Künefe İçin Malzemeler
250 gram tel kadayıf
150 gram tuzsuz künefe peyniri
4 yemek kaşığı tereyağı
1 çay kaşığı pekmez
Şerbeti İçin:
2 su bardağı su
2 su bardağı toz şeker
1 çay kaşığı limon suyu
Üzeri İçin:
Toz Antep fıstığı
Süt kaymağı veya dondurma (isteğe bağlı)
Künefe Hazırlanışı
Şerbet için; su ve şekeri bir tencereye alarak kaynamaya bırakın (Şerbetin dibine tutmaması için ara ara karıştırın). Şerbet kaynamaya başlayınca şekerin kesilmemesi için, 1 çay kaşığı limon suyu ekleyip 10-15 dakika kadar daha kaynatın ve şerbeti soğumaya bırakın.
Künefe için; tereyağını kısık ateşte erimeye bırakın. Eriyen tereyağını bir kenara alarak bekletin. Tereyağı donduktan sonra altında tereyağının suyu olacaktır bu suyu kullanmayın. Hafif donmuş olan tereyağına 1 çay kaşığı pekmezi ekleyerek muhallebi kıvamına gelecek şekilde karıştırın. Varsa künefe tepsisi yoksa alüminyum veya teflon tavanın yüzeyini bu pekmezli yağ karışımı ile yağlayın. Kadayıfı tel tel tiftikleyerek ayırın. Ardından bıçakla 1 cm kalınlığında kesip, iki parçaya bölün. Ayırdığınız kadayıfın bir parçasını yağlanmış tepsinin dibine aralarda boşluk kalmayacak şekilde serin. Rendelenmiş peynirleri kadayıfın üzerine yayın. Diğer kadayıfı da peynirin üzerinde boşluk kalmayacak şekilde kapatın.
Kenarlarını düzeltin ve başka bir tepsi altıyla veya eliniz ile üzerine bastırın. İyice bastırarak arasında boşluk kalmamasını dikkat edin. En kısık ateşe aldığınız ocağın üzerinde tepsiyi çevirerek pişirin. Altının tamamen kızardığından emin olduğunuzda tepsiyi bir tabağın veya tepsinin üzerine ters kapayın ve diğer tarafının pişmesi için ikinci tepsinin içini de yağlayın. Kızaran kısım üstte kalacak şekilde künefeyi tepsiye yerleştirin ve altını kızartın. Böylece iki tarafı da kızarmış olur. Şerbeti kenardan başlayarak dökün. Antep fıstığı ve kesme dondurma ile servis edin.