Isırgan Otlu ve Lorlu Mantı
(4 Kişilik)
Malzemeler
500 gram un
2 adet yumurta (oda sıcaklığında)
1 çay bardağı ılık süt
6 yemek kaşığı zeytinyağı
1 demet ısırgan otu
1 su bardağı lor peyniri
1 tatlı kaşığı toz kırmızıbiber
1 yemek kaşığı tereyağı
Tuz, karabiber
Hazırlanışı:
Hamuru için; Unun yarısını bir kaba alın, üzerine 2 yumurtayı, sütü, 4 çorba kaşığı zeytinyağını ve tuzu ekleyin. Pürüzsüz bir hamur elde edinceye kadar yoğurun. Unun kalanını yavaş yavaş ilave edip yoğurmaya devam edin. Hamurun üzerini nemli bir bezle kapatıp dinlendirin. Bu sırada iç malzemesini hazırlayın.
Isırgan otunu temizlemek için ince bir eldiven giyin. Isırgan otlarını bir kaba alın, üzerini geçecek kadar su koyun ve ilk suyuna 2 yemek kaşığı sirke ekleyin. 5 dakika bekletip süzün. 3-4 kez hiç kum kalmayacak şekilde yıkayın. Daha sonra üzerine kaynar su ekleyin ve 5 dakika bakletip süzün. Soğuduktan sonra doğrayın.
Tavada 2 çorba kaşığı sıvı yağı ısıtıp ısırgan otlarını kavurun. Ocaktan alın, soğuduktan sonra hafifçe tuzlayın, karabiber ve lor peyniri ekleyerek tatlandırın.
Dinlendirdiğiniz hamuru 5-6 parçaya ayırın. Hafifçe un serpilmiş tezgahın üzerinde merdane yardımıyla açın. Açılan hamuru bir çay bardağı yardımıyla yuvarlak hamurlar elde edecek şekilde kesin. Kestiğiniz parçaların ortalarına iç malzemesinden yerleştirin. İkiye katlayıp yarım ay olacak şekilde kapatın. Kenarlarını da parmak uçlarınızla iyice bastırın, böylece hamur haşlanırken iç malzemesi taşmaz. İkiye katladığınız hamurun her iki uç kısımlarını tutarak çapraz olarak arkada birleştirin.
Sosu için tereyağını tavada kızdırın. Tereyağı kızınca altını kapatıp toz biberi ekleyin.
Mantı hamurlarını kaynayan tuzlu suda 5-6 dakika haşlayın. Süzüp sosla tatlandırarak sıcak sıcak servis yapın. İsteğe göre sarımsaklı yoğurt eşliğinde de servis yapabilirsiniz.