Kardeş ülke Azerbaycan’a özgün yemeklerin olduğu Gardaş Sofrası etkinliğindeki yemekleri sayfalarımıza konuk ettik. Azerbaycan Yemekleri tariflerini Şef Ziya Şaxbazov Üzüm Yaprağında Dolma hazırladı.
AZERBAYCAN YEMEKLERİ
Gezginler tarafından belgelenmiş çeşit zenginliği, doğal malzemelerle ve değişik pişirme yöntemleriyle hazırlanan Azerbaycan yemekleri hakkında biraz olsun fikir sahibi olabilmek adına Azerbaycan mutfağına uğradık. Azeri mutfağının en önemli özelliği çeşit zenginliği ile doğal malzemelerden yapılan yemekler. Bütün yıl boyunca taze sebze ve meyvelerin bulunması, bunların tek başına ya da başka doğal besinlerle birlikte uyumlu bir biçimde kullanılması Azerbaycan mutfağının zenginliğine zenginlik katıyor. Mutfağın değişik pişirme teknikleri ile kullandıkları gereçlerin de rolü büyük.
Azeri yemekleri genellikle etli, sebzeli, sütlü, hamur işi yemekler ve pilavlarla çorbalardan oluşuyor. Zeytinyağlı yemekleri yok. Azeri mutfağında dikkat çeken bir diğer özellik de, aynı türe ait yiyeceklerin pek çok çeşidinin olması. Dolma ve sarmanın 30’dan çok, pilavın 100’den fazla çeşidinin olduğu biliniyor. Bu durum çorbalar, hamur işleri, et ve sebze yemekleri, tatlılar, salatalar için de geçerli.
GARDAŞ SOFRASI’NDA AZERBAYCAN’A DAVET
Swissotel The Bosphorus ev sahipliğinde “Gardaş Sofrası” adı altında düzenlenen etkinlikte, Azerbaycan’ın turizm yatırımları ve Türkiye’deki turizm faaliyetleri hakkında bilgi verildi. Azerbaycan’dan gelen iki şefin hazırladığı yemekler eşliğinde yapılan toplantıda konuşan Azerbaycan Turizm Temsilciliği Yönetici Direktörü Nurlana Çakmak, ülkelerini sadece petrol ve gaz kaynaklarıyla değil, aynı zamanda tarihi, kültürü, doğal güzellikleri ve zengin gastronomisiyle de tanıtmak istediklerini söyledi. Gardaş sofrasında misafirlere, aralarında Şah Pilavı, Pip Dolması, Balık Bükmesi, Fisincan ve Çığırtma’nın da olduğu yemekler ve Azerbaycan’a özgü tatlılarla içecekler ikram edildi. Etkinliğe Azerbaycan’ın İstanbul Başkonsolosu Vekili Esmira Hüseynova, Rusya Federasyonu Türkiye Ticaret Mümesilliği İstanbul Şubesi’nden Georgi Gaevets, Azerbaycan Turizm Acentaları ve Otelciler Birliği Türkiye Temsilcisi Dr. Ayten Kazımova ile çok sayıda davetli katıldı.
Üzüm Yaprağında Dolma
(6 Kişilik)
Malzemeler:
500 gram koyun ya da dana eti
2 adet kuru soğan
1 demet maydanoz
1 demet dereotu
Taze ya da kuru nane
4 dal taze soğan
100 gram pirinç
250 gram üzüm yaprağı
Tuz, karabiber
Üzüm Yaprağında Dolma Hazırlanışı:
Soğanı ince doğrayın. Diğer malzemeleri de ince doğrayıp kıyma ile harmanlayarak iç harcı hazırlayın. Yaprakları yıkayıp tuzlu kaynar suda hafif yumuşatın. Her yaprağın içine hazırladığınız iç harçtan paylaştırarak zarf şeklinde kapatın. Tencereye dizin. Dolmaların açılmasını önlemek için katladığınız tarafı alta gelecek şekilde dizin. Üzerine bir bardak soğuk su ilave edin. Küçük bir tabakla dolmaların üzerlerini kapatın. Tencerenin kapağını kapatarak kısık ateşte 1 saat pişirin. Ara ara kapağını açarak bakın, suyu azalırsa sıcak su ilave edin. Dolmayı sarımsaklı yoğurt ile servis edin.