Malzemeler:
• 500 gram uykuluk (tercihen kuzu)
• 4 adet limon
• 200 gram şeker
• 200 ml. su
• 250 gram ince bulgur
• 250 ml. sebze suyu
• 3 dal taze kekik
• 4 yaprak taze nane
• 50 ml. zeytinyağı
• 25 ml. nar ekşisi
• 20 gram tereyağı
• 1 çay kaşığı şeker
• Kimyon
• Balzamik çektirmesi
Sebze Suyu:
• 8 adet soğan
• 2 adet havuç
• 2 adet kereviz sapı
• 2 adet pırasa
• Yarım baş sarımsak
• 1 adet defne yaprağı
• 1 dal taze kekik
• 1 dal taze biberiye
Hazırlanışı:
Uykuluk
Üzerindeki zarları bir bıçakla temizleyip iyice yıkadıktan sonra, uykulukları ceviz büyüklüğünde kesin. Tuz, karabiber ve biraz kimyon ekleyin. Tavayı ısıtıp az miktarda ay çiçeği yağını kızdırın. Uykulukları, kıtır olmaları için tek kat olacak şekilde yerleştirin. Tavayı bir dakika boyunca sallamayın. Aksi halde uykuluklar suyunu bırakacak ve asla kıtır olmayacaktr. Bir dakika sonra diğer yüzeylerini çevirin ve bu kez de iki dakika dokunmayın. Her iki tarafı da karamelize olunca, tereyağı ekleyin ve kısık ateşte iki dakika daha pişirin. Amaç uykulukların içinin pişmiş ama kurumamış, dışının ise kıtır olmasıdır.
Limon reçeli
Limonları buzluğa alın ve iki saat bekletin. (İçi de donacağından, kestiğinizde tüm yüzeyler pürüzsüz olacaktır.) Sonra ince ince dilimler halinde kesin. Şeker ve suyu tencerede kaynatın. Bu karışıma dilimlenmiş limonları ekleyin ve 45 dakika kadar en kısık ateşte pişirin.
Tabule
Bulguru iyice yıkayın ve sebze suyunu kaynatın. Bulguru geniş yüzeyli bir kaba aktarın. Sebze suyunu üzerine dökün ve üzerini kapatıp yeterince şişmesi için bekletin. Bulgurun içine, doğranmış taze baharatı, nar ekşisini, zeytinyağını, şekeri ve bir tutam kimyonu ekleyin. Tuzu ve karabiberi de katarak, lezzetli bir kıvama getirin. İyice karıştırın.
Servis
Limon dilimlerini yan yana tabağa yerleştirin. Üzerine biraz tabule ve onun üzerine de uykulukları yerleştirin. Sos olarak balzamik çektirmesini ekleyerek sunabilirsiniz.
Sebze Suyu
Sebzelerin kabuklarını soyun ve sebzeleri büyük parçalar halinde doğrayın. Baharatlarla birlikte bir tencereye aktarın. Üzerini bir parmak örtecek kadar soğuk su ekleyin. Su kaynayana kadar hızlı ateşte, kaynadıktan sonra bir saat kadar da kısık ateşte pişirin. (Sebzeleri bir saatten fazla pişirmeyin, zira sebzelerin suya bıraktıkları aroma yavaş yavaş azalacaktır.) Bir saat sonra süzüp sebze suyunu kullanabilirsiniz.