Ekşili Dolma Malzemeler:
> 200 gram dana kıyma
> 2 adet soğan
> 1 su bardağı ince bulgur
> Tuz, karabiber
> İkişer dal nane, maydanoz
> 1 yaprak erik veya kızılcık pestili (Avuç içi büyüklüğü kadar)
> 1 çorba kaşığı tereyağı
> 1 çorba kaşığı salça
> Yarım çay bardağı su
>Taze veya salamura asma yaprağı
Hazırlanışı:
Pestili sıcak suyun içinde bekleterek yumuşatın. Asma yapraklarını sıcak suda hafif yumuşayıncaya kadar kaynatın. Daha sonra süzüp iç malzemeyi hazırlayana dek bekletin. Kıymayı derin bir kaba alıp soğanları içine rendeleyin. İnce bulguru, tuzu, karabiberi, ince doğranmış yeşillikleri ilave edin. En son sıcak suda yumuşatıp ince ince kıydığınız pestili ekleyin. Hepsini birden iyice yoğurun. Hazırladığınız karışımdan 1 tatlı kaşığı kadarını alıp asma yaprağının ortasına yerleştirin. Yaprağın her iki kenarından tutup sarma şeklinde sarın ve uçlarını içe doğru kıvırarak pişme sırasında iç malzemenin dışarı taşmasını engelleyin. Sarmaları tencereye dizin. Ayrı bir tencerede tereyağını eritip salçayı kavurun. Suyunu ekleyip birkaç taşım kaynatın. Salçalı suyu sarmaların üzerine dökün. Sarmaların üzerini düz porselen bir tabakla örtüp pişerken dağılmasını önleyin. Tencerenin kapağını kapatın, kısık ateşte 30-35 dakika pişirin. Ocaktan alın, isteğe göre süzme yoğurtla birlikte sıcak sıcak servis yapın.