Uzman Diyetisyen Nesrin Eriş; “Vücut ağırlığımızın sadece %2 ile 3’ü oranında ağırlığı olan beynimiz günlük kalorilerimizin ortalama %30’unu harcamakta ve enerji kaynağı olarak da sadece glikozu kullanmaktadır.” dedi.
Araştırmalarda, algılamayı arttıran ve hafızayı güçlendiren bazı besinlerin olduğu ortaya konmuş olmasına rağmen daha güçlü bir hafıza ve konsantrasyon yeteneği için sadece belli besinlere yönelmek ve bu besinlerden beklemek doğru değildir. Ancak; beyin gelişimini ve hafızayı sağlıklı ve dengeli beslenme ile maksimum performansa ulaştırabilmeye çalışabiliriz. Yeterli ve dengeli beslenme; beş grup besinin (et, ekmek, süt-yoğurt, sebze-meyve, yağ-şeker) yeterli miktarda tüketilmesiyle sağlanır. Bu besinlerin önerilen tüketim miktarları, kişiye göre değişir. Bireyin yaş, cinsiyet, sağlık, besin ve öğün tercihleri ve fiziksel aktivite durumu tüketim ve ihtiyaç miktarlarını etkiler.
Bununla beraber beyin gelişimini, konsantrasyon yeteneğini artırdığı ve öğrenmeyi kolaylaştırdığı bilinen besinleri ve maddeleri tanımakta fayda var.
•B grubundan bir vitamin olan “Folik Asit” beyin için çok önemlidir. Beyin gelişimi ve zeka üzerine olan etkileri daha anne karnından itibaren takip edilmektedir. Folik asit yetersizliği zeka geriliğine sebep olabilmektedir. Bir nevi beynin gıdası diyebiliriz. USA Rice Federation’a göre 100 gr. pirinç, 4 mikrogram folik asit içerir. Özellikle pirinç tüketerek folik asit ihtiyacını önemli ölçüde karşılayabiliriz.
• B grubu vitaminleri strese, yorgunluğa, paniğe çok iyi gelir. Yetersizliğinde konsantrasyonun düştüğü ve unutkanlık, öğrenme zorluğu geliştiği gözlemlenir. Kuru baklagiller, kırmızı et, ayçekirdeği, balık, yoğurt, süt, peynir, yeşil yapraklı sebzeler, tavuk eti, yerfıstığı, muz, kavun, brokoli, ıspanak, domates, yumurta, kavun ve enginar B grubu vitaminlerinden zengindir.
•Bir çeşit B vitamini olan kolin yağların enerjiye çevrilmesini kolaylaştırır. Sinir iletiminde çok önemli görevleri vardır ve yapılan çalışmalarda güçlü hafıza ile arasında güçlü bir bağlantı bulunmuştur. Kolin her canlı hücrede bulunur. Hani her türlü hayvan etinde ve sebzede vardır.
•Omega 3 yağ asitlerinden zengin sardalya, ton balığı, somon balığı, koyu yeşil yapraklı sebzeler, keten tohumu ile beslenmek zeka gelişimini ve hafızayı olumlu yönde etkiler.
•Yeterli miktarda protein tüketilmesi uyku halinin azalmasını ve enerjinin tamamen kullanılmasını sağlar. Balık, et, yumurta, fındık, fıstık ve ceviz kaliteli protein kaynaklarıdır ve içerdikleri yağ asitleri de beyin hücrelerinin çalışması üzerinde çok önemli rol oynar.