Mide spazmı oldukça ağrılı olan, mide kaslarının ani kasılmaları sonucu ortaya çıkan bir sağlık sorunudur. Mide kasılmalarına bağlı olarak görülen karın ağrıları genellikle karnın sol kadranında meydana gelmektedir. Mide spazmı hastalığına bağlı olarak görülen karın ağrıları altta yatan nedene göre şiddeti değişiklik gösterebilir ve çevre dokulara yayılabilir. Mide kaslarının ani ve hızlı bir şekilde kasılmasına ve mide spazmına neden olmasına birçok faktör zemin hazırlamaktadır.
Mide spazmının bilinen en yaygın nedeni, ağır yemeklerin tüketilmesidir. Bunun yanı sıra peptik ülser, mide kanseri ve reflü gibi sağlık sorunları da yaygın bir şekilde mide spazmına neden olmaktadır. Mide spazmı kasılmayı tetikleyici unsura göre birkaç saat içerisinde geçebildiği gibi birkaç gün boyunca da devam edebilmektedir.
Mide spazmı genel olarak gastrointestinal sistemde mevcut olarak bulunan hastalıklar sonucunda ve ağır besinler tüketildiğinde ortaya çıkmaktadır. Ancak bazı mide spazmı vakalarında altta yatan bir neden bulunamamaktadır. Bu noktada da hastaların stres durumunun, mevcut psikolojik rahatsızlıkların ve genel yaşam tarzı hakkında hastaların değerlendirilmesi gerekmektedir.
Belirtileri nelerdir?
Mide spazmı olarak adlandırılan ve şiddetli ağrı ile seyreden sağlık sorunu mide kaslarının anormal bir şekilde kasılması sonucunda ortaya çıkmaktadır. Mide spazmına bağlı olarak görülen karın ağrıları genel olarak karnın sol üst kadranında meydana gelmektedir. Bu ağrılar altta yatan nedenlere farklı şiddetlerde görülebilmekte ve çevre organlara ve dokulara da yayılabilmektedir. Öyle ki mide spazmı yaşayan kişilerin birçoğunda şiddetli sırt ve bel ağrıları meydana gelmektedir.
Mide spazmında şiddetli karın ağrısının yanı sıra mide bulantısı, kusma, yorgunluk, iştah kaybı ve kilo kaybı gibi belirtiler de görülebilmektedir. Ayrıca kolon dokusunda meydana gelen hastalıklar sonucunda ortaya çıkan mide spazmı probleminde kabızlık ya da diyare gibi belirtiler de ortaya çıkabilmektedir. Reflü kaynaklı mide spazmında göğüste yanma, ağızda kötü tat ve yemek borusunda yanma gibi belirtiler de görülebilmektedir.
Nedenleri nelerdir?
Mide dokusu düz kas yapısında olan ve istemsiz bir şekilde çalışan bir sindirim sistemi organıdır. Mide spazmı da bu düz kasların aşırı ve uzun bir şekilde kasılması sonucunda ortaya çıkan bir sağlık sorunudur. Mide spazmı herhangi bir hastalığa bağlı olarak görülebildiği gibi yanlış beslenme düzeni ve yaşam tarzına bağlı olarak da görülebilmektedir. Ancak bu sağlık sorunu genel olarak aşırı baharatlı, yağlı ve asitli besinlerin tüketilmesi ve reflü, mide kanseri, mide iltihabı, ülser gibi hastalıklar sonucunda ortaya çıkmaktadır. Mide spazmının ortaya çıkışında etkili olan diğer bir faktör de, diğer birçok hastalıkta başrolde yer alan psikolojik faktörlerdir. Özellikle stres ve yoğun bir yaşam bu sağlık sorunu için büyük bir risk oluşturmaktadır.
Tanısı nasıl konulur, tedavisi nasıldır?
Mide spazmı teşhis ve tedavisi hastaların dile getirdiği şikayetlere bağlı olarak planlanmakta ve uygulanmaktadır. Hastalığın kesin tanısı endoskopi, kan testleri, idrar testleri, fiziki muayene ve radyolojik görüntülemeler ile konulur ve hastalığın klinik seyrine göre tedavi planlamaları yapılır. Mide spazmı teşhis ve tedavi için hastaların genel sağlık durumlarına göre medikal tedavi, beslenme değişikliği ve cerrahi tedavi yöntemlerine başvurulmaktadır.
Medikal tedavide ilaçlar kullanılarak hastalığın belirtileri hafifletilir ve iyileşme sağlanır. Eğer mide spazmı ağır besinler tükettikten sonra ortaya çıkıyorsa ağrı kesiciler genellikle yeterli olmaktadır. Eğer mide spazmı reflü hastalığına bağlı olarak oluşmuş ise, mide asidi üretiminin sınırandırılmasına yönelik proton pompa önleyici ilaçlar kullanılmaktadır. Bu ilaçlarda lansoprazol ve pantoprazol gibi ilaçlar kullanılmaktadır. Bunun yanı sıra gastrite bağlı olarak görülen mide spazmı problemlerinde antibiyotik ilaçlar kullanılarak mide spazmı tedavi edilebilmektedir.
Beslenme düzeni mide spazmı için büyük bir öneme sahip
Beslenme düzeni mide spazmı için büyük bir öneme sahiptir. Özellikle yağ oranı yüksek ve aşırı baharatlı besinlerin tüketilmesi mide spazmı için büyük bir risk oluşturmaktadır. Bunun yanı sıra uzun süreli alkol tüketimi ve kafein alımı da mide spazmına neden olmaktadır. Bu besinlerin diyetten çıkarılması ya da sınırlandırılması mide spazmının tedavisi için büyük bir öneme sahiptir. Eğer bu besinler tüketilecekse de akşam saatlerinde tüketilmemesi gerekmektedir.
İlaç tedavisine ve beslenme düzeyinin değiştirilmesine rağmen tedavi edilemeyen mide spazmı problemlerinde cerrahi tedavi yöntemlerine başvurulur. Cerrahi tedavi genellikle mide kanseri, polip ya da peptik ülser gibi hastalıklara bağlı olarak görülen mide spazmında kullanılmaktadır. Cerrahi tedavide altta yatan nedenler tedavi edilir ve mide spazmı iyileşme gösterir.
#midespazmı #midehastalığı #mide #sağlık #mideağrısı #sağlıklıbeslenme