Yemek Zevki
droetker
  • Ana Sayfa
  • Tarifler
    • Balık Yemekleri
    • Çorba Tarifleri
    • Diyet Yemekleri
    • Dünya Mutfağı
    • Et Yemekleri
    • Hamur İşi Tarifleri
    • Salata Tarifleri
    • Sebze Yemekleri
    • Tatlı Tarifleri
    • İçecek Tarifleri
    • İftar Yemekleri
    • Kek Tarifleri
    • Kurabiye Tarifleri
    • Meze Tarifleri
    • Pasta Tarifleri
    • Pratik Yemekler
    • Pilav Tarifleri
    • Pratik Yemekler
    • Reçel Tarifleri
    • Tavuk Yemekleri
    • Yöresel Yemekler
  • Video
  • Galeri
  • Sağlık
  • Hakkımızda
  • Künye
  • Ana Sayfa
  • Tarifler
    • Balık Yemekleri
    • Çorba Tarifleri
    • Diyet Yemekleri
    • Dünya Mutfağı
    • Et Yemekleri
    • Hamur İşi Tarifleri
    • Salata Tarifleri
    • Sebze Yemekleri
    • Tatlı Tarifleri
    • İçecek Tarifleri
    • İftar Yemekleri
    • Kek Tarifleri
    • Kurabiye Tarifleri
    • Meze Tarifleri
    • Pasta Tarifleri
    • Pratik Yemekler
    • Pilav Tarifleri
    • Pratik Yemekler
    • Reçel Tarifleri
    • Tavuk Yemekleri
    • Yöresel Yemekler
  • Video
  • Galeri
  • Sağlık
  • Hakkımızda
  • Künye
No Result
View All Result
Yemek Zevki
No Result
View All Result
CaliforniaWalnut CaliforniaWalnut CaliforniaWalnut
Home Sağlık

Beslenme Uzmanları Uyarıyor: Orucunuzu Çorba İle Açın

by Yemek Zevki Editör
08 Temmuz 2014
in Sağlık
488 5
0
Beslenme Uzmanları Uyarıyor: Orucunuzu Çorba İle Açın
739
SHARES
3.5k
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

corbaGeleneksel ve toplumsal bir önemi olan Ramazan ayı, insanların beslenme alışkanlıklarındaki değişiklikleri de beraberinde getiriyor. Özellikle uzun süren açlığın getirdiği enerji ve besin öğelerindeki eksiklikler sorun oluşturabiliyor.

İftar sofralarının zenginliği ve psikolojik açlığın etkisiyle bir anda hızlı yemek yeme, hazımsızlık ve gaz şikayetlerine neden olabiliyor. Acıbadem Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Murat Baş, özellikle sahur sonrası uzun açlık döneminden sonra, günün ilk öğünü olan iftar vaktinde; alınan ilk besinin çorba olması gerektiğini belirtiyor.

Geleneksel çorbaların yanında özellikle çalışanlar veya sıcakta yemek yapmaya uzun zaman ayırmak istemeyenlerin hazır çorbaları da rahatlıkla kullanabileceğini belirten Prof. Dr. Murat Baş’a göre, en ideal olanı çorba içildikten sonra 30 dakika kadar yemeğe ara vermek. Prof. Dr. Baş, “Ancak bunu başarmak çoğu insan için çok zor. Bu nedenle çorbanın ardından ara verilemiyorsa, yemeği yavaş yavaş yemek ve besinleri iyice çiğnemek önem kazanıyor. Açlık sonrasında, midenin uzun süre boş kalması ve ardından bir anda çok yiyecek tüketilmesi sonucunda mide ve kalp sorunları ortaya çıkabiliyor. Bu nedenle iftarda yavaş ve az yemek yeme yerinde olacaktır” uyarısında bulundu.

