Ana Sayfa » Haber Turu » Ender Abalıoğlu: “Yıllık kişibaşı 20 kg kanatlı eti tüketiyoruz”

Ender Abalıoğlu: “Yıllık kişibaşı 20 kg kanatlı eti tüketiyoruz”


Abalıoğlu Grubu Yönetim Kurulu Üyesi Ender Abalıoğlu Besd-Bir’in sektöre ilişkin Ocak 2013 raporunu değerlendirdi.

2012 yılında tutarı 110 milyon TL’yi bulan yeni Lezita tesisini de açarak, grup şirketleri ile birlikte toplam faaliyetleri kapsamında yüzde 30 oranındaki büyüme ile 1 milyar 250 milyon TL ciro elde eden Abalıoğlu Grubu Yönetim Kurulu Üyesi Ender Abalıoğlu, sektöre yönelik öngörülerini açıkladı. 2012 yılının sektör için verimli bir yıl olduğuna değinen Ender Abalıoğlu, “Türkiye’nin kişi başı yıllık kanatlı eti tüketimi 2012 yılı sonunda 20 kilogramlara ulaştı. Piliç eti üretiminin 2025 yılında 3.4 milyon tona ve kişi başı tüketimin de 35 kg’lara ulaşması bekleniyor. 2012’de ise sektör miktar olarak yüzde 6 oranında büyüyerek, ülkemizin, dünya piliç eti üretiminde 8. sıraya yerleşmesine katkı sağladı. Tavuk eti tüketiminde ilk sırada yer alan gençler, sektörün büyük bir ivme ile büyümesini sürdüreceğinin en önemli göstergesi” dedi.

“İHRACAT KISA VADEDE 600 BİN TONA ÇIKAR”

Türkiye kanatlı eti ihracat rakamlarının son 20 yılda büyümesini sürdürdüğünü vurgulayan Ender Abalıoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Türkiye, kanatlı eti ihracat miktarı 1990 yılında 575 ton seviyelerindeyken, 2000 yılında 10.522 ton, 2010 yılında 140.373 ton; 2011 yılında ise 234.995 ton

olarak gerçekleşti. 2012 yılında ise bu rakam 304.881 ton düzeyine ulaştı. 2011 yılında piliç eti ihracat tutarı bir önceki yıla göre yüzde 86 oranında artarak, yıl sonunda 386 milyon dolara ulaştı. 2012 yılında ise 304.881 ton ve 529.351 milyon dolar ciro gerçekleşti. Kısa vadede ihracatın da 600 bin tona çıkacağı ve 1,2 milyar doların üzerinde bir ihracat rakamına ulaşılacağını tahmin ediyoruz.”

TÜKETİCİLERİN %84’Ü SON KULLANMA TARİHİ ÇOK ÖNEMLİ DİYOR, %70’İ MANGALCI

OKU ➤  Yurdagül: “Sağlıklı beslenme trendi ile bitki ve meyve çayı tüketimi artıyor”

Türkiye kanatlı eti sektörünü uluslararası platformda 23 ülke arasında temsil eden Besd-Bir’in sektöre ilişkin Ocak 2013 raporuna göre 2013 yılının sektör adına hareketli ve yoğun bir yıl olacağını belirten Ender Abalıoğlu, raporun tavuk eti tüketim alışkanlıklarına ilişkin olarak önemli bilgiler verdiğini de vurguladı. Sektördeki trendler hakkında bilgiler veren Abalıoğlu, Besd-Bir’in raporuna göre, 18 – 24 yaş aralığındaki tüketicilerin, 45 yaş ve üzerindekilere kıyasla tavuk etini daha sık tükettiğini söyledi. Rapora göre; tüketicilerin satın alma kararında en büyük rolü son kullanma tarihinin üstlendiğini ve yüzde 60’ının marka sadakatine önem verdiğini de belirten Ender Abalıoğlu: “Tavuk eti tüketen her 10 kişiden 6’sının, reyonda tercih ettiği tavuk eti ve ürünü markasının yanında daha düşük fiyatlı başka bir marka olması durumunda tercihi değişmiyor. Bu da tüketicinin marka bilinirliği ve güvenilirliğine verdiği önemi gösteriyor. Tavuk eti satın alırken tüketicinin en çok dikkat ettiği noktalar; son kullanma tarihi, marka, fiyat, ambalaj ve deri rengi olarak sıralanıyor. Tüketicilerin yüzde 84’ü satın almaya karar verdiği ürün çeşitleri arasından son kullanma tarihine göre en yeni olanı seçiyor. Tüketicilerin yüzde 70’i tavuk etini mangalda yemeyi tercih ediyor. Mangaldan sonra tavuk en çok yemeklere katmak ve fırında pişirmek şeklinde tüketiliyor” dedi.

TAVUK ETİNİN DİĞER ET ÇEŞİTLERİNE GÖRE EKONOMİK OLMASI BİRİNCİ TERCİH SEBEBİ

Tavuk eti tüketenlerin bu et çeşidini tercih etme nedeninin Ocak 2013 döneminde değişiklik gösterdiğini vurgulayan Ender Abalıoğlu, “Ağustos 2012 tarihli Besd-Bir verilerinde, tavuk etinin birinci tercih nedeni sağlıklı olması idi. Ocak 2013 tarihli raporda tüketiciler, tavuk etini, diğer et çeşitlerine göre daha ekonomik olması nedeniyle tercih ettiklerini belirtiyor. Bu bilgi de bize, ülkedeki ekonomik gelişmeler sebebiyle tüketicinin daha fazla fiyat odaklı hale gelebileceği ve tüketim alışkanlıklarını bu doğrultuda değiştirebileceği ifade ediyor” dedi.

