Malzemeler;
25-30 cm’lik kalıp için
Ayva tatlısı için:
5 adet ayva
1 litre vişne suyu
2 adet çubuk tarçın
2.5 su bardağı toz şeker
2 çorba kaşığı granül meyve çayı (kuşburnu, böğürtlen gibi)
Hamuru için:
250 gram un (esmer un tercih edilebilir)
125 gram tereyağı (buzdolabından henüz yeni çıkmış olmalı)
1 adet yumurtanın sarısı
Yarım su bardağı yulaf
Yarım su bardağı esmer toz şeker
Ayvalı Crumble Tarifi;
Ayvaları temizleyip 6-8 parçaya ayırın. Çekirdeklerini daha sonra kullanmak için ayırın. Karnıyarık tenceresi gibi yayvan bir tencereye ayvaları yerleştirin. Üzerine şekeri şerpin ve ayvaların üzerini tamamen kapatacak şekilde vişne suyunu dökün. Tarçını ve meyve çayını da ilave edin. Ayvaları yumuşayıncaya kadar kısık ateşte pişirin.
Unun ortasını havuz şeklinde açıp küp küp kesilmiş tereyağını, şekeri ve yulafı ilave edin. Parmaklarınızın ucuyla tüm malzemeyi ekmek kırıntısı gibi olacak şekilde karıştırın.
Ayvaları pişirmek isteğiniz kaba alın. Hazırladığınız kum şeklindeki karşımla üzerini kapatın. Önceden ısıtılmış 200 dereceye ayarlı fırında yaklaşık 15-20 dakika üzeri kızarana kadar pişirin.
Şefin notu:
Ben bu tatlıyı cam ya da porselen bir kapta pişirmenizi tavsiye ediyorum. Porsiyonlaması zor bir tatlı olduğu için piştiği kapta servis edilebilir.