Ana Sayfa » Tarifler » Anne adayları ve lohusalar için folik asit deposu: Kuşkonmaz

Anne adayları ve lohusalar için folik asit deposu: Kuşkonmaz

Folik asit, zengin vitamin içeriği ve afrodizyak özelliğiyle sıkça adından bahsettiren antik çağlardan beri insanlar tarafından bilinen ve tüketilen kuşkonmaz, özellikle hamileler ve emziren annelerin süt üretimi için tüketmesi gereken önemli besin kaynağı…

Folik asit, gebelik öncesi ve gebelik döneminde tüketilmesi oldukça önemlidir. Yüksek folik asit ve vitamin içeriği ile kuşkonmaz özellikle hamile ve hamilelik için hazırlık yapanlar için önemli besin kaynağı… Kuşkonmaz, folik asit ihtiyacı için hamileler ve yeni doğum yapan annelerin tüketmesi gereken yiyeceklerdendir. Hamilelikte yetersiz folat tüketiminin çeşitli doğuştan sakatlıklara yol açtığı belirlenmiştir. Kuşkonmaz içerdiği folat sayesinde hücrelerin düzgün bölünmesi için yardımcı oluyor. Ayrıca emziren annelerin süt üretimi için gerekli hormonlar bulunduğu için yenmesi özellikle tavsiye ediliyor.

Doğal sağlık kaynağı

Vücut sistemlerinde detoks görevi gören, anti-aging karşıtı özelliğiyle dikkat çeken, kemik erimesi ve kireçlenmeye karşı etkili, afrodizyak kaynağı kuşkonmaz, son zamanlarda sofraların vazgeçilmezi oldu. Çok yıllık otsu bir bitki olan kuşkonmaz; magnezyum, sodyum, demir, bakır, fosfor, selenyum, çinko, kalsiyum ve mangan gibi mineraller açısından zengindir. C vitamini, K vitamini, B6 vitamini, A vitamini, tiamin ve niasin gibi vitaminler de içerisinde yeterli miktarda bulunuyor. Mineral ve vitamin yönünden oldukça zengin olan kuşkonmaz vücudun ihtiyacı olan maddelerin temininde önemli bir besin maddesidir. Mucize bitkilerden biri olarak kabul edilen; vücudu ve hayatı sağlıklı bir hale getirmek isteyenlerin tercihi kuşkonmaz, bu içeriğiyle güçlü bir idrar söktürücü ve kum döktürücü etkiye sahip. Kalbi güçlendirme ve kanı temizleme özelliği olan kuşkonmaz, sindirimi kolaylaştırıyor. Ayrıca göz sağlığı için de etkili olduğu biliniyor. Lifli yapısı özellikle kabızlık çeken hastalar için bağırsakları çalıştırması yönüyle tavsiye ediliyor.

Nasıl üretiliyor?

Kuşkonmaz 3,5 aylık fide olarak dikilir. Sıra arası ve sıra üzeri mesafeler üretim alanında kullanılacak donanıma göre belirlenir. Damlama sulama sistemi kurulur. İlk iki yıl tesis sürecidir, üçüncü yıldan itibaren verim alınmaya başlanır. Bahçeden 10 yıl kadar ekonomik olarak verim alınır. 1 dekar alana için gerekli olan kuşkonmaz fidesi ortalama 2.800 adettir. Dekar başına ortalama fide maliyeti 800€’dur.

Üretim  bölgelerimiz

Halen Eskişehir-Sarıcakaya’da 35 hektar alanda üretim yapmaktayız. Ayrıca Muğla-Ula’da ve Antalya-Aksu ve Serik’te toplam 40 hektar alanda sözleşmeli üreticilerimiz mevcut.

Türkiye’de kuşkonmaz talebi

Türkiye’de de özellikle büyük şehirlerde kuşkonmazın tüketici nezdinde bilinirliği oldukça yüksek. Yerli üretimi arttırarak daha fazla kişiye ulaşmasını hedefliyoruz. Kuşkonmazın sarmaşık, avronyes, izvinye, aspariçe, asfaraca, tilki kuyruğu, tilkişen, ayrelli gibi halk arasında farklı isimlerle bilinen yabani türleri zaten ülkemizde bir çok farklı bölgede mevsiminde toplanıp geleneksel olarak tüketiliyor. Kuşkonmaz kesinlikle ülkemiz damak tadına uygun ve üretimi kısa zamanda çok artacak bir ürün. Kültüre alınmış kuşkonmaz şu anda ülkemizde yılda yaklaşık 350 ton üretiliyor, bir bu kadarda taze ve donuk ithalatı var. Toplam 700 tonluk bir pazardan söz edebiliriz. Bu pazar üretim artışına paralel olarak her geçen yıl düzenli olarak büyümektedir.

Nomad Tarım bu işe ne zaman ve nasıl başladı?

Nomad Tarım, kuşkonmaz üretimine 2004 yılında, Türkiye’de ticari üretiminin ender seviyede olduğunu görerek başladı. Son yıllarda da erkenci üretim için başka üreticilerle Antaya ve Muğla’da üretimler planladık. Son 6 yıldır dünya standardı olan Globalgap sertifikasyonu ile üretim yapıyoruz. Nomad Tarım aynı zamanda Yetkilendirilmiş tohumcu kuruluş statüsünde, tohumcu ve fideci kuruluştur. Online kanallardan Türkiye’nin her yerine taze ürün gönderimi yapan Nomad Tarım, www.kuskonmazvadisi.com adresinde bulunan siteden aracısız satış yapıyor. Şirketin aynı zamanda @kuskonmazvadisi instagram hesabından da üretim ve pazarlama ile ilgili tüm kampanyalar takip edilebiliyor.

Kuşkonmazlı Omlet

Malzemeler:

6 sap kuşkonmaz

1 orta boy soğan

2 yumurta

Hazırlanışı:

Kuşkonmazların dibindeki sert kısmı elle kırıp ya da kesip atın. Kalan kısmını iri parçalara bölün. İnce doğranmış bir soğanı zeytinyağında kavurun. Sonra kuşkonmazları ekleyin ve diriliğini kaybetmeden soğanla çevirerek pişirin. 2 yumurtayı beyazları ile birlikte tuz ve karabiber ile çırpın ve tavaya ekleyin. Birlikte 1 dakika pişirip sıcak olarak servis edin.

Not: Bu tarif yabani kuşkonmazın Ege ve Akdeniz bölgelerimizde en çok tercih edilen tüketim şeklidir.

#kuşkonmaz #nomadtarım #kuşkonmazvadisi #kuşkonmazlıomlet #kuşkonmazhakkında #kuşkonmazlıtarifler #evdeyemekzevki #evdekaltürkiye

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir