Ana Sayfa » Haber Turu » Ceviz tüketiminin nörogelişimsel sonuçlara etkisi

Ceviz tüketiminin nörogelişimsel sonuçlara etkisi

 

Yapılan araştırma, Akdeniz diyetinin bir parçası olarak hamilelik sırasında ceviz gibi gıdaların tüketilmesinin, iki yaşında çocukların nörogelişimsel sonuçlarını önemli ölçüde katkıda bulunduğunu ortaya koyuyor.

Hamilelik sırasında iyi beslenme hem anne hem de çocuk, ve özellikle çocuğun beyin gelişimi ve sağlıklı doğum ağırlığı için çok büyük önem taşır. Temel besin maddelerinin eksikliği çocuklarda düşük doğum ağırlığı ve gelişimsel gecikme riskini artırmaktadır. Türkiye Nüfus ve Sağlık Araştırma’sının verilerine göre, doğum ağırlığı ölçülen çocukların %10’unda düşük doğum ağırlığı görülmektedir. Türkiye’deki coğrafi bölgeler arasında düşük doğum ağırlıklı bebek oranının en yüksek olduğu bölge Doğu Anadolu bölgesidir.1

JAMA Network Open’da yayınlanan ve California Ceviz Komisyonu tarafından desteklenen bir çalışmada, araştırmacılar hamilelik sırasında Akdeniz Diyetini uygulamakla birlikte ceviz ve zeytinyağı tüketen annelerin, hamilelik sırasında bu diyeti uygulamayan annelere kıyasla iki yaşındaki çocuklarının nörogelişimsel sonuçlarını iyileştirdiğini bulguladılar.2

İspanya’da yürütülen araştırmada, gebelik yaşına göre doğum ağırlığı düşük bebek doğurma riski yüksek olan 1.221 gebe kadın (19 ila 23 haftalık) rastgele üç gruba ayrılmıştır:  

– Her ay 450 gram ceviz ve iki litre serbest sızma zeytinyağı içeren bir Akdeniz diyeti grubu   

– farkındalık temelli stres azaltma grubu  

– Normal bakıma devam eden grup 

Doğmuş ve araştırmaya uygun 626 çocuk arasında iki yaşındaki nörogelişim skorları, normal bakım grubundaki çocuklara kıyasla ceviz ve zeytinyağı alan Akdeniz diyeti grubunda bilişsel ve sosyal-duygusal alanlarda önemli ölçüde daha yüksek çıktı. 

Dr. Diyetisyen ve Psikolog Pırıl Şenol konu ile ilgili söyledi; “Hamilelikte ceviz tüketimi, özellikle anne sağlığı ve fetal gelişim için gerekli olan omega-3 yağ asitleri, protein, vitamin ve mineralleri içeren zengin besin profili nedeniyle potansiyel olarak faydalı görülmüştür. Alfa-linolenik asit (ALA) gibi omega-3 yağ asitleri, fetüsün nörolojik ve görsel gelişiminde temel bir rol oynadıkları için son derece önemlidir. Ayrıca ceviz, bitki bazlı protein ve çeşitli mikro besin kaynakları sunarak gebelik sırasında genel beslenme yeterliliğine de katkıda bulunur.

OKU ➤  Cevizli ve Elmalı Çörek

Gebelikte ceviz tüketiminin düşük kiloda bebek doğumlarını önlemesiyle ilişkilendiren doğrudan kanıtlar sınırlı olsa da, ceviz de dahil olmak üzere kuruyemişlerin anne sağlığını desteklemedeki faydaları kabul edilmektedir. Annenin yeterli beslenmesi, ideal fetal büyüme ve gelişmenin sağlanmasında çok önemlidir ve potansiyel olarak doğum ağırlığı sonuçlarını etkiler. Bu nedenle, cevizin hamilelik sırasında dengeli bir diyete entegre edilmesi oldukça faydalı olabilir, ancak anneler bireysel diyet ihtiyaçları ve sağlık koşulları göz önünde bulundurularak sağlık hizmeti sağlayıcıları tarafından yönlendirilmelidir. 3-4

Yapılan bu çalışma, başta ceviz olmak üzere (PREDIMED çalışması) ağaç yemişlerini içeren bir Akdeniz diyetinin bilişsel işlev, kan basıncı, toplam kolesterol ve açlık kan şekeri gibi sağlık sonuçları üzerindeki rolünü araştıran 300’den fazla yayına katkıda bulunmaktadır.  

Tüm yaşam dönemlerindeki insanlar için ceviz bir dizi önemli besin ve fitokimyasalları ve ons başına 4 gram (12-14 yarım) ile önemli miktarda bitkisel protein sağlar. Günlük lif alımına katkıda bulunur (4 gram) ve iyi bir magnezyum kaynağıdır (45 miligram).5 Ceviz herkesin günlük beslenme düzeninde önemli bir rol oynayabilir. Araştırmaların kalp sağlığı, beyin sağlığı ve sağlıklı yaşlanmada rol oynayabileceğini gösterdiği bitki bazlı omega-3 alfa-linolenik asit (2,5 g/oz) için mükemmel bir kaynak sağlayan tek ağaç yemişidir.6-10

Çalışmadaki uygulamalar bazı hamile bireyler için uygulanabilir olmayabilir. Bu sonuçların daha sonraki klinik çalışmalarda yinelenmesi gerekmektedir.

Bu çalışmayı uygulamaya koymak için birkaç öneri:

*Meyveler, sebzeler, tam tahıllar, baklagiller, kuruyemişler ve tohumlar gibi bitki bazlı gıdaları öğün planlamanızın merkezine koyun.  

*Salatalarınıza renk katmak için çeşitli protein kaynaklarının yanı sıra renkli ürünler, aroma için taze otlar ve meyveler, ve kızarmış ceviz gibi iyi yağlar ve üstüne zeytinyağı ekleyin.  

OKU ➤  RAMAZANA KİLOLARINIZLA GİRMEMEK İÇİN SON ÇIKIŞ!

*California Cevizi Kaplı Kıtır Somon Fileto ve Etli ve Cevizli Güveç tarifleri gibi yemeklerinizi cevizle zenginleştirin. California cevizi ve diğer lezzetli Akdeniz tarifleriyle ilgili daha fazla tarife buradan ulaşabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir