Yumurta Üreticileri Birliği (Yum-Bir) tarafından sektördeki yeniliklerin paylaşılması, ticari ilişkilerin geliştirilmesi, paydaşlar arası iletişimin güçlendirilmesi ve yumurta tüketiminin artırılmasına katkı sağlamak amacıyla düzenlenen “Yumurta Zirvesi”nin ilki açılış konuşmaları ile başladı.
31 Ekim-3 Kasım 2013 tarihleri arasında Akka Hotel Antedon, Kemer – Antalya’da gerçekleşecek Zirve’de Türkiye’nin değişik yöresinden 400 civarında yumurta üreticisinin yanı sıra sektöre girdi sağlayan firma temsilcileri de yer alıyor.
Zirve’nin ilk günkü açılış konuşmacıları Yum-Bir Başkanı Derya Pala, Bursa Milletvekili-TBMM Tarım Orman Köy İşleri Komisyonu Üyesi Önder Matlı, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Nihat Pakdil, TBMM Tarım Komisyonu Başkanı İbrahim Yiğit, T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ÇED İzin ve Denetim Genel Müdürü Çağatay Dikmen, Kanatlı Ürünleri Tanıtım Grubu Başkanı Şahin Aydemir, Veteriner Sağlık Ürünleri Sanayicileri Derneği (VİSAT) Başkanı Burhan Hacı ve Türk Veteriner Hekimleri Birliği Başkanı Talat Gölet oldu.
Yum-Bir Başkanı Derya Pala: “Türkiye, dünyada üretimde 10. ihracatta ise 2. sırada”
Zirve açılışında konuşma yapan Yum-Bir Başkanı Derya Pala, kamu ve özel sektör temsilcilerinin, sivil toplum örgütlerinin ve üreticilerin Türkiye’de bir ilk olan Yumurta Zirvesi’nde bir araya geldiğini görmekten duyduğu memnuniyeti dile getirerek sözlerine başladı.
Birlik olarak kurumsal yapının güçlendirilmesi, yumurta hakkında kamuoyunda yanlış bilinenlerin düzeltilmesi, yumurta tüketiminin ve ihracatının artırılmasına yönelik çalışmalar yürüttüklerini belirtti. Birkaç yıl öncesine kadar dünya yumurta üretiminde ağırlığın Avrupa’da olduğunu; ancak bugün yerini Asya’ya bıraktığını dile getiren Pala, Türkiye’nin üretimde 10. ihracatta ise 2. sıraya yükseldiğini_vurguladı.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Nihat Pakdil: “Yumurta ve tavukçuluk sektörü, hayvansal ürünler sektörü içerisinde gelişmiş ülkeler seviyesine en yakın olduğumuz sektör”
Açılış konuşmalarında söz alan Bursa Milletvekili-TBMM Tarım Orman Köy İşleri Komisyonu Üyesi Önder Matlı, yumurta sektörünün son dönemde üretim ve ihracat rakamlarına bakıldığında önemli mesafeler kaydettiğini ve sektörün 2023 yılının hedeflerini şimdiden gerçekleştirmiş olduğunu söylerken Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Nihat Pakdil, yumurta ve tavukçuluk sektörü, hayvansal ürünler sektörü içerisinde gelişmiş ülkeler seviyesine en yakın olduğumuz sektör
TBMM Tarım Komisyonu Başkanı İbrahim Yiğit ise son yıllarda kanatlı sektörünün ülkemizde ve dünyada büyük gelişmeler kaydettiğini ve ekonomik anlamda da ön plana çıktığını belirterek sektörün, ülke ekonomisine ciddi katkılar yaptığını ve Avrupa Birliği üyeleri rekabet edecek birkaç sektörden biri olduğunu dile getirdi.
T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ÇED İzin ve Denetim Genel Müdürü Çağatay Dikmen ise tavukçuluk sektörünün 2002 yılında ÇED kapsamına alındığını hatırlatarak “Çevre mevzuatı gerçekten ağır bir mevzuat. Gereklilikleri yerine getirilmesi zorunlu. İdari yaptırımları ağır. Bu anlamda yeni yapılacak yatırımlarda başlangıçta ÇED için başvuruda bulunulması ve izin lisanların alınmasının sektör temsilcileri tarafından dikkate alınmasını önemle belirtmek isterim.” dedi.
Kanatlı Ürünleri Tanıtım Grubu (KTG) Başkanı Şahin Aydemir: “Tavukçuluk sektörü, 2023 ihracat hedefine 2013 yılında ulaşmış bir sektör”
Sektörün şu anki durumunu gördüğünde gururlandığını ifade ederek sözlerine başlayan Kanatlı Ürünleri Tanıtım Grubu (KTG) Başkanı
Şahin Aydemir “Bugün ulaşılan noktaya kolay gelinmedi. Emeği geçen herkese çok minnet borçlu olduğumuz bir sektörüz. Bugün tavukçuluk sektörü nerede, biz ne yapıyoruz? Türk halkının ihtiyacı olan sağlıklı hayvansal proteini üretiyoruz. Ve insanları doğruya yönlendirme, doğruyu aktarmak için çok mücadele ettik, Yum-Bir bunun için çok önemli çalışmalar yürüttü. Ve bugün nereye geldik? Bugün tavukçuluk sektörü, dünya ile rekabet edebilecek, Türkiye’nin en güçlü sektörü. Bugün tavukçuluk sektörü TİM’in koyduğu ve devlet politikası olarak kabul edilen 500 milyar dolar hedefi belirlenmiş 2023 hedefine 2013 yılında ulaşmış bir sektör olarak karşımızda. Bugün Tavukçuluk Sektörü çiftlikten sofraya gıda güvenliği izlenebilen tek sektör. Bugün tavukçuluk sektörü gerek sivil toplum kuruluşlarıyla gerek örgüt yapısıyla gerekse paydaşlarının organizasyonuyla haklı bir gururu elde etmiş durumda. Yum-Bir yönetimine ve emeği geçen tüm üreticilerimize teşekkür ediyorum. Ama mücadelemiz bitmedi, yumurtayı sevdirme heyecanına devam edeceğiz.” dedi.
Veteriner Sağlık Ürünleri Sanayicileri Derneği (VİSAT) Başkanı Burhan: “Yum-Bir yumurtayı ve kendisini markalaştırdı”
Yum-Bir ile iletişim içerisinde ve yeni projelerde iş birliği içerisinde olduklarını dile getiren Veteriner Sağlık Ürünleri Sanayicileri Derneği (VİSAT) Başkanı Burhan Hacı ise “Bu toplantının en önemli noktalarından bir tanesi aslında yumurtayı markalaştırmak. Yum-Bir de yaptığı çalışmalarla kendisini ve yumurtayı markalaştırdı. Burada gerçekten çok paydaş var, biz o zincirin ayrılmaz bir parçasıyız. Hayvansal üretimin içerisindeki paydaşların birbirini anlaması ve iş birliği içinde çalışması sonuçta birbirimizin nihai amacı olan hayvan sağlığı ve hayvansal gıda güvenliğini dolayısıyla da insan sağlığına hizmet etmemize imkan veriyor.” dedi.
Türk Veteriner Hekimleri Birliği Başkanı Talat Gölet, veteriner hekimler olarak tavukçuluk sektörüyle sıkı ilişki içerisinde olan bir meslek grubu olduklarını belirterek “Ülkemizde kişi başına tüketilen yumurta sayısının gelişmiş ülkeler seviyesine çıkarılacağına inanıyorum, Yum-Bir’in düzenlediği bu önemli faaliyet de bunu destekleyecek önemli bir çalışmadır.” dedi.
Yumurta Zirvesi’nin ilk günü, açılış konuşmalarının ardından gerçekleşen “Yumurta Üretimi ve Ticareti”, “Sürdürülebilir Üretim” ve “Yumurtada Marke Değeri Oluşturma” başlıklı oturumlarla devam etti.