Yemek yapmayı öğrenmek isteyenler için hazine değerinde bilgiler; bolca fotoğraflı, bolca açıklamalı, tamamı denenmiş tarifler bu kitapta… Arzu Aygen’in sağlık ve lezzet güvencesiyle!
Yemek yapmayı unuttuk. İşlerimiz çok, vaktimiz yok. Her köşe başında pideciler, çorbacılar, kebapçılar. Mutfak kahvenin suyunu ısıttığımız, buzdolabındaki meşrubata uzanmak için girdiğimiz yer. Evin fazla kullanılmayan bir odası…
Sevgili Mutfak, işte bütün bu küsmüş mutfakların gönlünü almak, onları yeniden canlandırmak için yazılmış…
Sayfalar arasında gezindikçe yemek yapmanın ne kadar kolay olduğunu görüyorsunuz. Kitap okuyucuya önce pişirme tekniklerini öğretiyor. Türk mutfağından kıymalı yemeklerin, zeytinyağlıların, dolmaların, çorbaların, pilavların nasıl hazırlanacağı detaylarıyla, akılda kalacak çizimlerle anlatılıyor. Arkasından örnek tariflere geçiliyor. Etli dolma, ezogelin çorbası, humus, köfte, iç pilav, menemen tarifleri en acemi aşçının kolaylıkla takip edebileceği şekilde son derece ayrıntılı yazılmış. Mantı, karnıyarık, zeytinyağlı sarma tarifleri bile göze kolay görünüyor, insanın mutfağa girip hemen pişiresi geliyor. Yemeklerin yapılışı aşama aşama fotoğraflı. Hepsi “hakiki” yemek tarifi, anneannelerimizin zamanındaki gibi.
Mutfakla arasına kara kedi girmiş, belki de daha hiç mutfağa girmemiş okur için hazine değerinde bilgiler de unutulmamış. Erzak dolabında bulunması gerekenler, köftenin yanına yakışan yemekler, 20 dakikada karın doyurmanın yolları, kızartma yaparken dikkat edilecekler, karanlıkta saklanacak zeytinyağları, kabak dolmasından çıkan içle hazırlanan mücverler… Mutfakta donanımlı, bilgili ve bilinçli olmamız hedeflenmiş.
Kitabın yazarı Arzu Aygen’e göre sevdiklerimiz için, kendimiz için yemek pişirmek hayati önem taşıyor. Ocağın başına geçmek çocuk yanaklarının pembeleşmesine, dededen kalma pembe domateslerin soyunu devam ettirmesine, kasap, yufkacı, kaymakçı gibi küçük esnafın yaşayabilmesine yardım ediyor. Yazar günlük hayatta pek de üzerinde durmadığımız konularda sarsıcı bilgiler veriyor. Endüstriyel üretimde tavukların, sığırların, balıkların başına gelenleri; tohumlarımıza, topraklarımıza yapılanları; marketlerde gıda ismiyle satılanları anlatıyor. Geçmişi bugünle, toprağı meyveyle, çayırı sütle bir araya getiriyor. Hepimizi temiz gıdayla, gerçek gıdayla beslenmeye, daha insaflı, daha vicdanlı, daha insan olmaya çağırıyor.
Arzu Aygen’in ilk kitabı “Beyaz Unsuz Şekersiz Hamur İşleri” Gourmand ödülüne layık görülmüş. Tariflerinin “tutmasıyla” biliniyor. Bir okuyucusunun tabiriyle tariflerinde “Ölçüler şaşmıyor, denedikçe coşuyorsunuz”!
Yemek yapmayı öğrenmek isteyenler, mutfakta acemilik çekenler, yeni evliler, yeni anneler, öğrenciler, bu kitap sizin için… Malzeme seçiminden pişirme tekniklerine ihtiyacınız olan her türlü bilgi bu kitapta! Hazır olun, Sevgili Mutfak hayatınızı değiştirecek…