
  • Sağlık
  • Hakkımızda
  • Künye
  • Ana Sayfa
  • Tarifler
    • Balık Yemekleri
    • Çorba Tarifleri
    • Diyet Yemekleri
    • Dünya Mutfağı
    • Et Yemekleri
    • Hamur İşi Tarifleri
    • Salata Tarifleri
    • Sebze Yemekleri
    • Tatlı Tarifleri
    • İçecek Tarifleri
    • İftar Yemekleri
    • Kek Tarifleri
    • Kurabiye Tarifleri
    • Meze Tarifleri
    • Pasta Tarifleri
    • Pratik Yemekler
    • Pilav Tarifleri
    • Pratik Yemekler
    • Reçel Tarifleri
    • Tavuk Yemekleri
    • Yöresel Yemekler
  • Video
  • Galeri
  • Sağlık
  • Hakkımızda
  • Künye
No Result
View All Result
Yemek Zevki
No Result
View All Result
CaliforniaWalnut CaliforniaWalnut CaliforniaWalnut
Home Haber Turu

Diyabette Doğru Bilinen Yanlışlar

by Yemek Zevki Editör
28 Ocak 2014
in Haber Turu
463 30
0
739
SHARES
3.5k
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter


Tatlı birçok insan için vazgeçilmezdir. Kimi zaman bir dilim pastada, kimi zaman küçük bir kutuda, kimi zaman da kocaman bir turtadadır tatlı aşkı… 
 Peki ya diyabetliler? Çok sevdikleri tatlılardan uzak kalan diyabetliler için kendi evlerinde sağlıklı tatlı ve pasta yapımı artık mümkün. Vedat Burak Budak’ın 1.5 yıl süren çalışmaları sonucunda elde ettiği diyabetik pasta ve tatlıların tarifleri “Tatlı Herkesin Hakkı” adlı kitapta bir araya toplandı.

Tatlıların temel maddesi şeker ve rafine undur. Hiç kimsenin şeker ya da rafine un tüketmesi sağlığı için doğru değil. Ancak bir şeker hastasının rafine beyaz un ya da şeker tüketmesi şeker hastası olmayan bir insana göre çok daha tehlikeli. Tatlı Herkesin Hakkı’nda yer alan reçeteler normal hazırlanan tatlı ve pastalara göre kan şekerini çok daha yavaş yükseltiyor. Bu nedenle kitabın ismi Tatlı Herkesin Hakkı. Bu yüzden diyabetlilerin yanı sıra diyet yapanlar için de normaline göre çok daha zararsız tarifler bunlar.

Genelde “Diyabetik tatlı” denildiğinde, “Aman tadı çok kötü oluyor” deniliyor. Kitaptaki reçetelerin oluşturulması 1,5 yıl sürdü. Bunun en büyük nedenlerinden birisi lezzeti tutturmaktı. Sonuçta tatlı ya da pasta, bir ihtiyaç değil; damak zevkidir. Doğru ürünleri kullanırsanız şeker ve rafine un ile hazırlanmış normal pastalardan bile daha güzel lezzetler elde edebilirsiniz. Doğru yapılan bir diyabetik tatlının tadını normalinden ayırt edemezsiniz.

Sadece Diyabet Hastaları Değil, Hiç Kimse Tatlı Tüketmemeli

İçinde tatlandırıcı ve şeker olan bir şey kesinlikle sağlıklı olamaz. Ama hepimiz tatlıların ve pastaların cazibesine kapılıyoruz. Diyabetlilerin tatlı özlemini düşünüp psikolojik durumlarını iyi analiz etmek gerekiyor. Normalde diyabetli olmayanlar herhangi bir tatlının ya da pastanın zararlı olduğunu bilse bile tüketebilir. Kişi diyabetli ise bunu normal tatlılar için yapma şansı yok. Kitaptaki reçeteler ise denenmiş ve diyabetlilere uygun, kan şekerlerini çok yavaş yükselten  ve normallerine göre çok daha  sağlıklı malzemeler içeriyor. Ancak diyabetlilerin yine de doktorlarının önerdiği dozu aşmamaları gerekir.

Rafine un ile şekerin kan şekerini yükseltme hızı birbirine çok yakındır. Rafine beyaz un ile yapılmış herhangi bir ürünü tüketmek ile şeker yemek arasında çok da büyük bir fark yoktur.  Rafine gıda tüketildiğinde tatlı ya da tuzlu fark etmez herkes şeker hastası olmaya adaydır. Bu yüzden de sadece tatlı yemek diyabete neden olur denilemez.

Diyabetik ürünlerin içerisinde şeker yerine tatlandırıcı kullanılıyor. En sağlıklı tatlandırıcının bile günlük tüketebilen miktarı bellidir. Bu nedenle bu ürünleri de tatlı bir şeyler yiyormuş gibi az miktarda tüketmek en doğrusu.

Bu Tarifleri Herkes Yapabilir

Tarifleri yemek yapmaya meraklı herkes yapabilir. Kitap tatlı ya da pasta yapmayı öğreten bir kitap değil ama tarifleri uygulamak çok kolay.

Tags: haber
Previous Post

Mutfak Dostları Derneği’ne İlk Kadın Başkan

Next Post

Muratbey ’den Öğrencilere Lezzet Dolu Tatiller

Yemek Zevki Editör

Next Post

Muratbey ’den Öğrencilere Lezzet Dolu Tatiller

Bir yanıt yazın Yanıtı iptal et

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

  • Künye
  • Hakkımızda
  • Dergimize Abone Olun
Bize Ulaşın: +90 212 454 22 22

© 2025 IMG - Yemek Zevki

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
No Result
View All Result
  • Ana Sayfa
  • Tarifler
    • Balık Yemekleri
    • Çorba Tarifleri
    • Diyet Yemekleri
    • Dünya Mutfağı
    • Et Yemekleri
    • Hamur İşi Tarifleri
    • Salata Tarifleri
    • Sebze Yemekleri
    • Tatlı Tarifleri
    • İçecek Tarifleri
    • İftar Yemekleri
    • Kek Tarifleri
    • Kurabiye Tarifleri
    • Meze Tarifleri
    • Pasta Tarifleri
    • Pratik Yemekler
    • Pilav Tarifleri
    • Pratik Yemekler
    • Reçel Tarifleri
    • Tavuk Yemekleri
    • Yöresel Yemekler
  • Video
  • Galeri
  • Sağlık
  • Hakkımızda
  • Künye

© 2025 IMG - Yemek Zevki