Yemek Zevki
droetker
  • Ana Sayfa
  • Tarifler
    • Balık Yemekleri
    • Çorba Tarifleri
    • Diyet Yemekleri
    • Dünya Mutfağı
    • Et Yemekleri
    • Hamur İşi Tarifleri
    • Salata Tarifleri
    • Sebze Yemekleri
    • Tatlı Tarifleri
    • İçecek Tarifleri
    • İftar Yemekleri
    • Kek Tarifleri
    • Kurabiye Tarifleri
    • Meze Tarifleri
    • Pasta Tarifleri
    • Pratik Yemekler
    • Pilav Tarifleri
    • Pratik Yemekler
    • Reçel Tarifleri
    • Tavuk Yemekleri
    • Yöresel Yemekler
  • Video
  • Galeri
  • Sağlık
  • Hakkımızda
  • Künye
  • Ana Sayfa
  • Tarifler
    • Balık Yemekleri
    • Çorba Tarifleri
    • Diyet Yemekleri
    • Dünya Mutfağı
    • Et Yemekleri
    • Hamur İşi Tarifleri
    • Salata Tarifleri
    • Sebze Yemekleri
    • Tatlı Tarifleri
    • İçecek Tarifleri
    • İftar Yemekleri
    • Kek Tarifleri
    • Kurabiye Tarifleri
    • Meze Tarifleri
    • Pasta Tarifleri
    • Pratik Yemekler
    • Pilav Tarifleri
    • Pratik Yemekler
    • Reçel Tarifleri
    • Tavuk Yemekleri
    • Yöresel Yemekler
  • Video
  • Galeri
  • Sağlık
  • Hakkımızda
  • Künye
No Result
View All Result
Yemek Zevki
No Result
View All Result
Home Haber Turu

Pirinç Ve Bulgur Birbirinin Alternatifi Değildir

by Yemek Zevki Editör
17 Mart 2015
in Haber Turu
458 35
0
Pirinç Ve Bulgur Birbirinin Alternatifi Değildir
739
SHARES
3.5k
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

PirinccesitleriKamuoyunda bulgurla pirincin birbirinin alternatifi gibi gösterilmesine karşın bakliyat sektörünün öncülerinden Sezon Pirinç’in Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Erdoğan “İki gıdanın faydası da yeri de ayrıdır” diyerek, bulgur ile pirincin birbirine karşı gibi gösterilmesinin doğru bir yaklaşım olmadığını savundu. Kamuoyundaki yanlış yönlendirmeye karşın aksine pirincin sağlığa çok faydasının olduğunu hatırlatan ve bu noktada Uzakdoğuluları örnek gösteren Erdoğan, Çin, Japonya, Tayland gibi yüksek pirinç tüketen ülke insanlarının genelde zayıf olmasını örnek gösterdi.

Doğal ve sağlıklı beslenme öneminin giderek arttığı ülkemizde, hem sağlıklı hem de doğal beslenme konusunda hemen hemen her gün yeni bir konuş başlığı ve yeni görüşler ortaya çıkıyor. Bazı diyetisyen ve beslenme uzmanlarının bulgurla pirincin birbirinin alternatifi gibi göstermesine ve pirince karşı yanlış bilinenlere karşı pirinç üreticilerinden açıklama var. Bakliyat sektörünün öncülerinden Sezon Pirinç’in Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Erdoğan, pirincin sağlığa faydasının saymakla bitmeyeceğini savunarak, ‘neden pirinç tüketilmeli” sorusuyla bu faydalara açıklık getirdi.

Pirinç, tek başına şişmanlatmaz

“Protein kaynağından alerjen ögeler içermemesine kadar pirincin geniş yelpazedeki çok sayıda sağlığa faydası var” diyen Erdoğan, bu faydaları şöyle sıraladı: “Karbonhidrat kaynağıdır. Günlük enerjimizin yüzde 50’sinin karbonhidratlardan alınması söz konusudur. Sebze ve salatalarla birlikte tüketildiğinde kan şekerini hızla yükseltmez. Glisemik indeksi sofra şekerine göre daha düşüktür. Alerjen öğeler içermez. Bitkisel besinler içerisinde iyi dereceli protein kaynağıdır. Yoğurt, yumurta, baklagillerin yer aldığı menülerde pirinçten gelen protein değeri daha da artar. Gluten içermediği için çölyak hastalarında rahatlıkla kullanılabilir. Sporcuların karbonhidrat gereksinimi için iyi bir kaynaktır. Tek başına şişmanlatmaz. İçerdiği bol potasyum ve az azot ile kan basıncı değerlerinin düzenli akışını sağlar. B gurubu özellikle B1 ve B2 vitaminlerince zengindir. Besleyici ve hazmı kolay olduğundan hastaların başlıca yemeğidir.”

Serin ve kuru ortamda saklanmalı

Pirincin doğru saklanması ve sağlıklı pişirilmesinin önemine dikkat çeken Erdoğan, bu konuda da yapılması gerekenleri şöyle anlattı; “Pirinç satın alırken, kirli olmamasına, yabancı cisimler içermemesine ve nemlenmiş olmamasına dikkat edilmelidir. Serin ve kuru ortamda, kuru erzak kilerinde depolanmalıdır. Özellikle hasat sonrası uygun saklanarak, 1 yıl içerisinde tüketilmelidir. Pişirirken besin kaybını önlemek için fazla yıkamamalı, kaynar su veya tuzlu suda ıslatmamalı ve yağda kavurmamalıdır. Kullanmadan önce ılık suyla yıkanmalıdır. Piştikten sonra kısa süre içinde tüketilmesi tavsiye edilir.

Tags: Ana Yemeklerdünya mutfakları
Previous Post

Knorr Acisso’nun ‘Büyük Boy’ Acı Biber Yemek Sosu Çıktı

Next Post

Backhaus’un Rengarenk Makaronları  Özel Günlere ve Kutlamalara Mutluluk Katıyor

Yemek Zevki Editör

Next Post
Backhaus’un Rengarenk Makaronları  Özel Günlere ve Kutlamalara Mutluluk Katıyor

Backhaus’un Rengarenk Makaronları  Özel Günlere ve Kutlamalara Mutluluk Katıyor

Bir yanıt yazın Yanıtı iptal et

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

  • Künye
  • Hakkımızda
  • Dergimize Abone Olun
Bize Ulaşın: +90 212 454 22 22

© 2025 IMG - Yemek Zevki

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
No Result
View All Result
  • Ana Sayfa
  • Tarifler
    • Balık Yemekleri
    • Çorba Tarifleri
    • Diyet Yemekleri
    • Dünya Mutfağı
    • Et Yemekleri
    • Hamur İşi Tarifleri
    • Salata Tarifleri
    • Sebze Yemekleri
    • Tatlı Tarifleri
    • İçecek Tarifleri
    • İftar Yemekleri
    • Kek Tarifleri
    • Kurabiye Tarifleri
    • Meze Tarifleri
    • Pasta Tarifleri
    • Pratik Yemekler
    • Pilav Tarifleri
    • Pratik Yemekler
    • Reçel Tarifleri
    • Tavuk Yemekleri
    • Yöresel Yemekler
  • Video
  • Galeri
  • Sağlık
  • Hakkımızda
  • Künye

© 2025 IMG - Yemek Zevki