Fotoğraf: Hande GÖKSAN –Yapım: İnci BAK – Yapım Asistanları: Sevil YÜCEL – Ekrem ÇAĞATAY
8 Kişilik
Malzemeler:
4 kuru soğan, ince doğranmış
1 su bardağı zeytinyağı
3 su bardağı pirinç
1 su bardağı vişne, dondurulmuş
1 yemek kaşığı biber salçası
1 yemek kaşığı domates salçası
Yarım demet maydanoz, ince kıyılmış
Yarım demet nane, ince kıyılmış
4-5 diş sarımsak
1’er tatlı kaşığı pul biber, kuru nane, karabiber
1 çay kaşığı tarçın
Tuz
Asma yaprağı (tuzunun gitmesi için akşamdan ıslatılacak)
1 adet bal kabağı (yaklaşık 5-6 kiloluk)
Sumaklı ve Vişneli Sosu İçin:
1 tatlı kaşığı domates salçası
4-5 kaşık zeytinyağı
1 yemek kaşığı sumak ekşisi
1 çay bardağı vişne, donduruluş
Hazırlanışı:
Öncelikle bal kabağının üzerini bıçak yardımı ile kesin. İçini bıçak veya salatalık oyacağı ile tıraşlayıp boşaltın. Kenarlarında ve tabanında bal kabağından duvar olacak şekilde bırakın. Çünkü bal kabağını tencere gibi kullanacağız.
İç malzemesi için ince doğranmış kuru soğanları tencereye alın. Üzerine zeytinyağını ekleyin. Kısık ateşte yumuşayana kadar iyice kavurun. Pirinçleri bol suda yıkayıp kavurduğunuz soğanların üzerine ekleyin. 1-2 dakika daha kavurun. Üzerine yarım çay bardağı kaynar su ekleyin. Pirinçler suyunu çekince ikiye kesilmiş vişneleri ekleyin. Birkaç dakika çevirdikten sonra ocağı kapatın. Salçaları, ince kıyılmış sarımsakları ve baharatını ekleyip karıştırın. Ilınınca kıyılmış yeşillikleri ilave edin. Bütün iç malzemeyi bir araya getirip karıştırın.
Yaprakların sap kısımlarını ayıklayıp iç malzemesi paylaştırarak sarın. Sardığınız sarmaları aralarda boşluk olmayacak şekilde bitişik olarak fotoğrafta gördüğünüz gibi içini boşalttığınız bal kabağına yerleştirerek doldurun.
Sosu içi bir kaseye domates salçasını, tuzu, sumak ekşisini ve zeytinyağını ilave ederek karıştırın. Sarmaların üzerine hazırladığınız sosu gezdirin. Vişneleri de serpin. Bal kabağının içine sarmaların seviyesine gelecek ama geçmeyecek kadar kaynar su ekleyin. Üzerini yağlı kağıtla kapatıp ısıya dayanıklı bir iple etrafını sarın ki fırında pişerken yağlı kağıt hareket edip yanmasın. Bu şekilde 200 dereceye ayarlı fırında, bir buçuk saat pişirin.
#BalKabağındaPişmişVişneliYaprakSarma #vişneliyapraksarma #balkabağındasarma #sarma #balkabağı #balkabağıtarifleri #food #yummy #dessert