Yemek Zevki
droetker
  • Ana Sayfa
  • Tarifler
    • Balık Yemekleri
    • Çorba Tarifleri
    • Diyet Yemekleri
    • Dünya Mutfağı
    • Et Yemekleri
    • Hamur İşi Tarifleri
    • Salata Tarifleri
    • Sebze Yemekleri
    • Tatlı Tarifleri
    • İçecek Tarifleri
    • İftar Yemekleri
    • Kek Tarifleri
    • Kurabiye Tarifleri
    • Meze Tarifleri
    • Pasta Tarifleri
    • Pratik Yemekler
    • Pilav Tarifleri
    • Pratik Yemekler
    • Reçel Tarifleri
    • Tavuk Yemekleri
    • Yöresel Yemekler
  • Video
  • Galeri
  • Sağlık
  • Hakkımızda
  • Künye
  • Ana Sayfa
  • Tarifler
    • Balık Yemekleri
    • Çorba Tarifleri
    • Diyet Yemekleri
    • Dünya Mutfağı
    • Et Yemekleri
    • Hamur İşi Tarifleri
    • Salata Tarifleri
    • Sebze Yemekleri
    • Tatlı Tarifleri
    • İçecek Tarifleri
    • İftar Yemekleri
    • Kek Tarifleri
    • Kurabiye Tarifleri
    • Meze Tarifleri
    • Pasta Tarifleri
    • Pratik Yemekler
    • Pilav Tarifleri
    • Pratik Yemekler
    • Reçel Tarifleri
    • Tavuk Yemekleri
    • Yöresel Yemekler
  • Video
  • Galeri
  • Sağlık
  • Hakkımızda
  • Künye
No Result
View All Result
Yemek Zevki
No Result
View All Result
CaliforniaWalnut CaliforniaWalnut CaliforniaWalnut
Home Sağlık

Ramazan’da Dikkat Dağınıklığına Sahurda Yediklerinizle Engel Olun

by Yemek Zevki Editör
04 Temmuz 2014
in Sağlık
478 15
0
Ramazan’da Dikkat Dağınıklığına Sahurda Yediklerinizle Engel Olun
739
SHARES
3.5k
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

yemekYaz aylarına gelen Ramazan ayı hem sıcak hem de uzun saatler ile özellikle çalışan bireylerde dikkat dağınıklığına neden olabiliyor.

Normal zamanlarda dikkat toplamak için başvurulan çay-kahve içmek gibi alışkanlıklardan uzak kalınan bu dönemde dikkati toplamak için önerilerde bulunan Anadolu Sağlık Merkezi Nöroloji Uzmanı Dr. Hale Alpsan Gökmen, “Sahurda lifli besinler tüketin, taze sıkılmış meyve suyu ve antioksidan zengini siyah çikolata daha dikkatli olmanıza fayda sağlar” dedi.

Ramazan ayında özellikle dikkat gerektiren işlerde çalışanlar uzun oruç saatleri nedeniyle dikkatlerini kaybedebiliyor. Neredeyse herkesin dikkatini toplamak ve kısa da olsa çalışmaya ara vermek için alışkanlık haline getirdiği çay-kahve molalarından oruç nedeniyle uzak kalan çalışanların dikkat dağınıklığını en aza indirmek için alabileceği bazı önlemler var. Bazı yiyeceklerin sahurda yenmesinin hafıza ve dikkat açısından olumlu etkileri olduğunu belirten Anadolu Sağlık Merkezi Nöroloji Uzmanı Dr. Hale Alpsan Gökmen “Özellikle yüksek lifli tam tahıllı gıdaların süt ile alınması ve yanında yiyeceğiniz bir porsiyon meyve,  taze sıkılmış meyve suyu ya da beyin için faydalı olan Omega 3’ten zengin deniz ürünlerini yemek gün içinde daha dikkatli olmanızı sağlayabilir” dedi. Siyah çikolatanın  antioksidan özelliği ve uyarıcı etkisi ile yararlı olacağına değinen Dr. Gökmen, yabanmersininin öğrenmeyi kolaylaştırdığının hayvan deneylerinde kanıtlandıığını belirterek günde bir kase yabanmersini yemenin faydasına değindi.

