Baharın gözde meyvesi: Çilek
Doğanın binbir rengi olmadan bahar, bahar olur muydu hiç? Önce çiçeğe bürünen meyve ağaçları, sonra pazar tezgahlarını süsleyen gökkuşağının her renginden meyveler olmasa neyleyim baharı. Bahar meyvelerinin en zariflerinden çilek, mis kokusu ve narin tadıyla bu ay sizler için hazırladığım tariflerin baş kahramanı. Kaçamağı bol iki görkemli tatlının yanı sıra iki de fit tarif paylaşıyorum sizlerle.
Çilekli ve Rhubarblı Tart
(8 Kişilik)
Malzemeler:
Tart Hamuru İçin:
300 gram un
150 gram tuzsuz tereyağı, küp doğranmış ve soğuk
2 çorba kaşığı pudra şekeri
2 adet yumurtanın sarısı
2 çorba kaşığı soğuk su
Bir tutam tuz
Tart Dolgusu İçin:
300 gram çilek
300 gram rhubarb/ravent (Işgın da kullanabilirsiniz)*
1 su bardağı toz şeker
1 çorba kaşığı limon suyu
1 çorba kaşığı mısır nişastası
Hazırlanışı:
Un, pudra şekeri ve tuzu mutfak robotunda iyice karıştırın.
Tereyağını ekleyip unlu karışım kum kıvamına gelene kadar karıştırın.
Yumurta sarılarını da ayrı bir kapta soğuk su ile birlikte çırpın.
Yumurta sarılı karışımı yavaş yavaş unlu karışıma ekleyerek robotu çalıştırmaya devam edin.
Hamurunuz toparlamaya başladığında mutfak robotundan alıp elinizle yuvarlak bir şekil verin. Soğuması için buzdolabına aktarıp 30 dakika kadar bekleyin.
Fırınınızı 175 derecede ısıtın. Tart kalıbınızı (çapı 24-26 cm) iyice yağlayın.
Buzluktan çıkardığınız hamuru unlu bir yüzeyde kalıbınızdan birkaç cm büyük olacak şekilde açın. Hamuru tart kalıbınıza yayın ve elinizle kenarlara bastırarak yerleştirin.
Tart hamurunun üzerinde çatal ile delikler açın.
Üzerini yağlı kağıt ile örtün, nohut veya fasulye gibi ağırlık yapacak malzeme serperek kapatın. Tart hamurunu, önceden ısıttığınız fırında 15 dakika pişirin.
Bu arada çilekleri küp küp, rhubarbları yarım parmak uzunluğunda doğrayın.
Geniş bir kapta tüm dolgu malzemelerini karıştırın. Pişmiş olan tart hamurunuzun üzerine dolguyu eşit bir şekilde yayın ve yaklaşık 1 saat 15 dakika fırınlayın.**
Soğumasını bekledikten sonra taze çileklerle ve arzu ederseniz vanilyalı dondurma ile servis edin.
*Rhubarb’ı Erüst Tarım satış noktalarından temin edebilirsiniz.
** Eğer pişirme süresince tartın üst kısımdaki meyveler kahverengi olmaya başlarsa tart kalıbınızın üstünü folyo kağıdı ile kapatıp pişirmeye devam edin.