3 kilo salçalık kırmızı biber
1,5 çorba kaşığı tuz
2 çorba kaşığı zeytinyağı
Hazırlanışı:
Salçalık biberlerin çekirdeklerini temizleyin. İrice doğradıktan sonra mutfak robotuna aktarıp püre haline gelinceye kadar ezin. Hazırladığınız biber püresini geniş bir alüminyum tepsiye yayın.
Güneşli ve kuru bir ortamda 3 gün boyunca günde birkaç kez, tahta kaşıkla iyice karıştırarak koyulaşmasını sağlayın. Suyunu iyice çekince tuzunu ekleyip tatlandırın. İyice karıştırın. Güneşli bir ortamda bir gün daha bekletin.
Biber salçasını sterilize edilmiş kavanoza aktarın. Kapağını sıkıca kapatmadan önce üzerine 2 çorba kaşığı kadar zeytinyağı ilave edin. Zeytinyağı biber salçasının küflenmemesine yardımcı olacaktır. Salçayı buzdolabında muhafaza edin.
Salça:
Eski zamanlardaki gibi yoğun bir kış hazırlığına gerek kalmadı. İstediğimiz her şeyi her mevsim bulmak mümkün. Oysa kendi ellerimizle hiçbir koruyucu ve katkı maddesi kullanmadan hazırladığımız turşu, reçel, salça gibi gıdalar mutfağımızda olmayı fazlasıyla hak ediyorlar. Örneğin günümüzde evde salça yapmaya ne gerek var diyebilirsiniz. Ancak evde hazırladığınız salçanın lezzetini de başka bir yerde bulamazsınız. Salça özellikle domatesin ve olgunlaşmış kırmızı biberin çeşitli yöntemlerle koyulaştırılması sonucu elde edilen öze verilen addır. Yemeklere lezzet ve kıvam vermek, yemeklerin gıda değerini artırmak için kullanılır. Salça yapımında kullanılacak domates ve kırmızı biberler ince kabuklu, etli, oldukça kırmızı ve olgun olmalıdır. Salçaya çeşitli baharat, tuz, şeker, yumurta katılarak soslar hazırlanır. Bunlar da salata ve yemeklerde kullanılır. Koruyucu madde kullanılmadan hazırladığınız salçaları steril kaplara alarak üzerine zeytinyağı eklerseniz salçanızı açıldıktan sonra bile uzun süre muhafaza edebilirsiniz.