Malzemeler:
• 300 gram kıyma
• 1 kahve fincanı ince bulgur
• 1 adet küçük boy soğan
• 1 adet yumurtanın akı
• 1 çorba kaşığı kırık pirinç
• 10 dal kıyılmış maydanoz
• Tuz, karabiber, kimyon
• 1 adet orta boy havuç
• 1 adet orta boy patates
• 1 dal kereviz yaprağı
• 30 gram tereyağı
• 1 çorba kaşığı un
Terbiyesi için:
• 1 adet limonun suyu
• 1 adet yumurtanın sarısı
Terbiyeli Sulu Köfte Tarifi:
Pirinci birkaç kez yıkayıp süzdükten sonra sıcak suda 15 dakika bekletin. Kıymayı yoğurma kabına alın. Pirinci süzüp kıymaya ekleyin. Rendelenmiş soğan, yumurta akı, kıyılmış maydanoz, tuz ve baharatını ilave edin. Kıymalı karışımı iyice yoğurun. Karışımdan misket küçüklüğünde parçalar koparıp 2 çorba kaşığı un serpilmiş tepsiye aktarın. Bu işlem bitince tepsiyi sallayıp köftelerin unlanmasını sağlayın.
Havucu ve patatesi soyup küp şeklinde doğrayın. Tereyağını eritip unu, tuzu ve sebzeleri birkaç dakika kadar kavurun. Azar azar sıcak su (5 bardak) ekleyerek birkaç taşım kaynatın. Köfteleri ve kereviz yapraklarını da ekleyin. Karıştırıp tencerenin kapağını kapatın. 15 dakika kaynatın. Çorbayı ocaktan indirmeye birkaç dakika kala meyanesini hazırlayın. Limon suyu ile yumurta sarısını ayrı bir kasede karıştırın. Kaynamakta olan çorbanın suyundan birkaç kaşık alıp yumurtalı karışımın ılınmasını sağlayın. Bu karışımı azar azar kaynayan yemeğe ilave edin. Birkaç taşım daha kaynatıp ocaktan alın. Sıcak servis yapın.
Çorbanın kesilmemesi için limon suyu ve yumurta sarısı ile hazırladığınız terbiyeyi çorbanın suyundan birkaç kaşık ilave ederek ılıttıktan sonra eklemelisiniz.