2006 yılında Neurology dergisinde yayınlanan bir çalışmada özellikle yeşil yapraklı besinler tüketenlerin yaşıtlarından 5 yıl daha genç bir mental odaklanma yetisine sahip olduğunun kanıtlandığını anlatan Dr. Gökmen,  bir kase salata yemek ya da sahurda yenen ıspanak yemeğinin gün içinde dikkat kaybını aza indirgeyebileceğini söyledi.

Dr. Gökmen oruç tutan çalışanlara şu önerilerde bulundu;

•Dengeli beslenmenin yanında ayrıca iyi bir uykunun da dikkat açısından çok önemli olduğunu unutmayın.

•Egzersiz yapın, egzersiz daha hızlı ve etkili düşünmemize yardımcı olur. Ayrıca uzun vadede sizi demanstan koruyacaktır.

•Çalışırken dikkatinizi yaptığınız işe vermeye çalışın arka planda müzik ya da televizyon gibi dikkat dağıtıcı unsurlar olmasın.

•Sıvı kaybına uğramamaya çalışmak, klimalı ortamda çalışmak, terlemeden uzak durmak faydalı olacaktır.

•Bir toplantıda dinleyici iseniz not almak konsantrasyonunuzu daha yüksek tutacaktır. Bir yazı okuyorsanız yüksek sesle okumak daha iyi anlamanızı sağlar. Bu şekilde birkaç duyuyu kullanarak öğrenmenizi artırırsınız.

•Düşünmeyi berraklaştırmak için gün içinde kısa molalar vermek, meditasyon ya da yoga hareketleri ile gevşemek  yardımcı olabilir.

Unutkanlık ve dikkat bozukluğu sorunu olanların bu dönemde daha fazla risk altında olduğunu ve bu kişilerin uzmana danışarak tedaviye başlamaları gerektiğini belirten Dr. Gökmen , “Bazı ilaçlar konsantrasyonunuza yardımcı olabilir. Altta yatan vitamin eksiklikleri, hormon bozuklukları  ya da depresyon gibi nedenlerin bir an önce saptanıp tedavi edilmesi gerekir” dedi.

Tags: Ana Yemeklerdünya mutfakları
Previous Post

Temp-Ex Termal Örtüler İle Gıdalar Bozulmadan Tüketiciye Ulaşıyor

Next Post

Otlu Sandviç Ekmeği 

Yemek Zevki Editör

Next Post
Otlu Sandviç Ekmeği 

Otlu Sandviç Ekmeği 

Bir yanıt yazın Yanıtı iptal et

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

  • Künye
  • Hakkımızda
  • Dergimize Abone Olun
Bize Ulaşın: +90 212 454 22 22

© 2025 IMG - Yemek Zevki

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
No Result
View All Result
  • Ana Sayfa
  • Tarifler
    • Balık Yemekleri
    • Çorba Tarifleri
    • Diyet Yemekleri
    • Dünya Mutfağı
    • Et Yemekleri
    • Hamur İşi Tarifleri
    • Salata Tarifleri
    • Sebze Yemekleri
    • Tatlı Tarifleri
    • İçecek Tarifleri
    • İftar Yemekleri
    • Kek Tarifleri
    • Kurabiye Tarifleri
    • Meze Tarifleri
    • Pasta Tarifleri
    • Pratik Yemekler
    • Pilav Tarifleri
    • Pratik Yemekler
    • Reçel Tarifleri
    • Tavuk Yemekleri
    • Yöresel Yemekler
  • Video
  • Galeri
  • Sağlık
  • Hakkımızda
  • Künye

© 2025 IMG - Yemek Zevki