Tarif: Gülümser Karadayı – Fotoğraf: Hande Göksan – Prodüksiyon: İnci Bak
(6 Kişilik)
Malzemeler:
2 su bardağı un
20 gram yaş maya
1,5 çay bardağı ılık su
1 tutam tuz
50 gram tereyağı
Kızartmak için sıvı yağ
Şurubu İçin:
2 su bardağı toz şeker
1 çay bardağı su
1 çay kaşığı limon suyu
Hazırlanışı:
Şurubu için; Şekeri ve suyu sos tenceresinde, yoğun bir kıvam alana dek kaynatın. Ocaktan almaya birkaç dakika kala limon suyunu ekleyin. Birkaç taşım daha kaynatıp ocaktan alın ve soğumaya bırakın.
Hamuru için; Unu eleyip ortasını havuz gibi açın. Ayrı küçük bir kapta ılık suyun yarısıyla mayayı ezin. Birkaç tatlı kaşığı un ilave ederek bulamaç haline getirin. Mayalı suyu unun ortasına ilave edin. Tuzu ve kalan ılık suyu da ekleyip pütürsüz bir kıvam elde edene dek yoğurun. Hamuru toparlayıp üzerini nemli bir bezle örtün ve oda ısısında iki misli kabarıncaya kadar mayalanmaya bırakın.
Sıvı yağı derin bir kızartma tenceresinde iyice kızdırın. Sol elinizle cevizden biraz daha küçük bir parça hamur alıp sıkın. Baş parmakla işaret parmağı arasından çıkan fındık büyüklüğündeki hamuru, suya sokulmuş bir kaşıkla alıp kızgın yağa atarak kızartın. Rengi karamel gibi olunca hamuru yağın içinden delikli bir süzgeç yardımı ile çıkartın. Soğuk şurubun içine atın. 5 dakika kadar beklettikten sonra servis tabağına aktarın. İsteğe göre tarçın serperek servis yapabilirsiniz.
#lokmatatlısı #tatlı #ramazantatlıları #ramazan #ramazantarifleri #ramazanlezzetleri #iftarlıktatlılar #şerbetlitatlılar #food #yummy