OKU ➤  Sushi tutkunları Göktürk’te buluşuyor

YOĞUN İŞ VE OKUL TEMPOSU PRATİK ÜRÜNLERE YÖNELTİYOR

Ender Abalıoğlu, ileri işlenmiş ürünlerin tüm dünyada son yıllarda çok hızlı bir büyüme gösterdiğine, köyden kente göç ve evdeki çalışan sayısının artmasının tüketicileri, hazırlaması kolay pratik ürünlere yönlendirdiğine dikkat çekti. Pazarda giderek yoğunlaşan rekabet koşullarında farklılaşmak için gelişen tüketici eğilimlerine hızlı yanıt vermenin büyük önem taşıdığını söyleyen Abalıoğlu: “Yoğun okul ve iş temposu dolayısıyla tüketiciler, daha pratik ve çeşitliliği bol ürünlere yönelmiş durumda. Kent yaşamında farklılaşan tüketici alışkanlıkları, çalışan sayısında ve hazır gıda tüketimindeki artışa paralel olarak, ileri işlenmiş ürün grubu satış rakamımız 2010 yılında bir önceki yıla göre yüzde 38 oranında büyüyerek 6 bin 550 tonlara çıktı. 2012 sonunda bu rakam 9 bin tona ulaştı. 2013 yılında ise %50  büyüme ile 13 bin 500 ton olarak gerçekleşmesini bekliyoruz” şeklinde konuştu.

TAVUK ETİNDE EN ÇOK BUT-BAGET TERCİH EDİLİYOR, GENÇLER TAVUK BURGERCİ

Besd-Bir’in Ocak 2013 raporuna göre tavuk etinde en çok tercih edilen kısım yüzde 24,5 gibi yüksek bir oranla but-baget. Bunu yüzde 21,6’yla bütün tavuk ve yüzde 21 ile göğüs/fileto takip ediyor. Tavuk eti tüketenlerin yüzde 35,8’i burger, nugget, salam, sosis gibi işlenmiş tavuk ürünleri tüketiyor. Bu oran, yüzde 25,6 olan Ağustos donemi sonuçları ile karşılaştırıldığında ileri işlenmiş ürünlerin tüketim oranında istatistiki olarak anlamlı bir artışın meydana geldiği gözleniyor. İşlenmiş ürünleri en çok tüketen kesim ise 18-24 yaş aralığındaki gençler.

ENDER ABALIOĞLU:“2013’TE YÜZDE 20 BÜYÜME VE 1 MİLYAR 500 MİLYON TL CİRO HEDEFLİYORUZ”

Beyaz et sektörünü ve tüketici eğilimlerini değerlendiren  Abalıoğlu Grubu Yönetim Kurulu Üyesi Ender Abalıoğlu, “2012’de sektör miktar olarak yüzde 6 oranında büyüyerek, ülkemizin, dünya piliç eti üretiminde 8. sıraya yerleşmesine katkı sağladı. 2012 yılında toplam faaliyetleri kapsamında yüzde 30 oranındaki büyüme ile  1 milyar 250 milyon TL ciro elde ederek, büyük bir başarıya imza atan ABALIOĞLU Grubu olarak 2013 yılı hedefimiz, yüzde 20 büyüme ve 1 milyar 500 milyon TL ciro” dedi.

OKU ➤  Pakmaya’dan Pratik ve Lezzetli İrmik Tatlısı

LEZİTA ÖNÜMÜZDEKİ BEŞ YILDA SEKTÖRÜN İLK ÜÇ MARKASINDAN BİRİ OLACAK

110 milyon TL’lik yatırımla 2012’de açılan yeni Lezita tesisi ile 2012 için belirlenen 115 bin ton piliç eti satışı hedeflerini de gerçekleştirdiklerini belirten Ender Abalıoğlu: “Yeni tesisimiz ile birlikte saatte 12 bin adet olan piliç üretim kapasitemizi 24 bin adede çıkardık. Tavuk eti tüketimindeki eğilimlere uygun olarak ileri işlenmiş ürün grubuna da ciddi bir yatırım yaptık. Ayda 1.000 ton olan ileri işlenmiş ürün grubu kapasitemizi 2,5 kat artırarak, 2.500 tona çıkardık. Lezita olarak, 2012 yıl sonu itibariyle pazar payımız yüzde 7’nin üzerine çıkmış durumda. Önümüzdeki beş yıllık süre içinde sektörün ilk üç markasından biri olma yolunda emin adımlarla ilerliyoruz” dedi.

DÖRT ANA KATEGORİDE YENİLİKÇİ VE SAĞLIKLI ÜRÜNLERLE HAYATA LEZZET KATMAYA DEVAM

Ender Abalıoğlu, Lezita’nın, 2013 yılında da tüketicilerin beklenti ve ihtiyaçları doğrultusunda ürünler geliştirmeye devam edeceklerini söyledi. “Piliç Eti Grubu”, “İleri İşlenmiş Ürünler Grubu”, “Yumurta Grubu” ve “Balık” olmak üzere dört ana kategori altında topladığı ürünleriyle, tüketicisinin hayatına sağlıklı lezzetler katarken, hayatlarını da kolaylaştırmaya devam edeceğini de vurguladı.

Bir Yorum

  1. ben 20000 binlik kümes kiraliyorum foson etlik fiyatlarini örenmek istedim

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir