Yemek Zevki
droetker
  • Ana Sayfa
  • Tarifler
    • Balık Yemekleri
    • Çorba Tarifleri
    • Diyet Yemekleri
    • Dünya Mutfağı
    • Et Yemekleri
    • Hamur İşi Tarifleri
    • Salata Tarifleri
    • Sebze Yemekleri
    • Tatlı Tarifleri
    • İçecek Tarifleri
    • İftar Yemekleri
    • Kek Tarifleri
    • Kurabiye Tarifleri
    • Meze Tarifleri
    • Pasta Tarifleri
    • Pratik Yemekler
    • Pilav Tarifleri
    • Pratik Yemekler
    • Reçel Tarifleri
    • Tavuk Yemekleri
    • Yöresel Yemekler
  • Video
  • Galeri
  • Sağlık
  • Hakkımızda
  • Künye
  • Ana Sayfa
  • Tarifler
    • Balık Yemekleri
    • Çorba Tarifleri
    • Diyet Yemekleri
    • Dünya Mutfağı
    • Et Yemekleri
    • Hamur İşi Tarifleri
    • Salata Tarifleri
    • Sebze Yemekleri
    • Tatlı Tarifleri
    • İçecek Tarifleri
    • İftar Yemekleri
    • Kek Tarifleri
    • Kurabiye Tarifleri
    • Meze Tarifleri
    • Pasta Tarifleri
    • Pratik Yemekler
    • Pilav Tarifleri
    • Pratik Yemekler
    • Reçel Tarifleri
    • Tavuk Yemekleri
    • Yöresel Yemekler
  • Video
  • Galeri
  • Sağlık
  • Hakkımızda
  • Künye
No Result
View All Result
Yemek Zevki
No Result
View All Result
CaliforniaWalnut CaliforniaWalnut CaliforniaWalnut
Home Foto Galeri

Sinop Mantı

by Yemek Zevki Editör
18 Kasım 2016
in Foto Galeri, Hamur İşi Tarifleri, Tarifler, Yöresel Yemekler
483 10
0
cevizli mantı
739
SHARES
3.5k
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

[nextpage title=”sinop mantı” ]

Sinop Mantı…

Sinop Mantı’yı Yemek zevki dergisi okurları için yazdım. Bu ay sizlere Sinop Ayancık ilçesine özgü bir mantı tarifi vereceğim; Kulakaşı… Adından da anlaşılacağı üzere hamurunun kulak memesi kıvamında olmasından kaynaklanıyor. Sinop Ayancık bölgesinde sık yapılan bu mantıyı sizler için elimin hamuruyla yapıp test ettim. Yemeğe doyamadığım bu tarifi sizlerle paylaşıyorum. Ayrıca hamurun suyundan da erişte ekleyerek güzel bir çorba yaptım. Afiyet olsun.

mantı tabağı

Kulak Aşı – Sinop Mantı
(4 Kişilik)

Malzemeler
Hamuru için:
3 su bardağı (200 ml.) un
1 adet yumurta
1 tatlı kaşığı tuz
Yarım su bardağı süt
İç Malzemesi:
250 gram dana kıyma
2 adet orta boy soğan (dilerseniz rendelenmiş)
İstenilen miktarda tuz
1, 5 çay kaşığı karabiber ve dilerseniz sizin ağız tadınıza uygun baharatlar
Üzeri İçin:
2 tatlı kaşığı toz kırmızı biber
100 gram tereyağı
Yoğurt (çırpılmış, soğuk olmayan)
Ceviz (kırılmış, öğütülmüş)

[/nextpage]

[nextpage title=”sinop mantı” ]

mantı hamuru

Sinop Mantı Hazırlanışı

Öncelikle hamuru yapmak için büyükçe bir kaba 3 bardak unu alın. Üzerine, 1 tatlı kaşığı tuz, 1 adet yumurta ve yarım bardak sütü ekleyip hafif hafif karıştırmaya başlayın. Elinizle yapmanızı tavsiye ederim. Bu aşamadan sonra hamura ara ara su ilave ederek, tüm unun yumuşak kulak memesi kıvamına gelecek şekilde bir hamur elde edene kadar yoğurun. Hamurumuz hazır olduğunda üzerine un serpip, üstünü örtüp, yarım saat kadar dinlenmeye bırakın.

[/nextpage]

[nextpage title=”sinop mantı” ]

mantı h

Hamur dinlenirken, iç harç için; soğanları ince ince kıyıp (dilerseniz soğanları rendeden geçirip de yapabilirsiniz) sıvı yağ gezdirilmiş kıymaya karıştırıp iyice yoğurun. Yine bu aşamada isteğe bağlı olarak biber salçası, tuz, karabiber ekleyebilirsiniz. İç harcını da bir kenara aldıktan sonra, derin bir tencereye su koyarak, 1 tatlı kaşığı kadar tuz ilave edip, kaynaması için altını açtıktan sonra, hamuru işlemeye geçin.

[/nextpage]

[nextpage title=”sinop mantı” ]

kiyma
Dinlenmiş hamurdan yumruk büyüklüğünde parçalar koparıp un serptiğiniz tezgahta incecik bir hamur elde edene kadar açın. Sonra bunu dilediğiniz büyüklükte olacak şekilde kare kare, hamur kesme aleti yoksa bir bıçak yardımıyla enlemesine ve diklemesine dilimleyin. Hamuru kestikten sonra karışımı alıp birer birer tüm hamur parçalarının tam ortasına gelecek şekilde, kıymayı ufak parçalar halinde yerleştirin. Bundan sonra, üzerine içi eklenmiş kare şeklindeki hamurun bir ucunu diğer ucuna birleştirerek üçgen (muska şeklinde) kapatın.

[/nextpage]

[nextpage title=”sinop matı” ]

mantı şekilleri

Hamurun yatay kenarı yukarı gelecek şekilde her iki ucunu parmaklarımızla hafifçe çekerek birbirlerinin üzerinden geçirip birleştirmeye dikkat edin. Üçgenin aşağıda kalan ucunu diğer parmağınızla bastırıp fotoğraftaki gibi bir hale getirdikten sonra tepsiye yerleştirin. Elinizdeki tüm hamuru bu şekilde hazırlayıp kesip, sonra içlerini ekleyip şekil verdikten sonra, kaynamaya başlayan tencereye azar azar ekleyerek 7-8 dakika haşlayın.

[/nextpage]

[nextpage title=”sinop mantı” ]

mantı kaynatma
Hamurun pişmesini beklerken, Kulakaşı’nızın sosunu hazırlayabilirsiniz. Ben bu tarifi hazırlarken klasik sarmısaklı yoğurtlu sosun yanında Ayancık usulü olan tereyağı cevizli olan sosunu da hazırladım.

[/nextpage]

[nextpage title=”sinop mantı” ]

sinop mantı
Klasik hali için; tereyağı, zeytinyağı, kırmızı tatlı toz biber, tuz ve mantı suyundan bir kaşık alınarak pişirilir. Mantı piştikten sonra tencereden servis tabağına alın, üzerine oda sıcaklığında olan tercihe göre sarmısaklı olarak hazırladığınız yoğurdu gezdirin. Sonra sıcak tereyağlı hazırladığınız sosu ilave ederek servis edin. Ayancık Usulü Cevizli Kulakaşı için; kırılmış öğütülmüş ceviz içinin bir bölümü tabağın tabanına serpin. Üzerine tencereden sıcak olarak pişmiş Kulakaşı mantıyı dökün. Dilerseniz üzerine sarmısaklı yoğurdumuzdan çok az miktarda gezdirebilirsiniz. Tekrar üzerine öğütülmüş cevizleri ekleyin ve tereyağlı sosu sıcak sıcak gezdirin. Kulakaşı mantınız hazır..!

[/nextpage]

Tags: Ayancıkkulak aşıkulak aşı çorbasıkulak aşı mantısıMantıSinopSinop Mantı
Previous Post

Ayın Balığı

Next Post

Etin Hardalla Birleştiği Müthiş Lezzet…

Yemek Zevki Editör

Next Post
et hardal

Etin Hardalla Birleştiği Müthiş Lezzet...

Bir yanıt yazın Yanıtı iptal et

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

  • Künye
  • Hakkımızda
  • Dergimize Abone Olun
Bize Ulaşın: +90 212 454 22 22

© 2025 IMG - Yemek Zevki

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
No Result
View All Result
  • Ana Sayfa
  • Tarifler
    • Balık Yemekleri
    • Çorba Tarifleri
    • Diyet Yemekleri
    • Dünya Mutfağı
    • Et Yemekleri
    • Hamur İşi Tarifleri
    • Salata Tarifleri
    • Sebze Yemekleri
    • Tatlı Tarifleri
    • İçecek Tarifleri
    • İftar Yemekleri
    • Kek Tarifleri
    • Kurabiye Tarifleri
    • Meze Tarifleri
    • Pasta Tarifleri
    • Pratik Yemekler
    • Pilav Tarifleri
    • Pratik Yemekler
    • Reçel Tarifleri
    • Tavuk Yemekleri
    • Yöresel Yemekler
  • Video
  • Galeri
  • Sağlık
  • Hakkımızda
  • Künye

© 2025 IMG - Yemek Zevki