Ana Sayfa » Haber Turu » Anadolu’nun en gerçek ürünleri için ‘Geleneksel Pazar’ kuruldu

Anadolu’nun en gerçek ürünleri için ‘Geleneksel Pazar’ kuruldu


Geleneksel Pazar’da Anadolu’nun ‘organik üstü’ en gerçek ve sağlıklı ürünlerini bulmak mümkün.

Günümüz insanı hastalandı, ömrünü ilaç tüketerek hastane köşelerinde geçiriyor. Gıdalar gördüğü işlemler ve eklenen katkılar nedeniyle “şifa” vasfını yitirip adeta birer zehir deposuna dönüştü. Gıdalar şifa vermeyince yılda 2 milyar kutu ilaç tüketmek zorunda kalıyoruz.

Gıdalarımıza eklenen tarım kimyasalları, katkı maddeleri, zararlı endüstriyel işlemler, tohumun tabiî yapısının değiştirilmesi, zehirli ambalajlar, deterjanlar, kozmetik ürünleri, elektromanyetik dalgalar ve atıklar gibi birçok faktör bizi hasta ediyor.

İşte bu gidişe dur demek için; “Doğal, natürel, organik, helal, köyden geldi” gibi önemli bir kısmı dayanaksız ifadelerle pazarlanan tuzaklara da düşülmemesi için; farklı sektörlerden gelen bir grup girişimci Anadolu’nun en gerçek ürünlerini bir araya getirerek Geleneksel Pazar’ı kurdu.

Kendileri için gerçek gıda arayan girişimci ekip, talebin fazla olduğunu görünce Geleneksel Pazar projesini hayata geçirdi.

Evinde geleneksel ekşi maya ile ekmek yapan, kendi sirkesini kuran, balkonunda pastırma kurutan, endüstriyel şeker tüketmeyip sütlacını pekmezle yapan, ekmeğini çantasında taşıyan bu kişiler önce kendilerinin ihtiyacı olan ürünleri elde etmek için küçük “dar halkalar” oluşturmuşlar. Birbirini tanıyan talep sahipleri ve üreticileri buluşturarak işe başlayan girişimci ekip, önce bizzat kendileri için mümkün olduğunca az soru işareti bulunduran ürünler tedarik etmişler. Gelen talepler neticesinde bu dar halkayı genişleterek Geleneksel Pazar projesini hayata geçirmişler.

Geleneksel Pazar, genel olarak duyarlılık sahibi, sağlıklı bir yaşam sürmek isteyen bilinçli kişilerin tümüne yönelik bir yapılanma olarak öne çıksa da, daha çok hamileler, bebek sahibi aileler, doktorlar gibi duyarlılığı kaçınılmaz olanları hedefliyor. Bugün, Fatih’te hizmet veren bir perakende satış mağazasına ve Türkiye’nin seksen bir vilayetine gönderim yapabilen gerçek bir e-ticaret yapılanmasına sahip.

OKU ➤  Dana Pirzola

Geleneksel Pazar, gerçek ürünleri bulmak için Anadolu’nun dört bir tarafını araştırıyor.

Geleneksel Pazar Yönetim Kurulu Başkanı Cihat Seçgin, Geleneksel Pazar’ın temel amacının meşru ticaret yaparken, çevreyi ve insan sağlığını korumak, neslin emniyetini sağlamak olduğunu söylüyor.

Cihat Seçgin şöyle diyor: “Bu çerçevede bütün ülkeyi tarayarak, geleneksel üretimi teşvik ediyoruz. Ürünleri gerçek değerinden
alarak küçük ve yerel üreticilerin de ayakta kalmasını ve temiz üretim yapmalarını sağlıyoruz.

Ürünün geleneksel tohum seçiminden başlayarak üretim aşamalarındaki üretim yöntemlerine müdahale ediyoruz. Tarım kimyasallarına karşı çıkıyor, zararlı endüstriyel işlemlerin tümünü tehlike olarak değerlendiriyoruz. Ürünün raf ömrünü artırmaya yönelik kimyasal katkıları reddediyor ve en sonunda ürünün plastik ve teneke dışındaki kâğıt, cam gibi sağlıklı ambalajlarla nihai kullanıcıya ulaşmasını öngörüyoruz.”

SaffBahçe ve SaffHayat markalarıyla gıda ve temizlik ürünlerini iki farklı kategoriye ayırdıklarını belirten Cihat Seçgin, Anadolu’nun dört bir tarafını tarayarak gerçek ürünleri topladıklarını, ürün bulmakta sıkıntı çektikleri zaman ise aradıkları standartlara uygun olarak ürün ürettirdiklerine dikkat çekiyor. Seçgin, bütün ürünlerin teneke ve petrokimya ürünü plastikler içermeyen ambalajlarla paketlendiğinin altını çiziyor.

Geleneksel Pazar’ı farklı kılan kriterler nelerdir?

•Hibrit ve GDO yok! Herhangi bir hibritleştirme, GDO benzeri işlemlere tabi tutulmamış geleneksel tohumlardan elde edilmiş olmalıdır.

• Tarım kimyasalı yok! Tarım ürünlerinin üretiminde; fenni veya sağlıksız beslenmiş hayvan gübreleri, pestisit (zararlı canlılarla mücadele ürünü), herbisit (zararlı otlarla mücadele ürünü), fungusit (zararlı mantar ve sporlarla mücadele ürünü) gibi kimyasal formlar uygulanmamış olmalıdır.

•Zararlı endüstriyel işlem yok! Son kullanıcıya ulaşıncaya kadar geçen süreçlerin herhangi bir adımında ürün sıhhatine olumsuz etki edebilecek rafinasyon, kimyasal filtrasyon, pastörizasyon, radyoaktif ışınlama vb. endüstriyel işlemlere maruz kalmamış olmalıdır.

•Katkı maddesi yok! Ürün içeriğinde doğal olmayan kimyasal katkılar bulunmamalıdır.

OKU ➤  Manisa Kebabı

•Sağlıksız ambalaj yok! Plastik ve teneke ambalaj kullanılmamalıdır. Bunun yerine işlenmemiş bez, kâğıt ve cam ambalajlar tercih edilmelidir.

•Laboratuvar analizleri var! Ürün güvenliği laboratuvar analizleriyle sağlanmaktadır. GelenekselPazar.com adresinde yer alan ürünlerin açıklama sayfalarında ilgili analiz / sertifika bilgilerine ulaşılabilmektedir. Ürün etiketlerindeki parti numaraları ile laboratuvar analiz sürekliliği, üreticilerin imzalı beyanları ile de ayrıca taahhüt altına alınmaktadır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir