1 kilo kırmızı pancar
2 çay bardağı sirke
1 su bardağı su
3 diş sarımsak
1 tatlı kaşığı tuz
Hazırlanışı:
Pancarları yıkayıp kabuklarını soyduktan sonra bir tencereye alın. Üzerini örtecek kadar su ilave edip fazla yumuşamadan diri kıvamda haşlayın. Ocaktan alın. Soğuyunca dörde kesip sterilize edilmiş kavanoza yerleştirin. Sarımsakları soyup tuz ile havanda ezin. 1 bardak kaynatılıp soğumuş su ve sirkeyi ilave edip karıştırın. Hazırladığınız sirkeli suyu pancarların üzerine dökün. Kapağını sıkıca kapatıp arada bir kavanozu sallayarak sirkeli suyun pancar ile iyice karışmasını sağlayın. Birkaç güne kadar pancar turşusu hazırdır.
Turşu
Turşu çiğden ve haşlanarak yapılır. Haşlanarak yapılan turşuları çabuk tüketmek gerekir. Her iki şekilde de mayalanmayı hızlandırmak için salamura suyuna çok az nohut, ekmek içi ve şeker katılabilir.
Turşuları uzun süre saklamak için hava ile temas ettirmemek, kirli araç ve gereç ile çalışmamak gerekir.
Sentetik tuzla yapılan turşular çabuk erir, onun için turşu yaparken rafine kaya tuzu kullanmakta fayda var.
Turşu kurarken eller temiz olmalı, kullanılacak su sterilize olmalıdır. Bunun için turşu suyunu kullanmadan önce 10 dakika kaynatabilirsiniz. Ayrıca fazla kireçli suyla da iyi turşu kurulmaz.
Kullanacağınız sirke saf ve açık renkli olmalıdır.
Turşu kurulacak sebzeler körpe ve turşu kurmaya uygun olmalıdır. Turşu kurmak için plastik yerine cam kavanoz tercih edilmelidir.
Turşular kalorifersiz ortamda balkon, bodrum veya merdiven altı gibi serin ve karanlık ortamlarda muhafaza edilmelidir.