Ramazan süresince mümkün olduğunca yenilmesi gereken besinleri 4 bölümde tüketmek gerektiğine dikkat çeken Baş, şu bilgileri verdi: “İlk bölüm olan sahur en önemli kısmı oluşturur. Sahur uzun sürecek açlığa hazırlıktır. Bu nedenle sahur yemekleri yüksek enerji ve proteine sahip olmaları yanında, hazmı kolay besinlerden seçilmelidir. Ekmek, peynir, zeytin, çorba, meyve, yoğurt, gözleme, börek çeşitleri, krep, zeytinyağlı sebze yemekleri ve yoğurt gibi besinler sahur için uygundur. Vücut 12-14 saat gibi uzun bir süre susuz kalacağından; iftar ve sahur arasında 2.5 litre kadar sıvı içilmeli ve mümkünse bu miktar su ile karşılanmalıdır. Ayran, taze sıkılmış portakal suyu, çay gibi içeceklerle sıvı ihtiyacına takviyeler yapılmalıdır. Özellikle ağır işlerde çalışan kişiler, terle birlikte aşırı su ve elektrolit kaybettikleri için şoka girme tehlikesiyle karşı karşıya kalabileceklerinden, sıvı tüketimlerine özen göstermelidir. Sahurda yağlı ve şekerli ağır yemekler yenirse, gece metabolizma hızı düştüğü için yenilen yemeklerin yağa dönüşme hızı yükselir ve vücut yağ miktarındaki artış, ağırlık kazanımı riski oluşturur. “

İftar sonrasındaki ilerleyen saatlerde mutlaka meyve tüketilmesi gerektiğini belirten Baş, “Bu şekilde hem bir ara öğün yapılmış hem de gerekli besin öğeleri sağlanmış olur. Gece yatmadan önce 1 bardak süt veya 1 kase yoğurt veya 1 kase sütlü tatlı tüketilebilir” dedi.

Prof. Dr. Baş, Ramazan ayında basit ve sürekli yapıldığında büyük fark oluşturabilecek önerileri şöyle sıraladı:

•Yemek yemek için acele edilmemeli.

•Sahur yapmadan asla oruç tutulmamalı.

•İftara çorba ile başlanmalı. İster ev yapımı, ister hazır çorbalar olsun sağlıklı bir sindirimin başlaması için en doğru seçeneklerdir.

•Yeterli miktarda su içilmeli. Suyun yemek sırasında değil sahur ve iftar arasında içilmesine özen gösterilmeli.

•Yemekler iyi çiğnenmeli.

•Yemekten sonra sindirimi rahatlatmak için papatya ve nane çayı içilebilir.

•Sağlıklı bir sindirimi sağlayabilmek için kesinlikle iftar sonrası uyunmamalı, aksine iftar sonrası yürüyüş yapılmalı.

Tags: Ana Yemeklerdünya mutfakları
Previous Post

En çok tavsiye edilen ayran: Eker ayran

Next Post

Vücut yaşlanmasını yavaşlatmanın yolu: Detoks

Yemek Zevki Editör

Next Post
Vücut yaşlanmasını yavaşlatmanın yolu: Detoks

Vücut yaşlanmasını yavaşlatmanın yolu: Detoks

Bir yanıt yazın Yanıtı iptal et

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

  • Künye
  • Hakkımızda
  • Dergimize Abone Olun
Bize Ulaşın: +90 212 454 22 22

© 2025 IMG - Yemek Zevki

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
No Result
View All Result
  • Ana Sayfa
  • Tarifler
    • Balık Yemekleri
    • Çorba Tarifleri
    • Diyet Yemekleri
    • Dünya Mutfağı
    • Et Yemekleri
    • Hamur İşi Tarifleri
    • Salata Tarifleri
    • Sebze Yemekleri
    • Tatlı Tarifleri
    • İçecek Tarifleri
    • İftar Yemekleri
    • Kek Tarifleri
    • Kurabiye Tarifleri
    • Meze Tarifleri
    • Pasta Tarifleri
    • Pratik Yemekler
    • Pilav Tarifleri
    • Pratik Yemekler
    • Reçel Tarifleri
    • Tavuk Yemekleri
    • Yöresel Yemekler
  • Video
  • Galeri
  • Sağlık
  • Hakkımızda
  • Künye

© 2025 IMG - Yemek Zevki