Düzenli Ceviz Tüketimi Uyku Kalitesini Artırıyor

Yeni araştırma, günlük ceviz tüketiminin melatonin seviyesini artırarak genç yetişkinlerde uyku kalitesini iyileştirdiğini ortaya koydu. Akşam yemeklerine eklenen ceviz, daha dinç ve kaliteli bir uyku için basit ve lezzetli bir çözüm sunuyor.

Food & Function dergisinde yayımlanan yeni bir araştırma, akşam yemeğinde düzenli olarak ceviz tüketmenin sağlıklı genç yetişkinlerde uyku kalitesini artırabileceğini ve gündüz yorgunluğunu azaltabileceğini ortaya koydu. Barselona Üniversitesi tarafından yürütülen ve bu alanda yapılan ilk randomize kontrollü çalışmalardan biri olan araştırma, cevizin uykuyu destekleyen bir gıda olabileceğini gösteriyor.

Melatonin Seviyesi Arttı, Uyku Kalitesi İyileşti

Araştırma, 20–28 yaş aralığındaki 76 sağlıklı genç yetişkin (katılımcıların %85’i kadın) üzerinde sekiz hafta boyunca gerçekleştirildi. Katılımcılara her akşam yemeğinde 40 gram (yaklaşık bir avuç) ceviz verildi. Sonuçlar, ceviz tüketiminin ardından akşam saatlerinde melatonin hormonunun biyomarker’ı olan 6-sulfatoksimelatonin (6-SMT) seviyesinde belirgin bir artış olduğunu ortaya koydu. Araştırmanın başındaki isimlerden Dr. Maria Izquierdo-Pulido, çalışmanın günlük ceviz tüketiminin “objektif uyku kalitesini ölçülebilir şekilde iyileştirdiğini ve melatonin seviyelerini artırdığını gösteren ilk bilimsel araştırma” olduğunu vurguladı.

Uykuyu desteklemek için akşam yemeklerinize ceviz eklemek oldukça kolay. Cevizli ıspanaklı çorba hafif ve besleyici bir başlangıç olabilir. Cevizli bezelyeli pilav, geleneksel lezzetlere sağlıklı bir dokunuş katarken, çıtır salatalık ve dereotlu salata ferahlatıcı bir yan lezzet olarak sunulabilir.

Cevizin Uykuyu Destekleyen İçeriği

Araştırmaya göre cevizin; triptofan (84,6 mg), bitki bazlı melatonin (118 ng), magnezyum (45 mg) ve B vitaminleri (B5 ve B6 için her biri 0,2 mg) gibi uykuyu destekleyen besin öğelerini bir arada barındırması, elde edilen olumlu sonuçların temel nedeni olabilir. Dr. María Fernanda Zerón-Rugerio ise etkilerin özellikle cevizlerin akşam saatlerinde tüketilmesiyle ortaya çıkmasına rağmen, günlük ve düzenli tüketimin asıl faydayı sağladığını ifade etti.

Özellikle Genç Yetişkinler İçin Umut Verici

Araştırma, özellikle uyku sorunlarının sık görüldüğü üniversite öğrencileri açısından dikkat çekici. Türkiye’de tıp öğrencileri üzerinde yapılan bir çalışmada da katılımcıların %66,9’unun kötü uyku kalitesine sahip olduğu, bunun da uyku hijyenine dikkat edilmemesinden kaynaklandığı ortaya konmuştu. Bu bulgular, uyku sağlığını desteklemede beslenmenin ve ceviz gibi doğal, besin değeri yüksek gıdaların potansiyel rolünü ortaya koyuyor. Araştırmacılar, mekanizmaları tam olarak anlamak için daha fazla çalışmaya ihtiyaç olduğunu belirtiyor.