Sinop Mantı…
Sinop Mantı’yı Yemek zevki dergisi okurları için yazdım. Bu ay sizlere Sinop Ayancık ilçesine özgü bir mantı tarifi vereceğim; Kulakaşı… Adından da anlaşılacağı üzere hamurunun kulak memesi kıvamında olmasından kaynaklanıyor. Sinop Ayancık bölgesinde sık yapılan bu mantıyı sizler için elimin hamuruyla yapıp test ettim. Yemeğe doyamadığım bu tarifi sizlerle paylaşıyorum. Ayrıca hamurun suyundan da erişte ekleyerek güzel bir çorba yaptım. Afiyet olsun.
Kulak Aşı – Sinop Mantı
(4 Kişilik)
Malzemeler
Hamuru için:
3 su bardağı (200 ml.) un
1 adet yumurta
1 tatlı kaşığı tuz
Yarım su bardağı süt
İç Malzemesi:
250 gram dana kıyma
2 adet orta boy soğan (dilerseniz rendelenmiş)
İstenilen miktarda tuz
1, 5 çay kaşığı karabiber ve dilerseniz sizin ağız tadınıza uygun baharatlar
Üzeri İçin:
2 tatlı kaşığı toz kırmızı biber
100 gram tereyağı
Yoğurt (çırpılmış, soğuk olmayan)
Ceviz (kırılmış, öğütülmüş)
Sinop Mantı Hazırlanışı
Öncelikle hamuru yapmak için büyükçe bir kaba 3 bardak unu alın. Üzerine, 1 tatlı kaşığı tuz, 1 adet yumurta ve yarım bardak sütü ekleyip hafif hafif karıştırmaya başlayın. Elinizle yapmanızı tavsiye ederim. Bu aşamadan sonra hamura ara ara su ilave ederek, tüm unun yumuşak kulak memesi kıvamına gelecek şekilde bir hamur elde edene kadar yoğurun. Hamurumuz hazır olduğunda üzerine un serpip, üstünü örtüp, yarım saat kadar dinlenmeye bırakın.
[/nextpage] [nextpage title=”sinop mantı” ]Hamur dinlenirken, iç harç için; soğanları ince ince kıyıp (dilerseniz soğanları rendeden geçirip de yapabilirsiniz) sıvı yağ gezdirilmiş kıymaya karıştırıp iyice yoğurun. Yine bu aşamada isteğe bağlı olarak biber salçası, tuz, karabiber ekleyebilirsiniz. İç harcını da bir kenara aldıktan sonra, derin bir tencereye su koyarak, 1 tatlı kaşığı kadar tuz ilave edip, kaynaması için altını açtıktan sonra, hamuru işlemeye geçin.
[/nextpage] [nextpage title=”sinop mantı” ]
Dinlenmiş hamurdan yumruk büyüklüğünde parçalar koparıp un serptiğiniz tezgahta incecik bir hamur elde edene kadar açın. Sonra bunu dilediğiniz büyüklükte olacak şekilde kare kare, hamur kesme aleti yoksa bir bıçak yardımıyla enlemesine ve diklemesine dilimleyin. Hamuru kestikten sonra karışımı alıp birer birer tüm hamur parçalarının tam ortasına gelecek şekilde, kıymayı ufak parçalar halinde yerleştirin. Bundan sonra, üzerine içi eklenmiş kare şeklindeki hamurun bir ucunu diğer ucuna birleştirerek üçgen (muska şeklinde) kapatın.
Hamurun yatay kenarı yukarı gelecek şekilde her iki ucunu parmaklarımızla hafifçe çekerek birbirlerinin üzerinden geçirip birleştirmeye dikkat edin. Üçgenin aşağıda kalan ucunu diğer parmağınızla bastırıp fotoğraftaki gibi bir hale getirdikten sonra tepsiye yerleştirin. Elinizdeki tüm hamuru bu şekilde hazırlayıp kesip, sonra içlerini ekleyip şekil verdikten sonra, kaynamaya başlayan tencereye azar azar ekleyerek 7-8 dakika haşlayın.
[/nextpage] [nextpage title=”sinop mantı” ]
Hamurun pişmesini beklerken, Kulakaşı’nızın sosunu hazırlayabilirsiniz. Ben bu tarifi hazırlarken klasik sarmısaklı yoğurtlu sosun yanında Ayancık usulü olan tereyağı cevizli olan sosunu da hazırladım.
Klasik hali için; tereyağı, zeytinyağı, kırmızı tatlı toz biber, tuz ve mantı suyundan bir kaşık alınarak pişirilir. Mantı piştikten sonra tencereden servis tabağına alın, üzerine oda sıcaklığında olan tercihe göre sarmısaklı olarak hazırladığınız yoğurdu gezdirin. Sonra sıcak tereyağlı hazırladığınız sosu ilave ederek servis edin. Ayancık Usulü Cevizli Kulakaşı için; kırılmış öğütülmüş ceviz içinin bir bölümü tabağın tabanına serpin. Üzerine tencereden sıcak olarak pişmiş Kulakaşı mantıyı dökün. Dilerseniz üzerine sarmısaklı yoğurdumuzdan çok az miktarda gezdirebilirsiniz. Tekrar üzerine öğütülmüş cevizleri ekleyin ve tereyağlı sosu sıcak sıcak gezdirin. Kulakaşı mantınız hazır..!