Pikan ve Cranberry’li Biber Dolması Malzemeler:
> 1,5 su bardağı kepekli pirinç > 10-12 adet dolmalık biber
> 3 çorba kaşığı soya sosu > 3 çorba elma sirkesi
> 1 küçük kase worcestershire > 1 kase sert tofu
> 2 çorba kaşığı parmesan peyniri > 1 küçük kase yaban mersini
> 1 kahve fincanı doğranmış pikan > 1 çorba kaşığı iri çekilmiş fındık içi
> Tuz ve karabiber
Sosu için:
> 2 su bardağı küp doğranmış domates konserve
> 1 çorba kaşığı esmer toz şeker > 1 adet soğan
> 2 çorba kaşığı sıvı yağ > Tuz, taze çekilmiş karabiber
Pikan ve Cranberry’li Biber Dolması Hazırlanışı:
Sosu için; Sıvı yağı tencerede ısıtıp jülyen doğranmış soğanı kavurun. Küp doğranmış domatesi ve şekeri ilave edin. Önce yüksek ateşte 5 dakika pişirin, daha sonra ateşi kısın. 15 dakika daha pişirin. Tuzu ve taze çekilmiş karabiberini ilave edip tatlandırın. Sosunuz hazırdır. Pirinci yıkayıp süzün. Tencereye 3 bardak suyu aktarın. Su kaynayınca pirinci ilave edin. Tencerenin kapağını kapatın. Kısık ateşte yarım saat pişirin. Biberlerin üst tarafını düzgünce kesip daha sonra kullanmak üzere ayırın. Biberlerin içindeki çekirdekleri de temizleyin, her tarafına fırça yardımı ile zeytinyağı sürün. Biberleri ısıya dayanıklı fırın tepsisine yerleştirip yumuşayıncaya kadar, 15 dakika ızgara edin. Küçük bir tavada soya sosunu, sirkeyi ve worcestershire sosu karıştırın. Ufalanmış tofuyu ekleyin ve suyunu çekene kadar pişirin. Soslu karışımı ocaktan alın. Soğuyunca cranberry’yi, fındık içini, rendelenmiş parmesan peynirini, tuzu, taze çekilmiş karabiberi ve önceden haşladığınız pirinci ilave edip karıştırın. Önceden ızgara ettiğiniz biber dolmalarının içine pirinçli karışımdan doldurun. Isıya dayanıklı kabın içine yerleştirin. Hazırladığınız domatesli sosun yarısını kabın içine dökün. 170 dereceye ayarlı fırında 20 dakika pişirin. Fırından alın, hazırladığınız sosla birlikte servise hazır edin.