Yarım kilo kuru buğday
Yarım kilo kuzu kuşbaşı yada tavuk eti
10 su bardağı su
Yeterince sade yağ
Kaya tuzu
Hazırlanışı
Buğdayı geceden ıslatın.Kuzu kuşbaşıyı su ve tuz ilave ederek ocağa koyun. 1.5 saat piştikten sonra süzdüğünüz buğdayı ilave edin.Altı kısık olarak 1 saat daha pişirin.Lapa kıvamında olmasına dikkat edin.Su gerekirse su ilave edin.Suyunu çekmeye başladığında tahta kaşık yada tokmakla dövmeye başlayın.Bu kaşıkların gürgen yada portakal ağacından yapılı olmasına dikkat edin.Dövme işlemini yaklaşık 1 saat kadar sürdürün. Herise lime lime olunca altını kapatıp servis tabağına alın.Servis tabağındaki herisenin ortasına bir çukur açın.Kızdırdığınız sadeyağı ortasına döküp servis edin.
Not: Selçuklularda herise yapan kimseye “herras” denilirdi.