Ebeveynlerden birinin kaybı, hastalığı ya da bağımlılıkları sonucu çocukluğun kötü izleri; yoksulluk, şiddet görmek ya da tacize uğramak gibi etkenler yıllar sonra çeşitli şekillerde kendini gösterebiliyor. Küçük yaşlarda aileden ayrı kalmak gibi faktörler de yaşanan ruhsal çalkantıların sebebi olabilmekte. REEM Nöropsikiyatri Merkezi’nden Nöroloji Uzmanı Dr. Mehmet Yavuz, konuyla ilgili görüşlerini paylaşıyor. İçinde bulunduğumuz ana ve geleceğe dair taşıdığımız korkular, depresyondan …
Devamını oku »Etiket arşivi: Sağlık
Bize Hormonlarımız Mı Kilo Aldırıyor?
Hazırlayan: M-Onep Klinikleri Beslenme Uzmanı Banu Eroğuz Demirözü Diyelim ki bildiğiniz kadarı ile kilo almanıza yol açabilecek herhangi bir hastalığınız yok; şişmanlattığı bilinen bir ilaç da kullanmıyorsunuz ama fazla kilolarda bir türlü kurtulamıyorsunuz. Muhtemelen bu soruyu kendinize çok sordunuz. ’Neden kilo veremiyorum?’ Aslında bu sorunun bir basit diğeri daha zor iki cevabı var. Tahmin edebileceğiniz gibi, vücudun gereksinim duyduğundan daha …
Devamını oku »Çiğ Tüketime Dikkat!
Çiğ balıkta bulunan bir parazitin B12 vitamini eksikliğine neden olduğunu belirten uzmanlar, B12 vitamini eksikliğinin ise insanda bunama benzeri bir tabloya yol açtığını söyledi. Nöroloji uzmanı Prof. Dr. Oğuz Tanrıdağ, ağır metallerin yüksek olduğu okyanus balıklarının çiğ tüketiminin, seksüel güçsüzlüğün yanı sıra damar yapılarının bozulması sonucu bunamaya (demans) zemin hazırlayabildiğine dikkat çekerek sınırlı tüketimin altını çizdi. Üsküdar Üniversitesi öğretim üyesi, …
Devamını oku »Glutensiz Beslenmek Artık Lüks Değil
Önemli bir çok rahatsızlığa sebep olan gluten maddesi günlük hayatta tükettiğimiz başta buğday, yulaf, çavdar ve arpa olmak üzere birçok gıdada yer alıyor. Tedavisi mümkün olmayan, gluten hassasiyeti bulunan hastaların hayatları boyunca özel diyetler uygulaması gerekiyor. Dünya’da gluten hassasiyeti %5 oranında görülürken, bu nedenle sağlıklı insanlarında yaşam kalitesi ciddi anlamda etkileniyor. Bu kapsamda çalışmalar yürüten Golda Gıda, gluten hassasiyetine yönelik …
Devamını oku »Hamilelikte Her Türlü Gıda Tüketilmemeli
Hamilelik, anne adaylarının hayatına bir takım değişiklikler getiriyor. Gerek anne gerek bebeğin sağlığı için bu değişikliklere uyum sağlamak gerekiyor. Bazı kulaktan dolma bilgilere ön yargı ile yaklaşmak ve doğru olanı uygulamak ise sağlıklı bir gebelik geçirmenin altın kuralı olarak kabul ediliyor. Memorial Antalya Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü’nden Op. Dr. Sibel Kaya, hamilelikte doğru bilinen yanlışlar hakkında bilgi verdi. …
Devamını oku »Kalp Sağlığınızı Koruyun
Dünya Sağlık Örgütünün verilerine göre günde yediğimiz 5 porsiyon sebze meyve kalp hastalıklarından korunmada çok önemli. Sebzeler yüksek lif içerikleri sebebiyle tüketildiklerinde kolesterol, kötü kolesterol olarak bilinen LDL kolesterolü düşürmeye yardımcıdır. Aynı zamanda kalori içerikleri bakımından da yoğun olmayan sebzeler, bir yandan tokluk hissini yeterince tatmamıza bir yandan da kilo almamızı engelleyici özellikleriyle ortaya çıkarlar. Yine de sebze yemeklerini yaparken …
Devamını oku »Doğru Beslenerek Yazı Rahat Geçirmek Mümkün
Sıcakların ortaya çıkışı ile birlikte vücudumuzda bir takım değişiklikler meydana gelir. Sıcaklık ve nem artışına bağlı olarak vücut ısısı artar ve metabolizma bu duruma uyum sağlamaya çalışır. Bunun sonucunda ise vücut daha fazla su kaybeder. Aşırı sıcaklarda kan değerleri de farklılık gösterdiğinden yazı sağlıklı geçirebilmek adına beslenmeye her zamankinden daha fazla dikkat etmek gerekir. Emsey Hospital’dan Beslenme ve Diyet Uzmanı …
Devamını oku »Sahurda Süt İçerek Tok Kalın
Uzmanlar, sıcak yaz günlerine denk gelen Ramazan dönemini en sağlıklı şekilde geçirmek için sahurda süt içilmesini öneriyor. Ramazan ayıyla birlikte sağlıklı beslenme konusuna dikkat çeken uzmanlar, oruç tutanların mutlaka sahura kalkmalarını öneriyor. Uzmanlar ayrıca, sahurun açlık süresini kısaltacağını ve içilen 1 bardak süt ile bu sürenin daha da uzatılmasının mümkün olduğunu vurguluyor. Nuh Naci Yazgan Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme …
Devamını oku »Her Mevsim Sevilen Tat Balık
Üç tarafı denizlerle çevrili bir ülke olan Türkiye’de 1922 yılından bu yana balıkçılık yapan Kocaman Balıkçılık, her mevsim gönül rahatlığıyla yenilebilecek en garantili gıdanın balık olduğunu belirtiyor ve herkesi yaz-kış balık yemeğe davet ediyor. Üç kuşaktır balıkçılık yapan Bandırmalı Kocaman Balıkçılık, üç tarafı denizlerle çevrili Türkiye’de balığın, tavuk ve kırmızı et kadar rahat tüketebileceğini vurguluyor. Besin değerleri açısından da oldukça …
Devamını oku »Sağlıklı Bir Ramazan Geçirmek İçin Uygulanması Gereken 5 Önemli Nokta
Yakın Doğu Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sevinç Yücecan, kaliteli ve sağlıklı bir Ramazan geçirmek için beslenme planlarında uygulanması gereken 5 önemli noktayı açıkladı. Ramazan’da dikkat edilecek en önemli husus fazla miktarda yiyeceği kısa sürede tüketmemektir diyen Yakın Doğu Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sevinç Yücecan, sağlıklı bir Ramazan geçirmek için beslenme planlarında uygulanması gereken 5 …
Devamını oku »